PREZYDENCI AKADEMII GASTRONOMICZNYCH W BELVEDERE – GASTRONOMICZNE WYDARZENIE ROKU

19 września br. restauracja Belvedere Łazienki Królewskie gościła ponad 60-ciu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z całego świata (Académie Internationale de la Gastronomie), w tym liczne grono prezydentów Akademii i inspektorów słynnego kulinarnego przewodnika.

 Menu dla gości przygotował nowy szef kreatywny w Belvedere – Marcin Przybysz, zwycięzca III Edycji TOP CHEF. Goście mieli okazję skosztować m.in. białego suma z rakami, bażanta z borowikami, salsefią i orzechem laskowym. Daniem głównym był zdekonstruowany kapuśniak z boczkiem wieprzowym, kapustą, śliwką i kminkiem. Kulinarną podróż ukoronował deser w postaci topinambura z masłem i rokitnikiem. Piotr Zieliński, Sommelier Belvedere, starannie wyselekcjonował wino do każdej pozycji menu.


AIG Trip Poland 2015 była niezwykłą okazją do zaprezentowania polskich walorów kulinarnych osobom, które pochodząc z najróżniejszych krajów świata potwierdzą wśród międzynarodowych elit znaczące miejsce Polski na światowej mapie turystyki gastronomicznej.