Pierwszy półfinał XI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej już za nami!

W dniu 21 stycznia w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się pierwszy półfinał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015.
Jury w składzie Grzegorz Kazubski - Makro HoReCa Centrum Manager, Grzegorz Labuda -Executive Chef Grand Hotel Tiffi, Iława, Joanna Ochniak – Przewodnicząca Kobiet World Chefs Association, Ewa Olejniczak - Executive Chef Restauracja Villa Foksal, Warszawa, Paweł Oszczyk – Szef Kuchni Hotelu La Regina, Warszawa oraz Tomasz Purol - Executive Chef Blow Up Hall, Poznań wybrało sześciu finalistów. 
 
O tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej walczyć będą:
 
  • Klaudia Jankowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
  • Kamila Matela z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
  • Tomasz Grota z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni
  • Wojciech Komsa z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
  • Stanisław Górka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
  • Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

II półfinał konkursu odbędzie się już 4 lutego 2015 r., udział w rywalizacji wezmą:

  • Dreas Adrian z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu przy ul. Armii Ludowej
  • Dziewięcki Adrian z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej
  • Dzikowski Łukasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej
  • Kopania Przemysław z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
  • Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
  • Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
  • Lipińska Natalia z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
  • Paluszkiewicz Patrycja z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
  • Piętka Magdalena z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Otwocku przy ul. Konopnickiej
  • Planer Miłosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
  • Szczawiński Michał z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Poznańskiej
  • Szwajnos Szczepan Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem przy ul. Partyzantów
Lista rezerwowa:
  • Filip Nowacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza

W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z:

Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.

Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury. 
Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział f inale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów - Primerba Cup 2015. 
To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.