Poznaliśmy finalistów Primerba Cup 2013

Za nami półfinał konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy profesjonalnymi drużynami kucharzy z całej Polski.

16 drużyn, złożonych z szefa kuchni oraz kucharza pomocnika, stanęło do rywalizacji o ścisły finał. Na przygotowanie dania konkursowego, złożonego z przystawki ciepłej i dania głównego z użyciem produktu PRIMERBA KNORR, każdy zespół miał 1 godz. i 45 min. 

mediabase_75020_media_src_104

Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:

· Zenon Hołubowski – Executive Chef Hotel Hołubowski w Pile, Certyfikowany Juror WACS,

· Andrzej Jakomulski – Szef Kuchni, Hotel Leda Kołobrzeg,

· Jacek Szczepański – Head Chef, Holiday Inn Bydgoszcz,

· Piotr Murawski – Executive Chef marki KNORR na kraje Bałtyckie i Polskę,

· Andrzej Truchlewski – Innovation Cheef , Unilever, 

· Dominik Brodziak - Executive Chef, Platinum Palace Residence Poznań.

mediabase_75082_media_src_324

Jury w swoich ocenach zwracało uwagę na: właściwe wykorzystanie składników tematycznych i technik kulinarnych, kreatywność, odpowiednie łączenie składników i smaków, prezentację potraw oraz mise en place. 
Przewodniczący jury, Zenon Hołubowski przyznał, że poziom tegorocznego półfinału był niezwykle wysoki, a walka bardzo wyrównana. Uczestnicy z roku na rok zaskakują kreatywnością i odwagą w łączeniu smaków. Przykładowo, jedna z drużyn, do przygotowania dania głównego, zastosowała mało znany w kuchni składnik: topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. 


Ostatecznie bilet wstępu do finału otrzymało 8 drużyn:

1) Szef Drużyny: Artur Meller z Restauracji Monidło w Poznaniu
Kucharz pomocniczy: Maria Trybus z Biesiada Catering w Poznaniu

2) Szef Drużyny: Michał Kuduk
Kucharz pomocniczy: Dariusz Kuduk
Hotel Grand Sal **** w Wieliczce 

3) Szef Drużyny: Przemysław Gryz
Kucharz pomocniczy: Łukasz Ziętek
Restauracja Amber Room w Warszawie

4) Szef Drużyny: Jakub Ignyś
Kucharz pomocniczy: Michał Gruda
IBB Andersia Hotel w Poznaniu 

5) Szef Drużyny: Łukasz Grabowski
Kucharz pomocniczy: Mariusz Roch
Hotel Verde Montana w Kudowie Zdrój 

6) Szef Drużyny: Marcin Hajnce
Kucharz pomocniczy: Łukasz Rutnicki
Restauracja Leonardo w Piewach 

7) Szef Drużyny: Paweł Kubera
Kucharz pomocniczy: Bartłomiej Pawlikowski
Hotel Zieliński w Szczecinku 

8) Szef Drużyny: Piotr Pawłowski
Kucharz pomocniczy: Michał Bartczak
Hotel Andel’s w Łodzi

9 miejsce w finale otrzymała Andżelika Piechowiak z Zespołu Szkół w Bolechowie, oddzial Murowana Goślina, która wygrała konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

mediabase_75076_media_src_603

Finał Primerba Cup odbędzie się 23 września br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro. Zwycięzca otrzyma czek o wartości 10.000 PLN oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2014.