Wielkimi
krokami zbliża się finał VII edycji jednego z najważniejszych konkursów
kulinarnych w kraju - Primerba Cup 2012. Zawody organizowane przez Unilever
Food Solutions odbędą się 8 października podczas trwania targów Polagra Gastro
w Poznaniu. Weźmie w nich udział 8 najlepszych drużyn wyłonionych podczas
półfinałów w maju tego roku oraz tegoroczny zwycięzca konkursu dla uczniów -
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Patronat honorowy nad konkursem Primerba Cup
2012 objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Primerba Cup
to prestiżowy konkurs skierowany do profesjonalnych szefów kuchni. Po raz
pierwszy został zorganizowany w 2006 roku i od tego czasu zyskał już ogromne
uznanie w środowisku gastronomicznym oraz wszedł do kanonu najważniejszych
konkursów kulinarnych w kraju.
Temat
tegorocznych zmagań to: Przystawka ciepła z małży świętego Jakuba
(przegrzebków), warzywa kapustnego, czyli kalafiora, brokułu lub kapusty
chińskiej pak choi, szalotki oraz grzybów portabello; danie główne z filetu z
gęsi, soczewicy, foie gras, i moreli.
Zawody to
doskonała okazja do samodoskonalenia się i podnoszenia swoich kwalifikacji. To
także rzadka możliwość porównania się z konkurencją i oceny przez kolegów po
fachu, a także wysłuchania uwag i podpowiedzi doświadczonego jury. Obserwatorzy
konkursu mogą natomiast dowiedzieć się wiele o najnowszych trendach w
gastronomii.
Dwuosobowa
drużyna, która zwycięży w Primerba Cup 2012 weźmie udział w półfinale
Kulinarnego Pucharu Polski 2013 oraz otrzyma w nagrodę 10 000 zł. Laureaci
trzech pierwszych miejsc, wraz ze zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski,
zostaną ogłoszeni podczas uroczystej Gali, która odbędzie się 10 października.