Restauracja Destylarnia otrzymała rekomendację Slow Food Polska.
Wręczenie certyfikatu odbyło się podczas uroczystej kolacji w minioną sobotę. Certyfikat z rąk prezesa Slow Food Polska, Jacka Szklarka odebrali dyrektor Tomasz Schulz i szef kuchni Dawid Łagowski. W uzasadnieniu rekomendacji czytamy: udzielamy rekomendacji (…) za mistrzowskie umiejętności w kulinarnej interpretacji terytorium lubuskiego i zachodniopomorskiego oraz za przywrócenie folwarcznego charakteru Pałacowi Mierzęcin.
„To duże wyróżnienie, które utwierdza nas w przekonaniu, że kierunek który przyjęliśmy - poszukiwanie inspiracji w regionie, wykorzystywanie własnych produktów, sezonowość karty, wino jako jeden z kluczowych składników naszej kuchni oraz pasja z jaką podchodzimy do komponowania serwowanych dań – spotyka się z dużym uznaniem zarówno gości jak i profesjonalistów. Niebanalny industrialny wystrój, zachowane, oryginalne urządzenia dawnej destylarni, dbałość o detal, przyjazna i troskliwa obsługa to sekret atmosfery, dla której goście do nas wracają.” – tłumaczy Szef Kuchni Restauracji Destylarnia Dawid Łagowski.
Dwupoziomowa Restauracja Destylarnia znajduje się w budynku dawnej gorzelni na terenie majątku Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Serwowowane są tu dania kuchni wellness oraz śródziemnomorskiej. Usytuowanie w otulinie Drawieńskiego Parku Narodowego sprawia, że w menu nie brakuje potraw bazujących na darach pobliskich lasów i jezior, wzbogacanych o zioła i sezonowe warzywa i owoce uprawiane w pałacowym ogrodzie. Sąsiadująca z restauracją Winnica Pałac Mierzęcin – jedna z największych w kraju, nie pozostaje bez wpływu na koncepcję miejsca. Szeroka paleta własnych win, nagradzanych na konkursach w kraju i za granicą doskonale podkreśla smak potraw.
Industrialny wystrój wnętrza łączy elementy nowoczesne ze starymi maszynami i urządzeniami gorzelnianymi. Piętro to przytulna restauracja o klimacie angielskiego pubu z kominkiem i stylowymi meblami. Na obu poziomach możemy gościć 100 osób.