W ciągu intensywnych i emocjonujących dwóch dni wielkiego finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018, który odbył się w Mediolanie we Włoszech w dniach 12-13 maja, 21 finalistów, którzy zakwalifikowali się do finału po raz ostatni zaprezentowali swój kunszt prezentując swoje dania.
Wśród najlepszych znalazł się Polak - Marcin Popielarz, który wraz z mentorem Wojciechem Modestem Amaro reprezentowali Polskę i zarazem Europę Wschodnią.
W Jury, które nazywane było „Siedmioma Mędrcami” , znaleźli się: Virgilio Martínez , Margarita Forés , Brett Graham , Annie Féolde , Dominique Crenn , Anna Roš i Paul Pairet . Ich przesłanie w tym roku było jasne, wyjaśnili, że "szukali serca tych ludzi" i "prawdy w kuchni"
Na scenie podczas ceremonii wręczenia nagród przed ostatecznym ogłoszeniem zwycięzcy obecni byli zwycięzcy poprzednich edycji, Mitch Lienhard (USA) i Mark Moriarty (Wielka Brytania).
Po ostatecznej selekcji na scenie zaprezentowała się siódemka młodych szefów kuchni : Vusumuzi Ndlovu (Afryka-Bliski Wschód), John Rivera (Pacyfik), Jake Kellie (Azja Południowo-Wschodnia), Yasuhiro Fujio (Japonia), David Andrés (Hiszpania, Portugalia), David Wälti (Szwajcaria) i Marcin Popielarz (Europa Wschodnia) - z której wyłonili się trzej finaliści: Jake Kellie, Yasuhiro Fujio i Marcin Popielarz.
Jury przyznało tytuł najlepszego młodego szefa kuchni na świecie S.Pellegrino Young Chef 2018 reprezentantowi Japonii Yasuhiro Fujio , który otrzymał również nagrodę Acqua Panna - Taste of Authenticity Award. Nagroda ta została przyznana przez 21 mentorów, co zbiegło się z wyborem jury.
Nagrodę publiczności / w głosowaniu on-line / Fine Dining Lovers People’s Choice Award otrzymała Elizabeth Puquio Landeo (Ameryka Południowa)
" Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali . Nie uważam się za najlepszego młodego szefa kuchni na świecie i odczuwam prawdziwy podziw dla wszystkich kolegów, z którymi dzielę się naprawdę wyjątkowym doświadczeniem. Uważam tę nagrodę przede wszystkim za wielką odpowiedzialność na przyszłość "- skomentował zwycięzca Yasuhiro Fujio.
Zwycięzca:
JAPONIA - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.
Finaliści:
Japonia - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.
Europa Wschodnia - Marcin Popielarz, Biały Królik , Gdańsk, Polska
Azja Południowo-Wschodnia - Jake Kellie, Burnt Ends , Singapur
Pierwsza siódemka:
JAPONIA - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.
EUROPA WSCHODNIA - Marcin Popielarz, Biały Królik , Gdańsk, Polska
AZJA POŁUDNIOWO-WSCHODNIA - Jake Kellie, Burnt Ends , Singapur
PACYFIK (AUSTRALIA / NZ / WYSPY PACYFIKU) - John Rivera, Amaru , Armdale, Australia
AFRYKA-BLISKI WSCHÓD - Vusumuzi Ndlovu, Marabi Jazz Club , Johannesburg, Republika Południowej Afryki
HISZPANIA-PORTUGALIA - David Andrew, ABAC Restaurant , Barcelona, Hiszpania
SZWAJCARIA - David Wälti, Eisblume Restaurant , Worb
Pozostali uczestnicy finału:
WŁOCHY - Edoardo Fumagalli, La Locanda Del Notaio , Pellio Intelvi
FRANCJA - Antonio Buono, Mirazur , Menton
NIEMCY-AUSTRIA - Falko Weiß, À la Minute , Trewir, Niemcy
UK-IRLANDIA- IRLANDIA - Killian Crowley, Aniar Restaurant, Galway, Irlandia.
ROSJA - Ruslan Evstigneev, Puszkin , Kazań.
SKANDYNAWIA / KRAJE BAŁTYCKIE - Anton Husa, Upper House Dining , Göteborg, Szwecja.
BENELUX - Frederic Chastro, Söma Restaurant , Antwerpia, Belgia.
KRAJE ŚRÓDZIEMNOMORSKIE -Voulgari Constadina, Pelagos Sea Siderestaurant, Lerápetra, Kreta, Grecja.
USA - John Taube IV, The NoMad Hotel , Nowy Jork.
KANADA - Benjamin Mauroy-Langlais, Le Mousso , Montréal.
AMERYKA ŚRODKOWA / KARAIBY - Óscar Segundo, Ajumú , Guadalajara, México.
AMERYKA POŁUDNIOWA - Elizabeth Puquio Landeo, Ambrosía , Chile.
CHINY - Chanwai Poon, Aurora , Szanghaj.
AZJA PÓŁNOCNO WSCHODNIA - Zih-Yang Chen, VG The Seafood Bar , Taipei.