S.Pellegrino Young Chef 2018 - Marcin Popielarz na podium.

W ciągu intensywnych i emocjonujących dwóch dni wielkiego finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018, który odbył się w Mediolanie we Włoszech w dniach 12-13 maja, 21 finalistów, którzy zakwalifikowali się do finału po raz ostatni zaprezentowali swój kunszt prezentując swoje dania.

Wśród najlepszych znalazł się Polak - Marcin Popielarz, który wraz z mentorem Wojciechem Modestem Amaro reprezentowali Polskę i zarazem Europę Wschodnią.

Marcin Popielarz - Wojciech Modest Amaro

W Jury, które nazywane było „Siedmioma Mędrcami” , znaleźli się: Virgilio Martínez , Margarita Forés , Brett Graham , Annie Féolde , Dominique Crenn , Anna Roš i Paul Pairet . Ich przesłanie w tym roku było jasne, wyjaśnili, że "szukali serca tych ludzi" i "prawdy w kuchni"

Na scenie podczas ceremonii wręczenia nagród przed ostatecznym ogłoszeniem zwycięzcy obecni byli zwycięzcy poprzednich edycji, Mitch Lienhard (USA) i Mark Moriarty (Wielka Brytania).

Po ostatecznej selekcji na scenie zaprezentowała się siódemka młodych szefów kuchni : Vusumuzi Ndlovu (Afryka-Bliski Wschód),  John Rivera (Pacyfik),  Jake Kellie (Azja Południowo-Wschodnia),  Yasuhiro Fujio  (Japonia),  David Andrés  (Hiszpania, Portugalia),  David Wälti  (Szwajcaria) i  Marcin Popielarz  (Europa Wschodnia) - z której wyłonili się trzej finaliści: Jake Kellie,   Yasuhiro Fujio  i  Marcin Popielarz.

S.Pellegrino Young Chef 2018 - Marcin Popielarz

Jury przyznało tytuł najlepszego młodego szefa kuchni na świecie S.Pellegrino Young Chef 2018 reprezentantowi Japonii Yasuhiro Fujio , który otrzymał również nagrodę Acqua Panna - Taste of Authenticity Award. Nagroda ta została przyznana przez 21 mentorów, co zbiegło się z wyborem jury.

Nagrodę publiczności / w głosowaniu on-line / Fine Dining Lovers People’s Choice Award otrzymała Elizabeth Puquio Landeo (Ameryka Południowa)

" Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali . Nie uważam się za najlepszego młodego szefa kuchni na świecie i odczuwam prawdziwy podziw dla wszystkich kolegów, z którymi dzielę się naprawdę wyjątkowym doświadczeniem. Uważam tę nagrodę przede wszystkim za wielką odpowiedzialność na przyszłość "- skomentował zwycięzca Yasuhiro Fujio.

 

Zwycięzca:

JAPONIA - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.

Finaliści:

Japonia - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.

Europa Wschodnia - Marcin Popielarz, Biały Królik , Gdańsk, Polska

Azja Południowo-Wschodnia - Jake Kellie, Burnt Ends  , Singapur

Pierwsza siódemka:

JAPONIA - Yasuhiro Fujio, La Cime , Osaka.

EUROPA WSCHODNIA - Marcin Popielarz, Biały Królik , Gdańsk, Polska

AZJA POŁUDNIOWO-WSCHODNIA - Jake Kellie, Burnt Ends  , Singapur

PACYFIK (AUSTRALIA / NZ / WYSPY PACYFIKU) - John Rivera, Amaru , Armdale, Australia

AFRYKA-BLISKI WSCHÓD - Vusumuzi Ndlovu, Marabi Jazz Club , Johannesburg, Republika Południowej Afryki

HISZPANIA-PORTUGALIA - David Andrew, ABAC Restaurant , Barcelona, Hiszpania

SZWAJCARIA - David Wälti, Eisblume Restaurant , Worb

Pozostali uczestnicy finału:

WŁOCHY - Edoardo Fumagalli, La Locanda Del Notaio , Pellio Intelvi

FRANCJA - Antonio Buono, Mirazur , Menton

NIEMCY-AUSTRIA - Falko Weiß, À la Minute , Trewir, Niemcy

UK-IRLANDIA- IRLANDIA - Killian Crowley,  Aniar Restaurant, Galway, Irlandia.

ROSJA - Ruslan Evstigneev, Puszkin , Kazań.

SKANDYNAWIA / KRAJE BAŁTYCKIE - Anton Husa, Upper House Dining , Göteborg, Szwecja.

BENELUX - Frederic Chastro, Söma Restaurant , Antwerpia, Belgia.

KRAJE ŚRÓDZIEMNOMORSKIE -Voulgari Constadina, Pelagos Sea Siderestaurant, Lerápetra, Kreta, Grecja.

USA - John Taube IV, The NoMad Hotel , Nowy Jork.

KANADA - Benjamin Mauroy-Langlais, Le Mousso , Montréal.

AMERYKA ŚRODKOWA / KARAIBY - Óscar Segundo, Ajumú , Guadalajara, México.

AMERYKA POŁUDNIOWA - Elizabeth Puquio Landeo, Ambrosía , Chile.

CHINY - Chanwai Poon, Aurora , Szanghaj.

AZJA PÓŁNOCNO WSCHODNIA - Zih-Yang Chen, VG The Seafood Bar , Taipei.