Sebastian Olma szefem kuchni w Hotelu Pałac Mała Wieś

Sebastian Olma objął stanowisko Executive Head Chefa w Hotelu Pałac Mała Wieś, gdzie będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.

1250

Sebastian doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.

Warto wspomnieć iż pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, Sketch w Teatrze Wielkim sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.

Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce PLUS – Poland 100 Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.

Sebastian Olma

Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję. W menu restauracji Stara Wozownia znajdziemy pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczka z mirabelkami.

40414243

18 października odbędzie się kolacja degustacyjna pt. Powab Jabłka. W czasie komentowanej kolacji goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego w oparciu o jabłka z Sadu Książęcego.