Sery i Wino w Hotelu Skipper

12 listopada, na pokładzie Hotelu Skipper odbyła się kolejna edycja cyklicznego wydarzenia Sery & Wino.

Zaproszenia na to wydarzenie rozeszły się „jak świeże bułki” i po trzech dniach od uruchomienia sprzedaży były już niedostępne.

Głównym prowadzącym ze strony hotelu był Szef kuchni Krystian Sosnowski, który otworzył to wydarzenie oddając głos przewodni Gienowi Mientkiewiczowi. Giena nie musimy Wam przedstawiać. Człowiek zakochany w serach, który może o nich mówić godzinami, a robi to z taką pasją i radością, że zaraża tym zachwytem innych, nawet tych, którzy ser wolą oglądać na zdjęciach;)…po prostu po spotkaniu z Gienem, nawet największy serowy mizantrop skusi się na degustację. Jednym słowem – Gieno to po prostu serowy czarodziej.

10111117

Kolejnym prelegentem był Tomasz Strubiński, z gospodarstwa „Kaszubska Koza” i tutaj mamy do czynienia z kolejnym serowym fachowcem, pasjonatem, który z wrodzoną lekkością snuje opowieści o swoich serowych przygodach. Z racji prowadzonego gospodarstwa ma ich nieskończenie wiele, a talent krasomówczy pozwala mu dodatkowo wprowadzić słuchacza w stan „nieznośnej lekkości bytu” i to nie tylko dzięki „pijanej kozie” (kto uczestniczy w naszych serowych spotkaniach, ten wie o czym piszę).

10121176

W świat win przeniósł nas natomiast Grzegorz Billot, specjalista od tych szlachetnych trunków, który w tym zakresie prowadzi działalność doradczą i robi to doskonale. Kompozycje smaków, jakie wyczarowywał sugerując połączenia wybranych win do degustowanych serów, były na prawdę wyjątkowe. Każdy odnalazł swoje ulubione połączenie.

Główną rolę w tym wydarzeniu odegrali Goście – i to była po prostu rola na miarę kulinarnego Oskara! Zaangażowanie, interakcja z prowadzącymi sprawiły, że całe wydarzenie zostało okraszone sukcesem, który na pewno będzie towarzyszył kolejnym edycjom.

Następny wieczór z serami i winem już na początku nowego roku.