Od 20 do 25 maja w Warszawie trwać będzie wyjątkowe święto portugalskiej kuchni, kultury i turystyki - Flavours of Portugal!
Flavours of Portugal to impreza mająca na celu promowanie Portugalii w Polsce poprzez prezentowanie bogatej oferty gastronomicznej tego kraju. W warszawskim hotelu InterContinental przez cały tydzień podawane będą portugalskie dania, każdego dnia z innego regionu.
- poniedziałek - potrawy i wina z takich regionów jak Algarve, Madera i Azory, między innymi: ciastka z jajek i cukru - Dom Rodrigo, migdałowe ciasteczka zwane Morgadinhos, a ponadto ryby z grilla i owoce morza w tym potrawki z ośmiornicy
- wtorek – regiony Tras-os-Montes i Minho zaprezentują: kasztany z Terra Fria, ziemniaki z Tras-os-Montes, transmontański ser kozi oraz wiele rodzajów kiełbas i kaszanek transmontańskich.
- środa – regiony Beiras i Douro: zupa z kasztanów - Caldo de Castanhas, kaczka nadziewana wołowiną - Pato a Lafoes, faszerowane prosię - Leitao recheado a Moda da Beira Alta.
- czwartek – Estremadura i Ribatejo – grillowana sardynka, grilowany, smażony albo suszony dorsz, Leitao de Negrais - pieczone prosię.
- piątek – dania z Alentejo i Algarve
- sobota - Portugalski Brunch Rodzinny.
Całe menu przygotowywane będzie przez kucharzy z Portugalii. Będą przedstawiać nam swoją rodzimą kuchnię. Z przyjemnością będę się od nich uczyć, ponieważ książkowa wiedza nie przekłada się na oryginalny smak portugalskich potraw - powiedziała Ewa Olejniczak, szefowa kuchni w InterContinental.