Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci!

Targi Książki KulinarnejZainicjowane przez Martę Gessler i odbywające się już po raz trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się w tym roku 24 lipca i jak zawsze potrwają trzy dni. Tegoroczna edycja Targów skoncentrowana będzie wokół idei DOŚWIADCZENIA – rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem. Swoim doświadczeniem z publicznością podzielą się najpopularniejsze postacie ze świata gastronomii – eksperci i pasjonaci, szefowie kuchni i restauratorzy, autorzy kulinarnych blogów, magazynów i książek.

Podczas Targów Książki Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie, podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania – szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o jedzeniu.

Program

Piątek – 24 lipca, 15:00-20:00

15:00 – Podpisywanie książek przez Beatę Lipov, autorkę książki „Lawendowy Dom”; zaprasza wydawnictwo Świat Książki; stoisko Olesiejuk

16:00 – Spotkanie z Tomaszem Jakubiakiem, autorem „Jakubiak lokalnie”, Kuchnia +

17:00 – Jak oddać smak na papierze – spotkanie o tworzeniu magazynów z udziałem m.in. Michała Zawadzkiego z firmy Munken, Magdaleny Heliasz z txt publishing

18:00 – Kuchnia funkcjonalna? Spotkanie o tym jak mały i duży kuchenny design organizuje, zmienia i estetyzuje nasze życie i gotowanie. Uczestnicy: Jan Kochański, Agnieszka Jacobson-Cielecka, prowadzenie Dominika Gauza (Fabryka Form)

19:00 – Dyskusyjny Klub Kulinarny Magazynu SMAK połączony z degustacją. Wokół kiszonek. Prowadzenie Kamil Antosiewicz

Sobota – 25 lipca 10:00-20:00

12:00 – Wielkie gotowanie na trawie – warsztaty dla dzieci z Martą Dymek, Elizą Mórawską i Zofią Różycką; zaprasza wydawnictwo Dwie Siostry; letni pawilon QA przed Zamkiem Ujazdowskim

12:00 – Spotkanie z Magdaleną Cielengą-Wiaterek, autorką książki „Zielenina na talerzu. Wegetariańsku sezonowo lokalnie”; zaprasza wydawnictwo Druga Strona

12:00 – Spotkanie o piwie połączone z degustacją – Marco Ghia (Akademia Kulinarna Whirlpool), Paweł Lachowicz (KUKBUK) i Michał Kopik (Browar Kingpin)

13:00 – Spotkanie z Martą Dymek, autorką „Jadłonomii”, prowadzenie Agata Napiórska; zaprasza wydawnictwo Dwie Siostry

13:00 – Podpisywanie książek przez Elizę Mórawską i Zofię Różycką, stoisko wydawnictwa Dwie Siostry

14:00 – Podpisywanie książek przez Martę Dymek, stoisko wydawnictwa Dwie Siostry

14:00 – Spotkanie z Hanną i Pawłem Lis, autorami książki „Kuchnia Słowian”, prowadzenie Agata Napiórska; zaprasza wydawnictwo Nasza Księgarnia

15:00 – Polscy podróżnicy przy azjatyckich stołach – opowieść dr Joanny Wasilewskiej, dyrektorki Muzeum Azji i Pacyfiku

16:00 – Prawda na stół – spotkanie promujące magazyn Marty Gessler QA z udziałem Marty Gessler, Kazimiery Szczuki, Marty Dymek, Weroniki Wawrzkowicz, Dominiki Biegańskiej

18:00 – Prezentacja designerskich fartuchów kuchennych przygotowana przez magazyn KUKBUK

19:00 – Rozmowa o kuchennej modzie

Niedziela – 26 lipca, 10:00-20:00

11:00 – Projektowanie przepisu z Martą Gessler i Małgorzatą Mintą

12:00 – Spotkanie z Aleksandrą Seghi, autorką książki „Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem”; zaprasza wydawnictwo Świat Książki

13:00 – Opowieść o chlebie Piotra Kucharskiego, autora książki „Chleb. Domowa piekarnia”; zaprasza wydawnictwo Pascal

14:00 – O kuchni koreańskiej opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Korei”; zaprasza wydawnictwo Hanami – sala korytarz

15:00 – Od węgrzyna do szampana. Wino, smak i moda w dawnej Polsce – wykład dr Doroty Dias-Lewandowskiej, autorki książki „Historia kulturowa wina francuskiego od połowy XVII do początku XIX wieku”; zaprasza Muzeum Pałacu w Wilanowie

16:00 – Doświadczenie i doświadczanie w wykonaniu szefów – o kulinarnych doznaniach i odpowiedzialności za eksperyment rozmawiają Aleksander Baron (szef kuchni Solec 44), Joanna Jakubiuk (szefowa kuchnia Masuria Arte), Bogdan Gałązka (szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku), Jakub Pieniążek (Fish Lovers), Piotr Ceranowicz (szef kuchni w Kaskrut i Tapage, prowadzenie Agata Godlewska; zaprasza magazyn FOOD SERVICE

17:00 – „Las-Instalacja” – spotkanie z Luizą Trisno i Agnieszką Szydziak wokół nowego projektu Food Think Tank – sala korytarz

18:00 – Tradycje kulinarne polskich Żydów – spotkanie z Marią Niziołek, koordynatorką projektów edukacyjnych Jewish Community Center Warszawa; zaprasza JCC Warszawa – sala korytarz

18:00 – Spotkanie o prosecco połączone z degustacją, prowadzenie Marco Ghia; zaprasza Akademia Kulinarna Whirlpool

III Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015

Qchnia Artystyczna i dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

ul. Jazdów 2 Warszawa