Terra Madre Slow Food Festival

10668977_737654162954548_6673426064303007545_o (1)

Dzisiejsze czasy zdominowało życie w biegu. Im szybciej żyjemy, tym mniejszą uwagę przywiązujemy do jakości odpoczynku, radości z małych rzeczy, a przede wszystkim – do jakości tego, co i jak jemy. Slow Food Polska we współpracy z Targami w Krakowie Sp. z o.o. postanowiły przypomnieć, co znaczy prawdziwy smak życia i zorganizować w Krakowie wyjątkową imprezę kulinarną Terra Madre – Slow Food Festival, która odbędzie się w dniach 7-9 listopada w EXPO Kraków.

Będzie to impreza dotychczas niespotykana w tej części Europy. W ciągu dwóch dni chcemy zebrać na terenach EXPO Kraków najlepszych rolników, przetwórców i producentów z Europy Środkowejzapowiada Jacek Szklarek, pomysłodawca festiwalu i prezes Slow Food Polska. Terra Madre – Slow Food Festival został oficjalnie uznany przez Slow Food International jako impreza prezentująca kulinarną i spożywczą Europę Środkową. Dlatego w Krakowie pojawią się producenci z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Austrii, Niemiec oraz z Włoch – kolebki Slow Foodu.

Termin targów nie jest przypadkowy – początek listopada pozwala na przedstawienie całej jesiennej palety płodów Matki Ziemi, które będzie można nabyć, ale również dowiedzieć się o nich wielu szczegółów i spróbować pysznych oraz zdrowych dań na ich bazie.

Kraków, jako miasto kojarzące się z kulturą, dobrym smakiem, wyczulone na jakość i różnorodność oferty oraz siedziba pierwszego w Polsce convivium organizacji Slow Food International, jest doskonałym miejscem na organizację tego typu imprezy.

Terra Madre – Slow Food Festival ma charakter otwarty dla szerokiej publiczności. Na wydarzenie zaprosimy przede wszystkim mieszkańców Krakowa i okolic, ale równocześnie przeprowadzimy szeroką kampanię promocyjną na terenie Polski południowej, która pozwoli tysiącom pasjonatów zdrowych produktów i wyjątkowej kuchni pojawić się w listopadowy weekend w EXPO Kraków.

Festiwalowi towarzyszyć będą tematyczne warsztaty kulinarne prowadzone przez wybitnych szefów kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska, degustacje polskich win, wyjątkowa winoteka „Slow Wine” z trunkami z najlepszych włoskich winnic, warsztaty degustacji piwa oraz prezentacja wódek ziemniaczanych. Festiwalowy weekend obejmie nie tylko wydarzenia na terenie EXPO Kraków, ale również tematyczne kolacje, spotkania z producentami i projekcje filmów kulinarnych w krakowskich restauracjach, barach i klubach. W tym samym czasie rozpocznie się cykliczna akcja „Gęsina na św. Marcina”, zaś już podczas samego Terra Madre ogłoszony zostanie Król Gęsiny oraz wyniki konkursu na najlepsze polskie Wino Świętomarcińskie.

PROGRAM

Piątek, 7 listopada

19.30 Otwarcie festiwalu w 6 krakowskich restauracjach, w których lokalni szefowie kuchni będą gotować wspólnie z szefami kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Tematami wiodącymi będzie polska wołowina, ryby słodkowodne, gęsina i drób, ryby bałtyckie, dziczyzna, kasze, zboża i fasole, jagnięcina z rodzimych ras oraz historyczne dania w nowych odsłonach. W festiwalu wezmą udział wszyscy szefowie kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska (Restauracja Romantyczna (Wzgórza Dylewskie) – Bartosz Budnik; Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro, Hugo Restaurant (Poznań) – Dominik Narloch; Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak; Restauracja 99 (Warszawa) – Arkadiusz Janczarek; Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron; Aruana (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański; Gothic (Malbork) – Bogdan Gałązka; Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic; Restauracja Morellino (Brodnica, Hotel Głęboczek) – Marian Frankowski; Restauracja Inspiracja (Przyjaźń – Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki; Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius) – Jacek Krakowiak.

19.30 Spotkanie z producentami polskich cydrów rzemieślniczych oraz ich degustacja – Krako Slow Wine, ul. Lipowa 6F – spotkanie prowadzą Mariusz Kapczyński oraz Tomasz Piotrowski

19.30 Viva La Vita (PINTA) – spotkanie i degustacje polskich, czeskich i niemieckich piw rzemieślniczych w nowo otwartym pubie piwnym, którego właścicielem są założyciele słynnej PINTY. Właśnie oni: Grzegorz Zwierzyna, Ziemek Fałat oraz Marek Semla będą animatorami tego wydarzenia wespół z autorami serwowanych piw (ul. Floriańska 13; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)

19.30 Tap House – spotkanie z piwowarami i degustacja krakowskich oraz małopolskich piw rzemieślniczych. Wieczór poprowadzą założyciele Pracowni Piwa: Tomasz Rogaczewski, Marek Bakalarski oraz Marta Osadkowska (ul. Św. Jana 30; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)

Sobota, 8 listopada

11.00–19.00 Otwarcie Terra Madre Slow Food Festival w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferecyjnym EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. Wstęp na targi kosztuje 5 PLN, dzieci do 6 roku za darmo (zakup wejściówek przy wejściu). Na festiwalu zaprezentuje swoje produkty blisko 200 producentów z Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Litwy, Niemiec, Austrii, Francji oraz Włoch. Poza degustacjami będzie można oczywiście dokonać zakupów wystawianych produktów. Dodatkowo zaprezentują się prawie wszystkie polskie regiony wraz z oddziałami Slow Food w Polsce. Na stoiskach pojawią się wyjątkowe wędliny, pieczywo, ponad 20 odmian ziemniaków i jeszcze więcej odmian polskich jabłek. Będzie można zakupić świeżą polską gęsinę czy młode drzewka polskich odmian jabłoni, czereśni, grusz. Oryginalne powidła śliwkowe wysmażane w miedzianych kotłach bez dodatku cukru i zdecydowana większość produktów rekomendowanych przez Slow Food Polska.

11.00–19.00 Otwarcie placu zabaw pełnego wspaniałych smaków – wszystkim rodzicom, którzy przyjdą na nasz festiwal gwarantujemy opiekę nad ich pociechami, poprzez włączenie ich pociech do różnego rodzaju zabaw poprzez udział w warsztatach, degustacjach i konkursach

12.00 Rozpoczęcie 15 laboratoriów smaku, które co 2–3 godziny odbywać się będą w różnych salach na terenie targów. Laboratoria prowadzone będą przez wybitnych ekspertów, producentów, rolników i hodowców oraz szefów kuchni – szczegółowy wykaz wraz z opisami laboratoriów oraz możliwość zapisywania się na nie będzie udostępniony 15 października

13.00 Trzy inspirujące rozmowy – pierwsza o przyszłości polskiego rolnictwa z Romanem Kluską (Prawdziwe Jedzenie), druga o koncepcie polskiej gastronomii i jej meandrach w ostatnich latach z Leszkiem Likusem (Holding Liwa) oraz trzecia o naturze kuchni polskiej z Wojciechem Modestem Amaro (Ateliere Amaro); rozmowy zakończone debatą poprowadzi Jacek Szklarek (Slow Food Polska)

16.00 Ogłoszenie wyników konkursu na „Króla Gęsiny 2015” – jest to coroczny konkurs organizowany przy okazji akcji „Gęsina na św. Marcina”, w którym sami szefowie kuchni wybierają najlepsze przepisy na gęsinę autorstwa swoich kolegów po fachu

17.00 Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu polskich Win Świętomarcińskich połączone z ich degustacją (5 win) – kurator konkursu oraz prowadzenie degustacji Wojciech Bosak (Winologia)

19.30 Kolejna odsłona wyjątkowych kolacji w 6 krakowskich restauracjach, w których wspólnie lokalni szefowie kuchni będą gotować z szefami kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – szczegółowy opis kolacji oraz rozpoczęcie zapisów od 1 października

19.30 Spotkanie z producentami polskich Win Świętomarcińskich oraz ich degustacja – Krako Slow Wine, ul. Lipowa 6F – spotkanie prowadzą Wojciech Bosak oraz Mariusz Kapczyński

 19.30 Viva La Vita (PINTA) – powtórne spotkanie i degustacje polskich, czeskich i niemieckich piw rzemieślniczych w nowo otwartym pubie piwnym, którego właścicielem są założyciele słynnej PINTY. Właśnie oni: Grzegorz Zwierzyna, Ziemek Fałat oraz Marek Semla będą animatorami tego wydarzenia wespół z autorami serwowanych piw (ul. Floriańska 13; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)

19.30 Tap House – powtórne spotkanie z piwowarami i degustacja krakowskich oraz małopolskich piw rzemieślniczych. Wieczór poprowadzą założyciele Pracowni Piwa: Tomasz Rogaczewski, Marek Bakalarski oraz Marta Osadkowska (ul. Św. Jana 30; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)

 19.30 Impreza dla wystawców i ich gości w Coffee Proficiency (Zabłocie 30) – wspaniałe proste jedzenie oparte na produktach z krajów Europy Środkowej, doskonałe trunki w najróżniejszych odsłonach od piw niepasteryzowanych, poprzez palinki, destylaty owocowe i wina, na oryginalnych drinkach i najlepszej w Polsce kawie kończąc. Do tego świetna muzyka i tańce! Wejście po wcześniejszej rezerwacji (zapisy od 1 października)                            

Niedziela, 9 listopada

10.00–18.00 Terra Madre Slow Food Festival w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferecyjnym EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. Wstęp na targi kosztuje 5 PLN, dzieci do 6 roku za darmo

10.00–18.00 Otwarcie placu zabaw pełnego wspaniałych smaków – wszystkim rodzicom, którzy przyjdą na nasz festiwal gwarantujemy opiekę nad ich pociechami, poprzez włączenie ich pociech do różnego rodzaju zabaw poprzez udział w warsztatach, degustacjach i konkursach w specjalnie wydzielonej strefie

11.00 Rozpoczęcie 15 laboratoriów smaku, które co 2–3 godziny odbywać się będą w różnych salach na terenie targów. Laboratoria prowadzone będą przez wybitnych ekspertów, producentów, rolników i hodowców oraz szefów kuchni – szczegółowy wykaz wraz z opisami laboratoriów oraz możliwość zapisywania się na nie będzie udostępniony 1 października

12.00 Międzynarodowa, publiczna debata i otwarta dyskusja o pięknie Europy Centralnej oraz jej kulinariach. Uczestnicy debaty zastanawiać się będą nad możliwościami promocji najlepszych produktów z krajów Europy Środkowej

18.30 Rozpoczęcie radosnego święta i kosztowania krakowskiego Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Srebrna Góra w Starej Zajezdni na Kazimierzu. Podczas imprezy muzyka na żywo w wykonaniu zespołu – nomen omen – Detox, wspaniałe, proste dania, luźna atmosfera połączona z zabawą, konkursami i opowieściami właścicieli winnicy Mirka Jaxy Kwiatkowskiego i Mikołaja Tyca oraz pomysłodawcy festiwalu Terra Madre Jacka Szklarka (Slow Food Polska) – ul. Św. Wawrzyńca 12