The World's 50 Best Restaurants 2017 - Restauracja Eleven Madison Park najlepsza.

50Best logo Finałowa Gala The World's 50 Best Restaurants odbyła się tym razem w Melbourne w Australii. Restauracja Eleven Madison Park, której szefem kuchni jest Daniel Humm została najlepszą restauracją na świecie w 2017 roku.  Pod okiem Daniela Humm powstają dania kuchni, która określana jest przez ekspertów jako nowoczesna europejska z nowojorskim „twistem”. Specjalnością lokalu jest miodowo-lawendowa kaczka podawana z jabłkiem i brukwią. Wyśmienite jedzenie i nienaganna obsługa to to, czym Eleven Madison Park urzekło Jury.

Restauracja Eleven Madison Park 50 Worlds Best Restaurants

Drugie miejsce przypadło ubiegłorocznym zwycięzcom restauracji Osteria Francescana. Restauracja prowadzona jest przez Massimo Bottura. Kucharz czerpie inspiracje ze sztuki, lokalnych składników, podróży oraz zapewnia, że jego największą inspiracją są najbliżsi.

Na trzecim miejscu znalazła się restauracja El Celler De Can Roca prowadzona przez braci Roca - Josepa, Joana i Jordiego, która zdobyła uznanie za połączenie dań katalońskich i nowoczesnych technik, a także pasji i gościnności. Josep Roca zajmuje się w lokalu winami, Joan jest szefem kuchni, a Jordi sprawuje pieczę nad deserami. Restauracja działa od 1986 roku i ma trzy gwiazdki Michelina.

Ranking brytyjskiego magazynu „Restaurant” uznawany jest za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie, dorównujący renomą gwiazdkom Michelina. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy.

Początkowo skromny ranking „The World’s 50 Best Restaurants” magazynu kulinarnego „Restaurant”, tworzony od 2002 roku, dziś wyznacza trendy i standardy gastronomiczne na świecie. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy

I choć w najlepszych restauracjach na świecie porcje nie muszą być duże, bo po otrzymaniu rachunku klientom kurczy się nie tylko portfel, ale i żołądek – chętnych nie brakuje. Lokale z czołówki zestawienia cieszą się rosnącą popularnością, a w niektórych z nich na wolny stolik trzeba czekać miesiącami.

Bez tytułu12

Top 50 2017

1. Eleven Madison Park, New York (3)

2. Osteria Francescana, Modena, Italy (1)

3. El Celler de Can Roca, Girona, Spain (2)

4. Mirazur, Menton, France (6)

5. Central, Lima (4)

6. Asador Etxebarri, Axpe, Spain (10)

7. Gaggan, Bangkok (23)

8. Maido, Lima (13)

9. Mugaritz, San Sebastian, Spain (7)

10. Steirereck, Vienna (9)

11. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, New York (48)

12. Arpège, Paris (19)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris (58)

14. Restaurant André, Singapore (32)

15. Piazza Duomo, Alba, Italy (17)

16. D.O.M., São Paulo, Brazil (11)

17. Le Bernardin, New York (24)

18. Narisawa, Tokyo (8)

19. Geranium, Copenhagen (28)

20. Pujol, Mexico City (25)

21. Alinea, Chicago (15)

22. Quintonil, Mexico City (12)

23. White Rabbit, Moscow (18)

24. Amber, Hong Kong (20)

25. Tickets, Barcelona (29)

26. The Clove Club, London (26)

27. The Ledbury, London (14)

28. Nahm, Bangkok (37)

29. Le Calandre, Rubano, Italy (39)

30. Arzak, San Sebastian, Spain (21)

31. Pavillon Ledoyen, Paris (72)

32. Attica, Melbourne (33)

33. Astrid y Gastón, Lima (30)

34. De Librije, Zwolle, Netherlands (38)

35. Septime, Paris (50)

36. Dinner by Heston Blumenthal, London (45)

37. Saison, San Francisco (27)

38. Azurmendi, Larrabetzu, Spain (16)

39. Relae, Copenhagen (40)

40. Cosme, New York (96)

41. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai (42)

42. Boragó, Santiago (36)

43. Reale, Castel di Sangro, Italy (84)

44. Brae, Birregurra, Australia (65)

45. Den, Tokyo (77)

46. L’Astrance, Paris (57)

47. Vendôme, Bergisch Gladbach, Germany (35)

48. Restaurant Tim Raue, Berlin (34)

49. Tegui, Buenos Aires (68)

50. Hof van Cleve, Kruishoutem, Netherlands (53)