Po raz trzeci z rzędu najlepszą restauracją Świata okazała się duńska Noma mieszcząca się w Kopenhadze. Szef kuchni w Noma, Rene Redzepi, zyskał rozgłos dzięki swoim niezwykłym potrawom, opartym na tradycyjnych skandynawskich przepisach, ale w nowoczesnej interpretacji. Redzepi wykorzystuje wyłącznie miejscowe, sezonowe składniki, w tym zioła, grzyby i inne dziko rosnące rośliny.
Pierwsza dziesiątka tegorocznej edycji The World’s 50 Best
Restaurants 2012
1. Noma, Kopenhaga, Dania
2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania
3. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania
4. D.O.M., São Paolo, Brazylia
5. Osteria Francescana, Modena, Włochy
6. Per Se, Nowy York, US
7. Alinea, Chicago, US
8. Arzak, San Sebastian, Hiszpania
9. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, UK
10. Eleven Madison Park, Nowy York, US
1. Noma, Kopenhaga, Dania
2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania
3. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania
4. D.O.M., São Paolo, Brazylia
5. Osteria Francescana, Modena, Włochy
6. Per Se, Nowy York, US
7. Alinea, Chicago, US
8. Arzak, San Sebastian, Hiszpania
9. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, UK
10. Eleven Madison Park, Nowy York, US