Trendy Chef of Poland

Piotr Pyczot i Kamil Wiński z białostockiej restauracji "Trzy Beczki" zostali zwycięzcami tegorocznego konkursu Trendy Chef of Poland. Konkurs Trend of Poland odbył się 22 sierpnia w Bydgoszczy. Do kulinarnej potyczki stanęli najlepsi kucharze z całej Polski.

W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu siedmiu porcji dania głównego. Obowiązkowym składnikiem były podroby: żołądki, ozorki, nerki, serca, wątróbka, grasica czy móżdżek. Kucharze mieli do wyboru podroby drobiowe, wołowe i wieprzowe. Z dostępnych produktów musieli użyć przynajmniej dwóch elementów obowiązkowych. Ich zadaniem było także przygotowanie deseru.

I miejsce, tytuł Trendy Chefa oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski przypadły ekipie: Kamil Wiński, Piotr Pyczot z białostockiej Restaurcji „ Trzy Beczki” Obaj szefowie należą do młodego pokolenia polskich kucharzy, którzy przebojem i bez kompleksów zdobywają rynek i podniebienia białostoczan. Piotr Pyczot fachu uczył się w Irlandii, Kamil Wiński skończył białostocką szkołę gastronomiczną. Na drugim stopniu podium uplasowali się: Piotr Huszcz, Radosław Kosiorek - Hotel Restauracja „Piano” – Lublin a trzecie miejsce zajęli: Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk – Kopalnia Soli Wieliczka Hotel Grand Sal. Nagrodę za najlepszy deser otrzymała ekipa restauracji Hotelu „Marusza” z Grudziądza: Dawid Szram, Katarzyna Ligęza.