Uczestnicy konkursu Czas na rybę

Konkurs na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w ramach obchodów Święta Karpia odbędzie się 2-3 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

Czas na rybę! to profesjonalny Konkurs kulinarny, organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Opolszczyzna" wspólnie z Kamilem Klekowskim, Zamkiem w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie.

Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.

W jury konkursu Czas na rybę dla szefów kuchni zobaczymy: Iwonę Niemczewską, Wojciecha Harapkiewicza, Jarosława Uścińskiego, Tomasza Smoczyka, Marcina Sobola, Krzysztofa Szulborskiego, Krzysztofa Malinowskiego, Krzysztofa Gawlika, Jeana Bosa czy Jarka Walczyka. Organizatorem konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, natomiast współorganizatorem Kamil Klekowski prowadzący działalność Edukacja od Kuchni oraz Zamek Książęcy w Niemodlinie. Konkurs objęty jest patronatem merytorycznym przez Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

cj

W konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych, w dniu 2 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:

Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, w składzie Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka,

Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie w składzie: Angelica Janic i Karolina Patrzyk

Drużyna z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie w składzie Michał Dworakowski i Konrad Bekus,

Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, w składzie: Wiktora Mencfel i Denis Korzeniowski,

Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. M. Skłodowskiej – Cure w Kluczborku, w składzie: Wiktoria Sypko i Daria Sygulla,

Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w składzie: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak

W konkursie dla szefów kuchni, w dniu 3 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:

cz

Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotelu Bania z Białki Tatrzańskiej,

Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek z Best Western Hotel Felix*** z Warszawy,

Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki z Restauracji Smaczna Dieta z Gorzowa Wielkopolskiego,

Tomasz Mielniczuk z Gościńca Pod Lasem i Tadeusz Węcławik z Restauracji Za Kulisami z Lublina,

Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker z Bolesławca,

Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie