WORLD'S 50 BEST RESTAURANT 2018

50Best_World_2018-TM-769x1030 (1) Najbardziej prestiżowy konkurs gastronomiczny został rozstrzygnięty i znamy już 50. najlepszych restauracji świata. Tegorocznym triumfatorem została Osteria Francescana, którą prowadzi Massimo Bottura, która w ubiegłym roku zajęła II miejsce. Osteria ma też na swoim koncie trzy gwiazdki Michelina. Ubiegłoroczni zwycięzcy Eleven Madison Park spadli z podium i uplasowali się na IV miejscu.

Na drugim i trzecim miejscu znalazły się również europejskie restauracje - El Celler de Can Roca z Girony i Mirazur z Mantonu.

Twórcą renomowanego rankingu „The World's 50 Best Restaurants” jest brytyjski magazyn „Restaurants”, który od 15 lat przyznaje kulinarne Oskary.

Ogłaszane corocznie wyniki prestiżowych rankingów, takich jak World’s 50 Best Restaurants, La Liste czy Michelin, dla prawdziwych miłośników kuchni od lat są wyznacznikiem dobrego smaku i gwarancją najwyższej jakości.

Nagroda World’s 50 Best Restaurants jest uznawana w świecie kulinariów za najbardziej prestiżową i znaczącą. Restauracja może zyskać prawdziwy rozgłos, a jej notowania szybują w górę.

Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy.

Początkowo skromny ranking „The World’s 50 Best Restaurants” magazynu kulinarnego „Restaurant”, tworzony od 2002 roku, dziś wyznacza trendy i standardy gastronomiczne na świecie.

I choć w najlepszych restauracjach na świecie porcje nie muszą być duże, bo po otrzymaniu rachunku klientom kurczy się nie tylko portfel, ale i żołądek – chętnych nie brakuje. Lokale z czołówki zestawienia cieszą się rosnącą popularnością, a w niektórych z nich na wolny stolik trzeba czekać miesiącami.

123

LISTA The 2018 World’s 50 Best Restaurant 

1.Osteria Francescana (Modena, Italy)

Szef kuchni: Massimo Bottura

Osteria Francescana (Modena, Italy)

2. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)

Szef kuchni: Joan Roca

3. Mirazur (Menton, France)

Szef kuchni: Mauro Colagreco

4. Eleven Madison Park (New York City)

5. Gaggan (Bangkok, Thailand)

6. Central (Lima, Peru)

7. Maido (Lima, Peru)

8. L’Arpege (Paris, France)

9. Mugaritz (Errenteria, Spain)

10. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

11. Quintonil (Mexico City, Mexico)

12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)

13. Pujol (Mexico City, Mexico)

14. Steirereck (Vienna, Austria)

15. White Rabbit (Moscow, Russia)

16. Piazza Duomo (Alba, Italy)

17. Den (Tokyo, Japan)

18. Disfrutar (Barcelona, Spain)

19. Geranium (Copenhagen, Denmark)

20. Attica (Melbourne, Australia)

21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris, France)

22. Narisawa (Tokyo, Japan)

23. Le Calandre (Rubano, Italy)

24. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai, China)

25. Cosme (New York City, USA)

26. Le Bernardin (New York City, USA)

27. Boragó (Santiago, Chile)

28. Odette (Singapore)

29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, France)

30. D.O.M. (São Paulo, Brazil)

31. Arzak (San Sebastian, Spain)

32. Tickets (Barcelona, Spain)

33. The Clove Club (London, UK)

34. Alinea (Chicago, USA)

35. Maaemo (Oslo, Norway)

36. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)

38. Lyle’s (London, UK)

39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)

40. Septime (Paris, France)

41. Nihonryori RyuGin (Tokyo, Japan)

42. The Ledbury (London, UK)

43. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

44. Mikla (Istanbul, Turkey)

45. Dinner by Heston Blumenthal (London, UK)

46. Saison (San Francisco, USA)

47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzerland)

48. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)

49. Nahm (Bangkok, Thailand)

50. The Test Kitchen (Cape Town, South Africa)