Warsztaty Smaki Podhala z Robertem Sową

W Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem odbyły się warsztaty gastronomiczne, podczas których uczestnicy projektu Smaki Podhala przyrządzali, konsultowali i doszlifowywali swoje flagowe potrawy. W roli doradzających ekspertów wystąpili mistrzowie kulinarni Robert Sowa i Sylwester Lis.

 

58 szefów kuchni i kucharzy, reprezentujących 30 restauracji i karczm uczestniczących w projekcie miało okazję „zabłysnąć” kulinarnie i przedstawić swoje popisowe dania regionalne – przyszłe potrawy flagowe na szlaku Smaki Podhala. Eksperci kulinarni mieli pełne ręce roboty i nie lada gratkę, próbując tylu specjałów. Każda restauracja zaprezentowała swoją potrawę poddając ją ocenie kulinarnych ekspertów. Ci zaś kosztując, doradzali jak wzbogacić danie, jakie dobrać dodatki i jak serwować potrawę godną pierwszej ligi podhalańskiej gastronomii.

Efektem spotkania jest 30 perfekcyjnie dopracowanych potraw, z których każda reprezentuje jedną restaurację/karczmę – uczestnika projektu. Dania flagowe znajdą się na kulinarnym szlaku, który zaprezentujemy na stronie internetowej www.smakipodhala.eu (właśnie powstaje nowa odsłona strony) oraz w folderze z mapką (wydruk zaplanowany na czerwiec-lipiec 2014). Będziemy też promować Smaki Podhala na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem w sierpniu 2014.

30 FLAGOWYCH DAŃ szlaku Smaki Podhala:

 

Restauracja Litworowy Staw
Białka Tatrzańska
Szef kuchni: Tadeusz Bukowski
GRILLOWANE SZPADKI Z JAGNIĘCINY

Karczma U Furtoka 
Biały Dunajec
Szef kuchni: Paweł Przeklasa
FILET Z PSTRĄGA NA RYDZACH Z TARCIOKAMI I KAPUSTĄ DUSZONĄ NA WINIE

Restauracja Morskie Oko – Hotel**** Bukovina Terma Hotel Spa
Bukowina Tatrzańska
Szef kuchni: Sylwester Lis
POLĘDWICA & ROSTBEF WOŁOWY, MUS Z ZIEMNIAKÓW, ORZECHY WŁOSKIE, JUGURT NATURALNY, OGÓREK ZIELONY, MARCHEW, TOPINAMBUR, CUKINIA

Karczma Widokowa Szymkówka 
Bukowina Tatrzańska
Szef kuchni: Andrzej Bogacz
PULPECIKI JAGNIĘCE W BOROWIKACH Z KASZĄ JAGLANĄ PODAWANE W KOSORKU Z OSCYPKA

Karczma Tatrzański Bór 
Małe Ciche
Szef kuchni: Bartłomiej Krzeptowski
POLĘDWICZKI Z SARNY MARYNOWANE W POLNYCH ZIOŁACH PODANE Z RUNEM LEŚNYM, ZIEMNIAKIEM PIECZONYM, CHIPSAMI WARZYWNYMI I KUKURYDZIANYM PUREE

Restauracja Sichlański Dworek - Sichlański Dworek & Spa
Murzasichle
Szef kuchni: Magdalena Majerczyk
ZUPA BOROWIKOWA Z HAŁUSKAMI

Restauracja U Studniara 
Murzasichle
Szef kuchni: Anna Stachoń Szymków
WĘDZONY PSTRĄG „STUDNIARA” Z GAŁĄZKAMI TYMIANKU

Karczma Muzykancko
Poronin
Szef kuchni: Danuta Bukowska
BARANINA „OD SWAGRA” PIECZONA Z KOŚCIĄ

Karczma Rąbanica 
Poronin
Szef kuchni: Małgorzata Świder
RAGOUT BARANIE Z MOSKOLEM I GRILLOWANĘ CUKINIĄ

Karczma Zadyma 
Szaflary
Szef kuchni: Zbigniew Rzadkosz
PIECZONY FILET Z KACZKI Z WĘDZONYMI JABŁKAMI W SOSIE ŻURAWINOWO-WINNYM PODAWANY Z KLUSKAMI NADZIEWANYMI BRYNDZĄ I OSCYPKIEM

Restauracja Witowianka 
Witów
Szef kuchni: Bartłomiej Celej
GRUSZKA NA BISZKOPCIE WYPEŁNIONA BAKALIAMI MUŚNIĘTYMI ŚLIWOWICĄ W AKOMPANIAMENCIE GAŁKI LODÓW ŚMIETANKOWYCH

Restauracja Ziębówka
Witów
Szef kuchni: Stanisław Skóra
MŁODA KOZINA Z MUSEM Z WĘDZONYCH JAGÓD, KASZA GRYCZANA Z POSMAKIEM KAWY ZBOŻOWEJ, CRUMBLE Z MĄKI ŻYTNIEJ I ORZECHÓW LASKOWYCH

Restauracja Redyk – Ośrodek Usług Hotelarskich Redyk
Ząb
Szef kuchni: Józefa Nowicz
GULASZ BARANI

Restauracja Alpejska – Hotel*** Mercure Zakopane Kasprowy
Zakopane
Szef kuchni: Zofia Listoś
GICZ Z JELENIA W GRZYBOWYM SOSIE Z KREMOWYM PĘCZAKIEM I GLAZUROWANYMI BURACZKAMI W ŚMIETANIE

Bąkowo Zohylina Wyźnio 
Zakopane
Szef kuchni: Michał Fatla
KOZA NA DZIKO – MŁODA KOZINA DUSZONA Z JARZYNAMI SKĄPANA W SOSIE WŁASNYM Z NUTĄ LITWORU PODANA Z MOSKOLAMI

Beach Bar La Playa 
Zakopane
Szef kuchni: Marek Kamiński
PIZZA Z BUNDZEM I JAGNIĘCINĄ

Restauracja CINQ [SĘK] - Tatra Chalet
Zakopane
Szef kuchni: Patryk Burnicki
GRILLOWANY I PODWĘDZANY COMBER Z JAGNIĘCINY PODHALAŃSKIEJ Z MUSEM Z SUSKI SECHLOŃSKIEJ, PUREE Z BATATÓW Z TYMIANKIEM I OSCYPKIEM, ORAZ Z GRILLOWANYMI BOROWIKAMI

Restauracja Crocus – Hotel**** Crocus
Zakopane
Szef kuchni: Daniel Bzdyk
UDO GĘSIE CONFIT SERWOWANE Z KNEDLAMI NADZIEWANYMI BRUSZNICAMI, PUREE Z CZERWONEJ KAPUSTY

Restauracja Gazdowo Kuźnia
Zakopane
Szef kuchni: Jan Wojtanek
PIEROGI Z JAGNIĘCINĄ

Restauracja Góralski Dworek
Zakopane
Szef kuchni: Marcin Łaczmański
ROLOWANA GĘŚ PODHALAŃSKA Z KASZĄ PODAWANA NA GÓRALSKICH TARCIOKACH

Restauracja Dwór Karolówka – Hotel*** Dwór Karolówka
Zakopane
Szef kuchni: Mateusz Pamuła
GOLONKA PODHALAŃSKA

Restauracja Mała Szwajcaria
Zakopane
Szef kuchni: Mariusz Hryc
KREM Z BURAKÓW Z NUTĄ OSCYPKOWĄ SERWOWANY Z PIEROGAMI Z JAGNIĘCINĄ PODHALAŃSKĄ

Restauracja Marilor – Hotel***** Villa Marilor
Zakopane
Szef kuchni: Kazimiera Staszel
TORCIK Z KASZANKI NA KARMELIZOWANYM JABŁKU Z DODATKIEM MUSU CHRZANOWEGO W NAKRYCIU Z SAŁATY

Karczma Przy Młynie
Zakopane
Szefowie kuchni: Robert Gut i Paweł Kułach
PSTRĄG GÓRSKI Z POTOKA MARYNOWANY W ZIOŁAK Z HOLI I WYNDZONY BUKOWYM DRZEWEM

Restauracja Regionalna – Hotel*** Nosalowy Dwór
Zakopane
Szef kuchni: Zbigniew Bajer
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE NA MOSKOLU W SOSIE SEROWYM

Karczma Sabała – Hotel*** Sabała
Zakopane
Szef kuchni: Sławomir Zubek
GOLEŃ JAGNIĘCA Z KOŚCIĄ DUSZONA W PAPRYCE, SELERZE NACIOWYM I POMIDORACH

Restauracja Staro Izba 
Zakopane
Szef kuchni: Stanisław Pawlikowski
POLEWKA BRYNDZOWA Z KLUSECZKAMI I CHRUPKIM BOCZKIEM

Karczma Szymaszkowa 
Zakopane 
SCHAB ZE ŚLIWKĄ ŁĄCKĄ Z GRULANYMI KLUSKAMI NADZIEWANYMI BRYNDZĄ I KAWAŁKAMI ŚWIEŻEJ MIĘTY, Z OGÓRKAMI KISZONYMI Z ŻURAWINĄ I MIODEM

Restauracja i kawiarnia U Wnuka 
Zakopane
Szef kuchni: Michał Pikosz
POLĘDWICZKA PO CEPERSKU

Restauracja Zakopiański Dwór – Pensjonat*** Zakopiański Dwór
Zakopane
Szef kuchni: Tomasz Piksa
KWAŚNICA Z WĘDZONYM ŻEBERKIEM