Wielkopolski Kucharz Roku 2017

9 czerwca w Pałacu Tłokinia odbędzie się czwarta edycjan konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2017 im. Rafała Jelewskiego.

12-stu zawodników zawalczy o tytuł najlepszego kucharza w Regionie, Puchar Prezydenta Miasta Kalisza Pana Grzegorza Sapińskiego, a także nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania głównego bazującego na mięsie i podrobach z gęsi, fasolce szparagowej oraz rabarbarze.

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku w składzie:

Marcin Budynek - PRZEWODNICZĄCY JURY, Akademia Marcina Budynka w Augustowie

Julia Komp -  Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin

Magdalena Ossowska - Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy

Marcin Szukaj - Restauracja KUCHHNIA i BULWAR w Bydgoszczy

Paweł Rozmiarek - BISTRO SZARLOTTA przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Oszczyk - Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie

na podstawie nadesłanych zgłoszeń, dokonała wyboru zawodników zakwalifikowanych do tegorocznej edycji konkursu:

1. Bartosz Fabiś – Hotel PURO, Poznań

2. Dawid Bielawski – Hotel Edison, Restauracja Lumiere, Baranowo

3. Maciej Kobylański – Dwór Stary Chotów,

4. Adam Jop – Restauracja Sarbinowska, Poznań

5. Marcin Kaczmarek Pielin – MC4D,  Poznań

6. Borys Sikorski – Restauracja Destylarnia, Pałac Mierzęcin

7. Mariusz Szcześniak – Restauracja Blow Up Hall, Poznań

8. Dawid Szymkowiak – Restauracja Piano Bar, Poznań

9. Wojciech Rabiega – Hotel Tristan, Kąty Rybackie

10. Carlos Conteras – Hotel Kosma, Koźmin Wlkp

11. Jakub Vogt – Ostoja Chobienice,

12. Michał Seyda – Garden City, Poznań

Zawodnik rezerwowy:

1. Małgorzata Pindych – Restauracja Bo, Poznań

Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) - kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota - ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” - o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze....