Wojciech Modest Amaro z Grand Prix de l’Art de la Cuisine

2 czerwca w restauracji Epoka w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX, przyznanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Z uwagi na brak możliwości organizacji tego cyklicznego wydarzenia w roku ubiegłym, podczas tegorocznej gali swoje nagrody odebrali laureaci z roku 2020 oraz 2021. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście wzięli udział w kolacji degustacyjnej, przygotowanej przez nagrodzonych szefów: Michała Stężalskiego, restauracja Nonna Fela, Poznań (Nagroda Szefa Przyszłości 2020), Przemysława Klimę, restauracja Bottiglieria 1881, Kraków (Nagroda Szefa Przyszłości 2021) oraz Marcina Przybysza, restauracja Epoka.

LISTA LAUREATÓW NAGRÓD 2020 / 2021

AIG GRAND PRIX DE L’ART DE LA CUISINE 2020

Wojciech Modest AMARO

Podczas gali Wojciech Modest Amaro po raz pierwszy w historii polskiej gastronomii otrzymał najważniejszą kulinarną nagrodę na świecie, przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu od ponad 30 lat. GRAND PRIX otrzymują najwięksi współcześni artyści kulinarni, których mistrzostwo i kreatywność uznawane są na całym świecie. Lista laureatów z ubiegłych lat najlepiej świadczy o randze tej nagrody i niebagatelnym znaczeniu, jakie ma ona dla nagrodzonego szefa. Wśród dotychasowych laureatów znajdziemy takie wielkie gastronomiczne nazwiska, jak m.in.: Ferran Adria, Alain Ducasse, Eric Frechon, Joel Robuchon, Massimo Bottura, Joan Roca, Heston Blumenthal, Thomas Keller, Rene Redzepi, Gordon Ramsay, Francis Mallmann, Juan Mari Arzak, Yannick Alleno, Yoshihiro Narisawa oraz wielu innych.

NAGRODY AIG PRIX 2020

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu, dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2020:

Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Michał STĘŻALSKI, Nonna Fela (Poznań) –

Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Norbert DUDZIŃSKI, Dyletanci (Warszawa)

Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Tomasz DEKER

Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – „Heartmade by atelier Amaro” Wojciech Modest AMARO

1 (2)

LAUREACI AIG PRIX 2021:

Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Przemysław KLIMA, Bottiglieria 1881 (Kraków)

Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Kajetan ZALEWSKI, Bottiglieria 1881 (Kraków)

Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Albert JUDYCKI, Jacek MALARSKI, Lukullus (Warszawa)

Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – “Fresh From Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, Michał KORKOSZ

Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – Magda GESSLER

2 (2)

Dzięki uprzejmości partnerów uroczystej kolacji i sprawdzonych przyjaciół Akademii Gastronomicznej prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:

Szef Przemysław Klima – staż w restauracji Eleven Madison Park*** (USA)

Szef Michał Stężalski – staż w wybranej przez siebie restauracji 3*** Michelin w Hiszpanii

Kajetan Zalewski – study trip w Szampanii (dom szampański Frerejean Freres)

Norbert Dudziński – staż w restauracji Steirereck**, Wiedeń

Tomasz Deker – urządzenie Thermomix oraz zestaw czekolad Pacari

Albert Judycki i Jacek Malarski – urządzenie Thermomix oraz zestaw czekolad Pacari.

Fot. Daniel Miśko – Miśko Collective