World's 50 Best Restaurants 2016: Osteria Francescana najlepszą restauracją na świecie!

Po raz pierwszy w swojej 15-letniej historii finałowa Gala World's 50 Best Restaurants odbyła się w poza Londynem w Nowym Jorku.

Prowadzona przez Massimo Bottura włoska restauracja Osteria Francescana, która w ubiegłym roku zajęła drugie miejsce znalazła się na szczycie listy The World’s 50 Best Restaurants 2016. Można spróbować tu niezwykłej, wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelina kuchni Massima Bottury. Kucharz czerpie inspiracje ze sztuki, lokalnych składników, podróży oraz zapewnia, że jego największą inspiracją są najbliżsi.

a0c20991_web

Drugie miejsce przypadło ubiegłorocznym zwycięzcom – restauracji El Celler De Can Roca prowadzona przez braci Roca - Josepa, Joana i Jordiego, która zdobyła uznanie za połączenie dań katalońskich i nowoczesnych technik, a także pasji i gościnności. Josep Roca zajmuje się w lokalu winami, Joan jest szefem kuchni, a Jordi sprawuje pieczę nad deserami. Restauracja działa od 1986 roku i ma trzy gwiazdki Michelina.

4091736c_web

Trzecie miejsce zajęła restauracja Eleven Madison Park, której szefem kuchni jest Daniel Humm. W Nowym Jorku, pod okiem Daniela Humm powstają dania kuchni, która określana jest przez ekspertów jako nowoczesna europejska z nowojorskim „twistem”. Specjalnością lokalu jest miodowo-lawendowa kaczka podawana z jabłkiem i brukwią. Wyśmienite jedzenie i nienaganna obsługa to to, czym Eleven Madison Park urzekło Jury.

6240ec7c_web

Ranking brytyjskiego magazynu „Restaurant” uznawany jest za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie, dorównujący renomą gwiazdkom Michelina. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy.

Początkowo skromny ranking „The World’s 50 Best Restaurants” magazynu kulinarnego „Restaurant”, tworzony od 2002 roku, dziś wyznacza trendy i standardy gastronomiczne na świecie. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy

I choć w najlepszych restauracjach na świecie porcje nie muszą być duże, bo po otrzymaniu rachunku klientom kurczy się nie tylko portfel, ale i żołądek – chętnych nie brakuje. Lokale z czołówki zestawienia cieszą się rosnącą popularnością, a w niektórych z nich na wolny stolik trzeba czekać miesiącami.

Finał przyszłorocznej edycji „The World’s 50 Best Restaurants” odbędzie się w Melbourne w Australii.

LISTA 2016

1. Ostera Francescana, Modena, Italy - Szef kuchni: Massimo Bottura - Najlepsza restauracja na świecie i w Europie

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain - Szef Kuchni: Joan Roca

3. Eleven Madison Park, New York City - Szef kuchni: Daniel Humm - Najlepsza restauracja w Północnej Ameryce

4. Central, Lima

5. Noma, Copenhagen

6. Mirazur, Menton, France

7. Mugaritz, Errenteria, Spain

8. Narisawa, Tokyo - najlepsza restauracja w Azji

9. Steirereck, Vienna, Austria

10. Asador Etxebarri, Axpe, Spain

11. D.O.M., Sao Paolo.

12. Quintonil, Mexico City

13. Maido, Lima, Peru - Najwyższy awans na liście

14. The Ledbury, London

15. Alinea, Chicago

16. Azurmendi, Larrabetzu, Spain

17. Piazza Duomo, Alba Italy

18. White Rabbit, Moscow

19. L'arpege, Paris

20. Amber, Hong Kong

21. Arzak, San Sebastian, Spain

22. Test Kitchen, Cape Town South Africa - najlepsza restauracja w Afryce

23. Gaggan, Bankgok, Thailand

24. Le Bernardin, New York City

25. Pujol, Mexico City

26. The Clove Club, London - najlepsza nowa restauracja na liście

27. Saison, San Francisco

28. Geranium, Copenhagen

29. Tickets, Barcelona

30. Astrid y Gaston, Lima, Peru

31. RyuGin, Tokyo

32. Restaurant Andre, Singapore

33Attica, Melbourne, Australia - najlepsza restauracja w Australii

34. Restaurant Tim Raue, Berlin

35. Vendome, Bergisch Gladbach, Germany

36. Borago, Santiago, Chile

37. Nahm, Bangkok

38. De Librije, Zwolle, the Netherlands

39. Le Calandre, Italy

40. Relae, Copenhagen

41. Faviken, Sweden

42. Ultraviolet, Shanghai

43. Biko, Mexico City

44. Estela, New York

45. Dinner by Heston Blumenthal, London

46. Combal.Zero, Rivoli, Italy

47. Schloss Schauenstein, Austria

48. Blue Hill at Stone Barns, Pocatino Hills, New York

49. QuiQue Dacosta, Denia, Spain

50. Septime, Paris

Veuve Clicquot Best Female Chef: Dominique Crenn

Diner’s Club Lifetime Achievement Award: Alain Passard