Po raz pierwszy w swojej 15-letniej historii finałowa Gala World's 50 Best Restaurants odbyła się w poza Londynem w Nowym Jorku.
Prowadzona przez Massimo Bottura włoska restauracja Osteria Francescana, która w ubiegłym roku zajęła drugie miejsce znalazła się na szczycie listy The World’s 50 Best Restaurants 2016. Można spróbować tu niezwykłej, wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelina kuchni Massima Bottury. Kucharz czerpie inspiracje ze sztuki, lokalnych składników, podróży oraz zapewnia, że jego największą inspiracją są najbliżsi.
Drugie miejsce przypadło ubiegłorocznym zwycięzcom – restauracji El Celler De Can Roca prowadzona przez braci Roca - Josepa, Joana i Jordiego, która zdobyła uznanie za połączenie dań katalońskich i nowoczesnych technik, a także pasji i gościnności. Josep Roca zajmuje się w lokalu winami, Joan jest szefem kuchni, a Jordi sprawuje pieczę nad deserami. Restauracja działa od 1986 roku i ma trzy gwiazdki Michelina.
Trzecie miejsce zajęła restauracja Eleven Madison Park, której szefem kuchni jest Daniel Humm. W Nowym Jorku, pod okiem Daniela Humm powstają dania kuchni, która określana jest przez ekspertów jako nowoczesna europejska z nowojorskim „twistem”. Specjalnością lokalu jest miodowo-lawendowa kaczka podawana z jabłkiem i brukwią. Wyśmienite jedzenie i nienaganna obsługa to to, czym Eleven Madison Park urzekło Jury.
Ranking brytyjskiego magazynu „Restaurant” uznawany jest za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie, dorównujący renomą gwiazdkom Michelina. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy.
Początkowo skromny ranking „The World’s 50 Best Restaurants” magazynu kulinarnego „Restaurant”, tworzony od 2002 roku, dziś wyznacza trendy i standardy gastronomiczne na świecie. Lista zwycięzców powstaje w wyniku głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy 1000 liderów branży gastronomicznej. Akademia jest podzielona na 27 regionów, a każdy region jest oceniany przez panel 36 jurorów. Członkami Akademii są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni, kucharze i gastronomicy
I choć w najlepszych restauracjach na świecie porcje nie muszą być duże, bo po otrzymaniu rachunku klientom kurczy się nie tylko portfel, ale i żołądek – chętnych nie brakuje. Lokale z czołówki zestawienia cieszą się rosnącą popularnością, a w niektórych z nich na wolny stolik trzeba czekać miesiącami.
Finał przyszłorocznej edycji „The World’s 50 Best Restaurants” odbędzie się w Melbourne w Australii.
LISTA 2016
1. Ostera Francescana, Modena, Italy - Szef kuchni: Massimo Bottura - Najlepsza restauracja na świecie i w Europie
2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain - Szef Kuchni: Joan Roca
3. Eleven Madison Park, New York City - Szef kuchni: Daniel Humm - Najlepsza restauracja w Północnej Ameryce
5. Noma, Copenhagen
6. Mirazur, Menton, France
7. Mugaritz, Errenteria, Spain
8. Narisawa, Tokyo - najlepsza restauracja w Azji
9. Steirereck, Vienna, Austria
10. Asador Etxebarri, Axpe, Spain
11. D.O.M., Sao Paolo.
12. Quintonil, Mexico City
13. Maido, Lima, Peru - Najwyższy awans na liście
14. The Ledbury, London
15. Alinea, Chicago
16. Azurmendi, Larrabetzu, Spain
17. Piazza Duomo, Alba Italy
18. White Rabbit, Moscow
19. L'arpege, Paris
20. Amber, Hong Kong
21. Arzak, San Sebastian, Spain
22. Test Kitchen, Cape Town South Africa - najlepsza restauracja w Afryce
23. Gaggan, Bankgok, Thailand
24. Le Bernardin, New York City
25. Pujol, Mexico City
26. The Clove Club, London - najlepsza nowa restauracja na liście
27. Saison, San Francisco
28. Geranium, Copenhagen
29. Tickets, Barcelona
30. Astrid y Gaston, Lima, Peru
31. RyuGin, Tokyo
32. Restaurant Andre, Singapore
33. Attica, Melbourne, Australia - najlepsza restauracja w Australii
34. Restaurant Tim Raue, Berlin
35. Vendome, Bergisch Gladbach, Germany
36. Borago, Santiago, Chile
37. Nahm, Bangkok
38. De Librije, Zwolle, the Netherlands
39. Le Calandre, Italy
40. Relae, Copenhagen
41. Faviken, Sweden
42. Ultraviolet, Shanghai
43. Biko, Mexico City
44. Estela, New York
45. Dinner by Heston Blumenthal, London
46. Combal.Zero, Rivoli, Italy
47. Schloss Schauenstein, Austria
48. Blue Hill at Stone Barns, Pocatino Hills, New York
49. QuiQue Dacosta, Denia, Spain
50. Septime, Paris
Veuve Clicquot Best Female Chef: Dominique Crenn
Diner’s Club Lifetime Achievement Award: Alain Passard