WorldFood Warsaw 2014

world-food-warsaw-370x254 W dniach 9-11 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbędzie się impreza, na której będzie można poznać ciekawe produkty z kuchni całego świata, wzbogacić swoją wiedzę na temat nowych trendów w gastronomii oraz wziąć udział w pokazach kulinarnych.

WorldFood Warsaw 2014 patronuje Agencja Rynku Rolnego. Impreza będzie nową platformą biznesową, która ma szansę, na stałe wpisać się w kalendarz ważnych wydarzeń dla branży gastronomicznej w stolicy. Takiego wydarzenia nie powinni przegapić menadżerowie i kadra zarządzająca branży HoRaCa, bo targi będą miały charakter business-to-business.

Swój udział WorldFood Warsaw 2014 zapowiedziało około 100 firm z całego świata. Na imprezie będą gościć przedstawiciele ponad 20 krajów. Prócz najważniejszych państw Unii Europejskiej swój udział zapowiedzieli m.in. przedstawiciele: Tajlandii, Malezji, Rosji, Francji, Grecji, Egiptu, Izraela, czy Emiratów Arabskich.

Zagraniczni wystawcy będą reprezentowali m.in. eksporterów ryżu, makaronów, napojów, ryb, konserw rybnych i mięsnych oraz gotowych dań. Przedstawiciele firm z krajów śródziemnomorskich zaprezentują najlepsze specjały tamtejszych kuchni, czyli ryby i owoce morza, oliwę z oliwek, suszone figi, owoce, warzywa, a także szeroką gamę różnych win. Całości przeglądu nowoczesnej branży spożywczej dopełnią też producenci ekologicznej żywności i napojów. Na imprezie nie zabraknie też pokazów kulinarnych, a przedstawiciele branży HoRaCa będą mogli poznać najnowsze trendy w światowej gastronomii.

Program Targów

ŚRODA - 09 kwietnia 2014

11:00-12:00        Oficjalne otwarcie

12:00-14:00        Przemówienia pod wspólnym tematem "Polskie hity eksportowe":

1. Rola sektora rolno-spożywczego w Polsce - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

2. Jabłˆka - polski hit eksportowy - Mirosˆław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników RP

3. Wsparcie firm z sektora rolno-spożywczego w działaniach eksportowych - Agencja Rynku Rolnego

14:00-16:00        Przezorny zawsze ubezpieczony!

- panel tematyczny redakcji "Nowej Wsi Europejskiej" i Kancelarii Brokerskiej ASYSTA pod patronatem prezesa Agencji Rynku Rolnego

16:00-16:30        Jak sprzedawać do Francji - Ewelina Słowińska, Pomm co`:

1. Podstawowe bariery wejścia na rynek francuski - jak je łatwo pokonać by być widocznym na rynku francuskim. Jak sprzedawać do Francji?

2. Czego oczekują francuskie firmy - specyfika robienia biznesu z Francuzami

3. Dlaczego warto sprzedawać do Francji - co polskie firmy zyskują na sprzedaży i co tracą, kiedy zostawiają rynek francuski innym krajom z naszego regionu?

POKAZY KULINARNE

12:00-12:30        Mareven Food

12:50-13:20        Mareven Food

13:40-14:20        MPOC

14:40-15:10        Mareven Food

15:30-16:00        Mareven Food

CZWARTEK - 10 kwietnia 2014

10:15-10:45        Analiza i przegląd rynku żywności pakowanej w Polsce i Europie Wschodniej - tendencje rynkowe i zmiany w sektorach: mleczarskim, piekarniczym, wyrobów cukierniczych, olejów i tłuszczów, sosów i przypraw

- Vitalijus Savicius, Euromonitor International

10:45-11:15        Producenci żywności z Łotwy: nieodkryte możliwości dla polskiego biznesu - Inese Šuļžanoka, Agencja Rozwoju i Inwestycji Łotwy (LIAA)

11:15-11:45        Farm2Fork: jak zyskać na inteligentnej współpracy w zakresie łańcuchów dostaw w polskiej branży żywnościowej? - Otto van Veen, dyrektor programowy 'The Future Food Value Chain Poland'

11:45-12:00        Cele i zadania Wydziałów Promocji Handlu i Inwestycji. Omówienie przedsięwzięć promocyjnych WPHI Pekin w 2014 w aspekcie promocji polskich firm na rynku chińskim - Andrzej Dryżba, I Sekretarz, WPHI w Pekinie

12:00-12:30        Jak wprowadzić produkty spożywcze na rynek w Chinach poprzez Szanghaj Xijiao International - dr Jerzy Rzymanek, Klaster Eksport Promocja Azja oraz Robayu Corp. Sp. z o.o.

12:30-14:30        Egzemplifikacja rynków wschodnich: Białoruś, Rosja, Ukraina, Mołdawia, Azja Centralna (Kazachstan, Uzbekistan) - panel dyskusyjny: Arkadiusz Żurek, Krzysztof Bielaj, Dariusz Bartosik, Ajżanna Bartosik - Instytut INTL, Andrian Davidescu - Vinaria din Vale, Adam Lewandowski - Stowarzyszenie Instytut Samorządu Terytorialnego

14:30-15:00        Potencjałˆ i możliwoś˜ci eksportowe na rynki wschodnie - Iwan Rassochin, Centrum Współpracy Biznesowej Polska-Rosja

15:00-15:30        Wyzwania logistyczne na rynkach wschodnich + case study - organizacja misji handlowych na Wschód - Fundacja CATI, Akademia Leona Koźmińskiego, Instytut INTL

- projekt Sochi 2013 - Arkadiusz Żurek, Instytut INTL

15:30-16:00        Finansowanie na rynkach wschodnich oraz ubezpieczenie należnoś˜ci - Tomasz Drebot, RiskMan

16:00-16:30        Uwarunkowania kulturowe + marketing na rynkach wschodnich - Anna Żurek, Instytut INTL

POKAZY KULINARNE

10:30-11:00        Mareven Food

11:20-12:00        MPOC

12:15-12:45        Mareven Food

13:14-13:45        Mareven Food

14:15-14:45        Mareven Food

15:00-15:40        MPOC

PIĄTEK - 11 kwietnia 2014

10:30-11:00        Systemy jako˜ści w produkcji mięsa wieprzowego - system PQS - Witold Choiński, Związek "Polskie Mięso"

11:00-11:30        Zdrowie na etykiecie - jak stosować oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego

11:30-12:00        Znakowanie żywności - najważniejsze zmiany prawne - dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego

12:00-12:30        Oznaczanie i wyliczanie warto˜ści odżywczej produktów spożywczych - aspekt praktyczny - Justyna Orłowska, JARS Sp. z o.o.

12:30-13:00        Oznakowanie substancji dodatkowych na etykiecie a trend clean label - Maciej Wojciechowski, JARS Sp. z o.o.

13:00-14:00        Produkty ChOG i CHNP w branży owocowo-warzywnej - potencjaˆł i wyzwania - e-sadownictwo

14:00-14:30        Systemy zapewnienia jako˜ści przy produkcji żywno˜ści - Tadeusz Wojciechowski, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

14:30-15:00        Laboratorium: badanie żywno˜ści i opakowań do kontaktu z żywnoś˜cią - Klaudyna Długozima, Nela Filgarz, ConQuest Consulting

POKAZY KULINARNE

10:30-11:00        Mareven Food

11:20-11:50        Mareven Food

12:10-12:40        MPOC

13:00-13:30        Mareven Food

13:50-14:20        Mareven Food

14:40-15:20        MPOC