20 lutego 2016r w Hotelu Fabryka Wełny & SPA odbędzie się XI edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Z nadesłanych zgłoszeń komisja selekcyjna wybrała 12 ekip prezentujących najciekawsze i najlepsze techniczne receptury dań kuchni włoskiej.
Lista uczestników zakwalifikowanych do XI Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach:
1) Ristorante Leon d’Oro – Riva del Garda – Włochy Mariusz Gasek, Robert Daczkowski.
2) Hotel Ristorante Voce del Mare – Vietri Costa Amalfitana – Włochy Gianpaulo, Zoccola Endri Semini.
3) Windsor Hotel **** – Jachranka Mariusz Śliwiński, Marcin Piotrowski.
4) Grand Hotel **** – Rzeszów Andrzej Bobrowski, Mateusz Krzak.
5) Hotel Blue Diamond Active SPA **** – Trzebownisko Patryk Mach, Przemysław Żurek.
6) Hotel BoniFaCio SPA& Sport Resort **** – Sochocin Patryk Stępiński, Przemysław Bednarz.
7) Fabryka Wełny Hotel & SPA **** – Pabianice Grzegorz Mista, Radosław Lorenc.
8) Hotel Marusza *** – Bydgoszcz Michał Zieliński, Bartosz Wiśniewski.
9) Hotel Restauracja Piano *** – Lublin Piotr Huszcz, Dariusz Cygan.
10) Restauracja Amber Room – Warszawa Jakub Bondziul, Wojtek Świesiulski.
Organizatorami konkursu są Pan Giancarlo Russo wraz z Hotelem Fabryka Wełny przy wsparciu i pomocy merytorycznej Federazione Italiana Cuochi, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy. Partnerem merytorycznym w zakresie zdrowego żywienia jest Twoja Klinika.
Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań zdrowej kuchni o kulinarnym charakterze kuchni włoskiej na bazie oryginalnych produktów włoskich z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem sprzętu gastronomicznego firmy Philipiak Milano.
JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE
1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury
2. Riccardo Nardi
3. Kurt Scheller
4. Miltos Karoubas
5. Teofilos Vafidis
6. Michel Labarre
7. Robert Sowa
8. Krzysztof Szulborski
9. Dariusz Struciński
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE- STANOWISKA DLA PROFESJONALISTÓW
1. Jarosław Uściński
2. Marcin Budynek
3. Janusz Pyra
4. Paweł Oszczyk
JURY VIP DEGUSTACYJNE
1. Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianice
2. Andrzej Furman – Właściciel Hotelu Fabryka Wełny
3. Andrzej Gnoiński – Członek Zarządu marki Philipiak Milano – Sponsor Strategiczny
4. Zygmunt Chajzer – Prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz
5. Paweł Stasiak – Wokalista zespołu Papa D
6. Tomasz Kozłowicz – Aktor telewizyjny i teatralny
7. Kpt. Leszek Wiśniewski – Armator, Kapitan Pirat
8. Dr.hab.lek.med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE – STANOWISKA DLA AMATORÓW
1. Andrzej Ławniczak
2. Arleta Żynel
3. Waldemar Hołówka