Już po raz kolejny kulinarne talenty zaprezentują swój kunszt w murach zabytkowego krzyżackiego zamku na Mazurach. W dniach 1-3 marca w czterogwiazdkowym hotelu Zamek Ryn odbędzie się XI edycja l'Art de la cuisine Martell, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Dedykowany jest młodym kucharzom ─ najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej niż 30 lat. Uczestnicy startują w dwuosobowych drużynach. Zgodnie z zasadami l'Art de la cuisine Martell będą musieli stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie może się w potrawach pojawić). Kucharze zaprezentują się w czterech odsłonach, a na przygotowanie każdego dania będą mieli tylko godzinę. W tym roku tematem przewodnim będzie kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.
Konkursowe potrawy oceniali będą najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce, największe autorytety sztuki kulinarnej. Tradycją l'Art de la cuisine Martell jest również jury koneserów smaku, składające się ze znanych osobowości, gwiazd estrady i ekranu. Podczas tegorocznego konkursu zasiądą w nim: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Pascal Brodnicki.
Organizatorem konkursu jest Grupa Anders przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska.
Zgłoszenia wraz z opisem technologicznym i zdjęciam potrawy trzeba przesłać na adres:
Szef Kuchni Dariusz Struciński
Hotel Anders
14-133 Stare Jabłonki
fax (089) 642 70 13
tel. (089) 642 70 32
tel. kom 600065277
e-mail d.strucinski@hotelanders.pl
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 lutego. 20 lutego nastąpi ogłoszenie listy zakwalifikowanych drużyn. Regulamin l'Art de la cuisine Martell można znaleźć na stronie www.zamekryn.pl.