11 marca 2023 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .
Szesnasta edycja konkursu odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu, który jest współorganizatorem tego konkursu.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe : pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników .
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury , Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym : Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
1.Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
2.Restauracja Dziurka od klucza- Warszawa
Wojciech Kapusta, Yurii Haliak
3.Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
4.Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
5.Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
6.Restauracja Loft – Gostyń
Artur Mendyka, Weronika Dulas
7.Restauracja Mamma Mia – Karpacz
Paweł Kucharski, Kamil Kowal
8.Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
Roman Serdiuk, Ihor Skibin
9.Restauracja Miodowa- Dzierżoniów
Maksym Trushkin, Emil Buszyński
10.Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
Michał Bielecki, Piotr Szaliński
11.Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin
Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
12.Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański
Konrad Kistela, Mukesh Singh
Odbędzie się również konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino.
Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.
Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok