Zaczynamy – przez trzy Hotel Zamek Ryn**** będzie gościł uczestników L'Art de la cuisine Martell jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak). . W konkursie weźmie udział 16 ekip kucharskich - młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce.
Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach, na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć jedną godzinę. Zgodnie z zasadami l'Art de la cuisine Martell będą musieli stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie może się w potrawach pojawić). W tym roku tematem przewodnim będzie kaczka barbarie tusza patroszona.
Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj 800-1000 osób.
W programie m.in:
Piątek 28.02.2014 r.
EKSCYTUJĄCY WIECZÓR W PODZIEMIACH
Sobota 01.03.2014 r.
KONKURS KULINARNY NA ZAMKOWYM DZIEDZIŃCU
PREZENTACJE SPONSORSKIE
WARSZTATY KULINARNE
GALA NA ZAKOŃCZENIE KONKURSU
Lista uczestników:
1. Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski - Restauracja Concept 13 – Warszawa
2. Yassin Aithaddou i Kalandyk Michał - Radisson Blu Hotel - Wrocław
3. Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka - Copernicus Hotel - Toruń
4. Saguła Sławomir i Łukasz Pawlikowski - Hotel Zbójnicówka - Bukowina Tatrzańska
5. Łukasz Jasiński i Piotr Czarnynoga - Wodna Wieża - Pszczyna
6. Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek - Restauracja Amber Room - Warszawa
7. Daniel Olas i Karolina Wiśniewska - Hotel Zdrojowy PRO VITA - Kołobrzeg
8. Dominik Ulko i Mateusz Jarosławski - Haston City Hotel - Wrocław
9. Sylwia Dorotkiewicz i Adrian Depta - Restauracja Biała Róża - Kraków
10. Kamil Raczyński i Adam Ludwiński - Restauracja Aruana - Serock
11. Mateusz Gazda i Patryk Stępiński - Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort - Kępa
12. Adam Ronka i Bartosz Turowski - City Park Hotel & Residence - Poznań
13. Wojciech Łatyszkiewicz i Marek Ciureja - Pałac Mierzęcin - Mierzęcin
14. Łukasz Grzesik i Maciej Sienkiewicz - Restauracja Winnica - Zielona Góra
15. Łukasz Płowski i Piotr Kuziela - Makro Cash and Carry Polska S.A. - Warszawa
16. Marta Strózik i Łukasz Wojtas - HOTEL SPA DR IRENA ERIS Wzgórza Dylewskie Sp. z o.o. - Wysoka Wieś
JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE
KURT SCHELLER
JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO
PAWEŁ OSZCZYK
ADAM CHRZASTOWSKI
JAROSŁAW WALCZYK
MAREK WIDOMSKI
TOMASZ DEKER
GRZEGORZ LABUDA
ANDRZEJ BAŁDYGA
GRZEGORZ KAZUBSKI
JAROSŁAW UŚCIŃSKI
GIANCARLO RUSSO