l'Art de la cuisine Martell 2014

Zaczynamy – przez trzy Hotel Zamek Ryn**** będzie gościł uczestników L'Art de la cuisine Martell jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak). . W konkursie weźmie udział 16 ekip kucharskich - młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce.
Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach, na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć jedną godzinę. Zgodnie z zasadami l'Art de la cuisine Martell będą musieli stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie może się w potrawach pojawić). W tym roku tematem przewodnim będzie kaczka barbarie tusza patroszona.
Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedza zazwyczaj 800-1000 osób.

W programie m.in:

Piątek 28.02.2014 r.
EKSCYTUJĄCY WIECZÓR W PODZIEMIACH
Sobota 01.03.2014 r.
KONKURS KULINARNY NA ZAMKOWYM DZIEDZIŃCU
PREZENTACJE SPONSORSKIE
WARSZTATY KULINARNE
GALA NA ZAKOŃCZENIE KONKURSU

Lista uczestników:
1. Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski - Restauracja Concept 13 – Warszawa
2. Yassin Aithaddou i Kalandyk Michał - Radisson Blu Hotel - Wrocław
3. Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka - Copernicus Hotel - Toruń
4. Saguła Sławomir i Łukasz Pawlikowski - Hotel Zbójnicówka - Bukowina Tatrzańska
5. Łukasz Jasiński i Piotr Czarnynoga - Wodna Wieża - Pszczyna
6. Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek - Restauracja Amber Room - Warszawa
7. Daniel Olas i Karolina Wiśniewska - Hotel Zdrojowy PRO VITA - Kołobrzeg
8. Dominik Ulko i Mateusz Jarosławski - Haston City Hotel - Wrocław
9. Sylwia Dorotkiewicz i Adrian Depta - Restauracja Biała Róża - Kraków
10. Kamil Raczyński i Adam Ludwiński - Restauracja Aruana - Serock
11. Mateusz Gazda i Patryk Stępiński - Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort - Kępa
12. Adam Ronka i Bartosz Turowski - City Park Hotel & Residence - Poznań
13. Wojciech Łatyszkiewicz i Marek Ciureja - Pałac Mierzęcin - Mierzęcin
14. Łukasz Grzesik i Maciej Sienkiewicz - Restauracja Winnica - Zielona Góra
15. Łukasz Płowski i Piotr Kuziela - Makro Cash and Carry Polska S.A. - Warszawa
16. Marta Strózik i Łukasz Wojtas - HOTEL SPA DR IRENA ERIS Wzgórza Dylewskie Sp. z o.o. - Wysoka Wieś

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE
KURT SCHELLER
JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO
PAWEŁ OSZCZYK
ADAM CHRZASTOWSKI
JAROSŁAW WALCZYK
MAREK WIDOMSKI
TOMASZ DEKER
GRZEGORZ LABUDA
ANDRZEJ BAŁDYGA
GRZEGORZ KAZUBSKI
JAROSŁAW UŚCIŃSKI
GIANCARLO RUSSO

Martell