l'Art de la cuisine Martell 2015 Hotel Zamek Ryn, 27.02 – 01.03.2015

85fda6b3298f05c1705f54fb0e855a72Z wielką przyjemnością informujemy, iż  firma PERNOD-RICARD POLSKA wraz z marką MARTELL oraz GRUPĄ ANDERS rozpoczęły przygotowania do organizacji wyjątkowego wydarzenia XIII OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU MŁODYCH TALENTÓW SZTUKI KULINARNEJ  L’ART DE LA CUISINE MARTELL.

Po raz kolejny kulinarne talenty zaprezentują swój kunszt w murach zabytkowego krzyżackiego zamku na Mazurach - miejsca z ogromną tradycją, także  kulinarną. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów.

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

ORGANIZATORZY

PERNOD RICARD POLSKA  – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki MARTELL w Polsce.  www.pernod-ricard.com

Hotel ZAMEK RYN**** – czterogwiazdkowy ekskluzywny hotel, umiejscowiony w XIV wiecznym Zamku,  który w swoich murach po raz siódmy będzie gościć konkurs l´Art de la cuisine Martell  www.zamekryn.pl

ANDERS GROUP – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach, która jest organizatorem technicznym i marketingowym obecnej edycji konkursu. www.andersgroup.pl

PATRON MERYTORYCZNY: Fundacjia Klubu Szefów Kuchni.

SPONSOR TYTULARNY: Pernod Ricard Polska

SPONSORZY STRATEGICZNI: MAKRO Cash and Carry Polska S.A  oraz SOKOŁÓW S.A.

MIEJSCE KONKURSU

95dda389f1c531132bf7a9ab10381c7a Konkurs po raz kolejny odbędzie się w nowoczesnym centrum kongresowo – wypoczynkowym – Hotel Zamek Ryn****. Ten czterogwiazdkowy obiekt powstał w wyniku odrestaurowania XIV–wiecznego zamku krzyżackiego. To wyjątkowe w skali światowej miejsce oferuje swoim Gościom 167 stylowych  pokoi, restauracje: Wielki i Mały Refektarz, Winiarnię, Zbrojownię z kręgielnią, strzelnicą i salą myśliwską, SPA KSIEZNEJ ANNY, centrum konferencyjne oraz centrum rekreacji usytuowane w zamkowych podziemiach.

Główną areną przyszłorocznego wydarzenia ponownie będzie dziedziniec zamkowy. W tym unikatowym miejscu o powierzchni 900 m2 odbędzie się zarówno konkurs kulinarny jak  i wieczorna gala.  Tym razem nasi Goście będą bawić się na uroczystym bankiecie,  podczas którego zostaną ogłoszone wyniki Konkursu.

FORMUŁA KONKURSU

14c2d4b1c6e9d9554e9ac859d8f7bbb1L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego  dania kucharze będą mieć 1 godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury w roku 2014 byli to:

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE

KURT SCHELLER, JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO, PAWEŁ OSZCZYK, ADAM CHRZĄSTOWSKI, JAROSŁAW WALCZYK, ANDRZEJ BAŁDYGA, JAROSŁAW UŚCIŃSKI

JURY KONESERÓW KONIAKU

CHRISTIAN SEEL, Dyrektor Marketingu PRP, JAROSŁAW KOWALSKI, GUILLAUME GIRARD-REYDET Prezes PRP, JEAN-JACQUES REGNAULT , GRZEGORZ KAZUBSKI, DANIEL BŁASZKIEWICZ

JURY TECHNICZNE

TOMASZ DEKER, ŁUKASZ PIELAK, TOMASZ DZIURA, MAREK WIDOMSKI

W PROGRAMIE:

09.00-16.00 - L’ART  DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie i degustacje  (Dziedziniec)
10.00-16.00 - Tasting koniaków MARTELL  (Dziedziniec)

Wydarzenia towarzyszące:

10.00-12.00, 14.00-16.00 - Warsztaty SUSHI - AKADEMIA SUSHI
11.00, 12.00 13.00, 14.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem
11.00 – 13.00 - KUCHNIE ŚWIATA „Kuchnia Palestyny i Bliskiego Wschodu” - pokaz z gotowaniem 
12.00 – 14.30 - Otwarte Warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku MARTELL
12.30 – 13.30 - Egzotyczne warzywa i owoce ich zastosowanie, pochodzenie i obróbka - Fusion Gusto
12.30 – 14.00 - ZARZĄDZANIE NIE TYLKO KRYZYSOWE  - seminarium - Gastronomia na Obcasach                  
14.30 – 15.00 - Warsztaty koktajlowe dla dziennikarzy

731e925f9e5ed7ebcd35f58d9e6ae31dW poprzedniej edycji konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji a laureatami zostali:

I miejsce

Daniel Olas i Dawid Szkudlarek - HOTEL ZDROJOWY PRO VITA

II miejsce

Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka - Copernicus Hotel – Toruń

III miejsce

Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski - RESTAURACJA CONCEPT 13

Wyróżnienie jury koneserów koniaku:

Łukasz Płowski i Piotr Kuziela - Makro Cash and Carry Polska S.A. – Warszawa

Konkurs corocznie nominowany jest także do KULINARNEGO PUCHARU POLSKI, co świadczy o ogromnym uznaniu, jakim się cieszy wśród najwybitniejszych fachowców w branży.

Tutaj znajdziesz FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY DO KONKURSU

formularz zgłoszeniowy 2015 (404,50kb)

Tutaj znajdziesz: Regulamin Konkursu

Regulamin 2015 (432,00kb)

UWAGA! – Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 15 lutego 2015 roku. Termin uważa się za zachowany w przypadku wysłania e-maila najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego 2015 roku.

 

Kontakt :

Dariusz Struciński
Szef Kuchni 
Hotel Anders ****
d.strucinski@hotelanders.pl
+48 600 065 277
 
Łukasz Kundzicz
Dyrektor ds.  Marketingu i Sprzedaży
Hotel ZAMEK RYN **** 
lukasz.kundzicz@zamekryn.pl
+48 515 062 77 
 
unnamed (1)