l'Art de la cuisine Martell 2015

Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence wygrali XIII edycję Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015.

Do udziału zgłosiło się 42 ekipy. komisja wybrała szesnaście ekip, które zaprezentowały się w finale konkursu.
1. Krystian Pełka i Grzegorz Marzejon, Villa & Restauracja Antonina - Sopot
2. Artur Szwacki i Adam Ronka, Restauracja Cucina City Park - Poznań
3. Krzysztof Bielawski i Patryk Stanewicz , Restauracja Szeroka No9 - Toruń
4. Adam Piechaczek i Sebastian Demakin, Hotel Alter- Lublin
5. Michał Seyda i Anna Solarz, Hotel Bukovina ****- Bukowina Tatrzańska
6. Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka , Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence- Poznań
7. Wojciech Żółtowski i Adrian Mira, Restauracja LaLo- Ostróda
8. Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda - Kraków
9. Kacper Kosewski i Kamil Stachowiak, Restauracja NOLITA - Warszawa
10. Dariusz Kuduk i Andrzej Fiołek, Hotel Grand Sal Wieliczka - Wieliczka
11. Dominik Karpik i Marcin Milda, Restauracja Mercato Hilton - Gdańsk
12. Piotr Czarnynoga i Krzysztof Mesjasz, Restauracja "Wodna Wieża” - Pszczyna
13. Karol Zdebski i Piotr Skrzypoń, Pałac Goetz Boutique Hotel & SPA - Brzesko
14. Piotr Pawłowski i Tomasz Janczewski, Andel's Hotel -Łódź
15. Wiesław Bujalski i Łukasz Ptaszyński, Hotel Monopol -Katowice
16. Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg


3 L'Art de la cuisine Martell 2015 to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów dla młodych kucharzy w Polsce. Podczas tegorocznej edycji, która odbyła się w sobotę w Rynie, zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 12 porcji dania głównego, składającego się w wołowiny kulinarnej Sokołów- Uczta Qulinarna, do wyboru był jeden element- krzyżowa, bavette lub rostbef obowiązkowe było również użycie szpiku kostnego, pozostałe składniki były dowolne. Na przygotowanie dań kucharze mieli 1 godzinę.

W jury zasiadła cała plejada znakomitych polskich kucharzy: Andrzej Bałdyga, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski, Tomasz Deker, Grzegorz Labuda, Krzysztof Szulborski, Grzegorz Kazubski, Jarosław Uściński, Aleksandra Sowa, Łukasz Pielak i Tomasz Dziura.
W skład jury VIP weszli: Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski, Andrzej Szumowski, Rafał Jemielita i Tomasz Kozłowicz.

Po burzliwych obradach jurorzy uznali, że z zadaniem najlepiej poradzili sobie kucharze Jakub Walczak i5 Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence, którzy przygotowali rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina. II miejsce zajęli Filip Stępień i Dawid Śleczka z hotelu Galaxy w Krakowie ich potrawa to ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku. III miejsce przypadło ubiegłorocznym zwycięzcą Danielowi Olas i Dawidowi Szkudlarek z hotelu Zdrojowy ProVita Kołobrzeg i Folwark Folińscy, którzy przygotowali stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami

Nagrodę VIP Jury otrzymali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z restauracji Enjoy a nagrodę za czystość na stanowisku przyznano Arturowi Szwackiemu i Adamowi Ronka restauracja Cucina City Park z poznania.

Organizatorami konkursu byli:

PERNOD RICARD POLSKA – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki MARTELL w Polsce. 
Hotel ZAMEK RYN**** – czterogwiazdkowy ekskluzywny hotel, umiejscowiony w XIV wiecznym Zamku, który w swoich murach po raz siódmy będzie gościć konkurs l´Art de la cuisine Martell www.zamekryn.pl
ANDERS GROUP – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach, która jest organizatorem technicznym i marketingowym obecnej edycji konkursu. www.andersgroup.pl
Koordynatorem i współorganizatorem konkursu kulinarnego jest Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Andres.
Patronem merytorycznym: Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Sponsorem tytularnym: Pernod Ricard Polska
Sponsorem strategicznym : MAKRO Cash and Carry Polska S.A i SOKOŁÓW S.A.

246798111013121415unnamed (1)