Restauracja Miód i Wino

Restauracja Miód i Wino to stylizowane i historyczne wnętrze, gdzie każdy szczegół ma znaczenie. Niezwykłe miejsce jest idealnym tłem dla wyjątkowego menu przygotowanego przez naszego Szefa Kuchni Krzysztofa Pawłowskiego.

W miejscu Restauracji Miód i Wino w czasach świetlności Opactwa Cystersów w Sulejowie znajdowała się kiedyś gorzelnia, w której Mnisi produkowali najlepsze alkohole. Delektowanie się szlachetnym smakiem nie tylko w mroźne bądź słotne dni, związane było z pewnym rytuałem. Ten oto rytuał owocował poprawą nastroju wśród degustujących.

Restauracja Miód i Wino znajduje się w murach XII – wiecznego Opactwa Cystersów w Sulejowie. Okolica obfituje w wszelakie dary natury takie jak lasy Sulejowskiego Parku Krajobrazowego, rzekę Pilicę, Zalew Sulejowski, dlatego karta menu bazuje na rybach z okolicznych wód oraz zwierzynie leśnej. Restauracja posiada szeroką gamę wyrobów własnych między innymi konfitury, wędzone wędliny, sery i ryby.

Nazwa Restauracji zobowiązuje by nie zabrakło w niej win oraz miodów pitnych a ponadto posiada szeroki wybór piw belgijskich produkowanych w zakonie cystersów.
Warto również podkreślić, że w miejscu obecnej Restauracji Miód i Wino w średniowieczu znajdowała się gorzelnia, w której cystersi przygotowywali swoje lecznicze trunki.

W sezonie zapraszamy do letniego ogródka oraz polecamy potrawy z autorskiej wędzarni, gdzie w bezpośrednim otoczeniu zabudowań cysterskich skosztować można klasztornej kuchni.

Miód i Wino to właśnie w tym miejscu warzymy piwo na konkretnych zasadach. Do produkcji używamy najwyższej klasy słodu, drożdży i chmielu. Cały proces warzenia od początku do końca stanowi czyste rzemiosło. By uzyskać pełnię smaku, obfitą pianę i piękną barwę nasze piwo nie jest pasteryzowane ani filtrowane. Proces leżakowania odbywa się w piwnicznych murach klasztoru i trwa odpowiednio długo w zależności od uwarzonego stylu. Pijąc nasz złoty trunek masz pewność, że każda warka ugotowana została z wielka pasja i sercem!
Prawdziwa uczta winna odbywać się w towarzystwie odpowiedniego, nietuzinkowego trunku. W związku z tym w Restauracji Miód i Wino do każdego z dań serwujemy konkretny rodzaj piwa.
Bez względu na to czy smak wybranych przez Ciebie dań będzie obfitował w słony lub słodki smak, owoce morza, potrawy z grilla, potrawy peklowane lub gęsią wątróbkę- w naszym asortymencie znajdziesz każdy rodzaj piwa. Ofertę aktualnie dostępnych piw znajdziesz w obowiązującej karcie menu.


Dane teleadresowe

Adres:
Władysława Jagiełły 1, 97-330 Sulejów
GPS:
51.365129500000, 19.879612500000
Telefon:
+48 44 610 24 00
recepcja@hotelpodklasztorze.pl
Internet:
hotelpodklasztorze.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 60
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

Przystawki:

Siekany tatar wołowy podany z piklami oraz majonezem z anchois - 31zł

Chopper Raw beef Server with pickles and mayonnaise with anchovy

Maties holenderski z sałatką z pikli, chrupiącym pieczywem cysterskim oraz ziołową oliwą - 24zł

Duch maties Herling with a salad of pickles, crunchy Cisterian bread and herbal olive

Deska wędlin i kiełbas dojrzewających, wędzonych w hotelowej wędzarni - 39zł

Board of matu ring meat and sausages, smoked in the Hotel’s smokehouse

Zupy:

Bulion z kury zagrodowej podany z pierożkami truflowymi, jagodowym kawiorem oraz oliwą pietruszkową - 17zł

Farm hen bouillon Server with truffle-stuffed dumplings, blueberry caviar and parsley olive

Kremowy żurek na żytnim zakwasie podany z jajkiem oraz boczkiem z dzika - 16zł

Creamy sour soup made rye Leuven Server with an egg wild boar bacon

Krem z białych warzyw korzennych podany z wędzonym karpiem, grysem chlebowym oraz oliwą ziołową - 15zł

Cream of white Root vegetables Server with smoked carp, bread grits and herbal olive

Sałaty/ makarony:

Sałata z wędzonym karpiem podana z dresingiem tymiankowym, chipasami z pieczywa cysterskiego oraz limonkowym kawiorem - 29 zł

Salad with smoked carp Server with thyme dressing, Cistercian bread chips and lime caviar

Sałata z filetem z kurczaka kukurydzianego marynowanym w piwie podana z musztardą jagodową oraz podpłomykami  - - 29 zł

Salad with corn chicken fillet marinated In Beer Server with blueberry musztard and flatbread

Makaron żytni z pastą z czarnego czosnku, rydzami i oliwą pietruszkową - 30 zł

Rye pasta with of Black garlic, red pine mushroom and parsley olive

Dania główne:

Pieczony łosoś Mowi z risotto podany z bulionem rybnym i groszkiem cukrowym - 59zł

Roasted salmon with risotto served with fish bouillon snow peas

Pstrąg z Zielenicy podany z brukselką pieczoną w czarnym czosnku oraz z palonym masłem - 49 zł

Zielenica trout served with brussels spruto roasted In Black garlic and Brown butter

Ozór wieprzowy podany z sosem na bazie wasabi, szpikiem wołowym oraz puree z ziemniaków truflowych 35zł

Pork tongue served with wasali-based sauce, beef marrow and mashed truffle potatoes

Jagnięcina podana z sosem musztardowo miodowym, palonej papryce oraz grillowane cukini  - 69 zł

Lamb served with musztard and honey sauce, roasted pepper and grilled courgette

Kurczak kukurydziany pieczony w piwie podany z marynowaną dynią oraz zieloną fasolą szparagową - 45 zł

Corn chicken roasted in beer served with marinated pump kin and Green runner beans

Kociołek z dziczyzną i warzywami korzennymi podany z cysterskim pieczywem - 35zł

Pot of venison and Root vagetables wita Cistercian bread

Sztufada z jelenia podana z sosem jałowcowym, galaretką jagodową oraz pieczonymi warzywami  - 69 zł

Stewed deer cutled served with juniper sauce, blueberry jelly and roasted vegatables

Sezonowe danie Szefa Kuchni

Desery:

Sernik pieczony z rokitnikiem podany z plastrem miodu oraz słonymi karmelowymi lodami - 17zł

Cheesecake baked with sandrhorn served with honeycomb and salty caramel ice cream

Suflet czekoladowy podany z konfitura wiśniową i sorbetem mango - 16zł

Chocolate souffle served with jam and mango sorbet

Owoce lasu z kremem waniliowym oraz chrupiącym waflem - 19 zł

Forest fruit with vanilla carem and crunchy wafer