Appassionata

Menu restauracji Appassionata to ukłon w stronę filozofii, jaką prekursorzy kreatywnej kuchni utworzyli wokół tego zagadnienia. Sięganie po tradycyjne receptury, staranność w dobieraniu produktów oraz ścisła wiedza na temat procesów zachodzących podczas gotowania pozwala nam na tworzenie niepowtarzalnych i zaskakujących kompozycji. Zaskakujących zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Naszą intencją jest, by przygotowywane przez nas kompozycje angażowały wszystkie zmysły. Zamierzenie to doskonale oddaje tatar z łososia marynowanego w wódce żubrowej, lekko podwędzany zimnym dymem bukowym, którego serwujemy z emulsją orzechową oraz sorbetem z buraka. Sposób serwowania tej przystawki sprawia, że gość poddawany jest swoistej feerii aromatów, niesionych dzięki ciekłemu azotowi.

Umiłowanie klasyki kuchni regionalnej podsunęło nam koncept kolejnej propozycji; jest nią galert z wieprzowych nóżek i ogona wołowego- niezwykle esencjonalny, a jego intensywność doskonale przełamuje dodatek blanszowanego świeżego groszku, oraz macerowanej octem estragonowym cebuli. Całość wieńczy odrobina chrzanowego śniegu.

Dociekliwość oraz fascynacja wszelkimi aspektami gastronomii to główne atrybuty naszego młodego zespołu. Kuchnię kreujemy z pasją i na taką, pełną pasji podróż w poszukiwaniu niezapomnianych doznań kulinarnych i estetycznych zapraszamy Państwa w progi naszej restauracji.


Dane teleadresowe

Adres:
Anieli Krzywoń 1, Radzionków
GPS:
50.405363300000, 18.921759400000
Telefon:
+48 505 795 196
restauracja@appassionata.com.pl
Internet:
appassionata.com.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 130
Ilość miejsc w ogródku: 60

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI

JELEŃ*

BURGER Z JELENIA / KONFITURA CEBULOWA /  MAJONEZ Z POKRZYWY/  BRIOCHE / SWOJSKA WĘDZONA SŁONINA

26zł

KACZA WĄTRÓBKA*

KACZA WĄTRÓBKA / CZEREŚNIA PONALEWKOWA / MŁODY GROSZEK ZIELONY / CHIPSY Z PASTERNAKU

24zł

ZUPY

CHRZAN*

KREM CHRZANOWY / MŁODY GROSZEK ZIELONY /  POLICZEK WOŁOWY / ĆWIKŁA /  ZIEMNIAK Z OGNISKA

14zł

WÓŁ*

BULION NA OGONACH WOŁOWYCH / MARYNOWANE GRZYBY SHIMEJI /  KAPUSTA KISZONA / JAJKO W KOSZULCE / OLIWA SZCZYPIORKOWA

14zł

SAŁATKI

MAKRELA ATLANTYCKA*

MARYNOWANA MAKRELA W OLEJU LNIANYM / SMALEC Z FASOLI JAŚ / CHIPSY ZIEMNIACZANE / SZPINAK / BARSZCZ / CEBULA CZERWONA

28zł

KURCZAK ZAGRODOWY Z NASZEJ WĘDZARNI*

WĘDZONY KURCZAK / KALAFIOR NA TRZY SPOSOBY / ŻURAWINA / JARMUŻ / FERMENTOWANY ORZECH WŁOSKI

28zł

MENU DZIECIĘCE

ZUPA KREM DNIA*

ZAPYTAJ OBSŁUGĘ O DZISIEJSZY ASORTYMENT

12zł

BOLOGNESE*

WŁOSKIE KLUSECZKI DOMOWE / SOS BOLOŃSKI / WARZYWA BLANSZOWANE  / SER ZAGRODOWY-BURSZTYN

20zł

KENTUCKY FRIED CHICKEN*

KURCZAK KENTUCKY / PUREE ZIEMNIACZANE lub SWOJSKIE FRYTKI / SURÓWKA COLESLAW

20zł

LODY BOURBON WANILLA MADAGASCAR*

DOMOWE LODY WANILIOWE / BITA ŚMIETANA / OWOCE SEZONOWE

10zł

DANIA GŁÓWNE

SZTUKA MIĘSA*

SZTUKA MIĘSA / NOWALIJKI / PALONA MŁODA KAPUSTA / PUREE ZIEMNIACZANE / LODY CHRZANOWE / BULION WOŁOWY

46zł

SZNYCEL DROBIOWY*

SZNYCEL Z INDYKA /JAJKO SV62C/ „SZAŁOT” Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW / GRILLOWANE SZPARAGI / KAROTKA  /TRUSKAWKA

38zł

DUET SANDACZA I ŁOSOSIA*

DUET SANDACZA I ŁOSOSIA / KASZA PĘCZAK / WĘDZONA ŚLIWKA / SORBET Z PAPIERÓWKI / CZERWONA CEBULA

/ SOS BERNAISE

48zł

STEK Z SEZONOWANEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ*

 POLSKA POLĘDWICA WOŁOWA / PUREE Z PIETRUSZKI / MŁODY ZIEMNIAK PIECZONY W OGNISKU / NOWALIJKI / PORTOBELLO / DEMI GLACE

67zł

STEK Z SEZONOWANEGO ANTRYKOTU*

RIB EYE STEK Z POLSKIEJ WOŁOWINY / KALAFIOR / MŁODY ZIEMNIAK PIECZONY W OGNISKU / MŁODY GROSZEK ZIELONY / SOS BERNAISE

62zł

DESERY

STRUDEL*

STRUDEL GRUSZKOWY / RODZYNKI GOTOWANE W WERMUCIE / LODY MAŚLANKOWE

14zł

TARTA Z OWOCÓW CZARNEGO BZU*

TARTA Z OWOCÓW CZARNEGO BZU / LODY Z KASZY GRYCZANEJ / TRUSKAWKA W SYROPIE SOSNOWYM

14zł

*W przypadku braku jakiegoś składnika, zastrzegamy sobie możliwość jego zmiany. Menu dostępne również w opcji wegetariańskiej, szczegóły u obsługi. Każde nasze danie może zawierać alergeny pokarmowe.

 

MENU SEZONOWE APPASSIONATA

Lipiec 2017

 

PRZYSTAWKA

TROĆ FIORDOWA*

TROĆ FIORDOWA  / MIZERIA CHRZANOWA /  KAWIOR / MAJONEZ Z TUŃCZYKA

26zł

ZUPA

CHŁODNIK*

BOTWINKA FERMENTOWANA W MAŚLANCE / ŚWIEŻE SZPARAGI / OGÓREK GRUNTOWY / MALINA / RAK BŁOTNY

12zł

SAŁATKA

ROSTBEF*

POLSKI ROSTBEF WOŁOWY / OGÓREK GRUNTOWY / MŁODY ZIEMNIAK / SZPINAK / SZPIK KOSTNY / MAJONEZ POMIDOROWY

28zł

DANIE GŁÓWNE

DZICZYZNA*

POLĘDWICA Z JELENIA PALONA W SIANIE / PIETRUSZKA / NOWALIJKI / KASZA GRYCZANA / TRUSKAWKA

56zł

DESER

BIAŁE SZPARAGI*

LODY Z BIAŁYCH SZPARAGÓW / MACARONS TRUSKAWKOWY  / AGREST

12zł

*W przypadku braku jakiegoś składnika, zastrzegamy sobie możliwość jego zmiany. Menu dostępne również w opcji wegetariańskiej, szczegóły u obsługi. Każde nasze danie może zawierać alergeny pokarmowe.