Appassionata

Menu restauracji Appassionata to ukłon w stronę filozofii, jaką prekursorzy kreatywnej kuchni utworzyli wokół tego zagadnienia. Sięganie po tradycyjne receptury, staranność w dobieraniu produktów oraz ścisła wiedza na temat procesów zachodzących podczas gotowania pozwala nam na tworzenie niepowtarzalnych i zaskakujących kompozycji. Zaskakujących zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Naszą intencją jest, by przygotowywane przez nas kompozycje angażowały wszystkie zmysły. Zamierzenie to doskonale oddaje tatar z łososia marynowanego w wódce żubrowej, lekko podwędzany zimnym dymem bukowym, którego serwujemy z emulsją orzechową oraz sorbetem z buraka. Sposób serwowania tej przystawki sprawia, że gość poddawany jest swoistej feerii aromatów, niesionych dzięki ciekłemu azotowi.

Umiłowanie klasyki kuchni regionalnej podsunęło nam koncept kolejnej propozycji; jest nią galert z wieprzowych nóżek i ogona wołowego- niezwykle esencjonalny, a jego intensywność doskonale przełamuje dodatek blanszowanego świeżego groszku, oraz macerowanej octem estragonowym cebuli. Całość wieńczy odrobina chrzanowego śniegu.

Dociekliwość oraz fascynacja wszelkimi aspektami gastronomii to główne atrybuty naszego młodego zespołu. Kuchnię kreujemy z pasją i na taką, pełną pasji podróż w poszukiwaniu niezapomnianych doznań kulinarnych i estetycznych zapraszamy Państwa w progi naszej restauracji.


Dane teleadresowe

Adres:
Anieli Krzywoń 1, Radzionków
GPS:
50.405363300000, 18.921759400000
Telefon:
+48 32 280 30 14
restauracja@appassionata.com.pl
Internet:
appassionata.com.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 130
Ilość miejsc w ogródku: 60

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI:

tatar z łososia / sorbet burak / emulsja orzech / dym bukowy 24zł

galert / macerowana cebula / śnieg chrzanowy / zielony groszek 22zł

filet mignone z polędwicy wołowej / bagietka / konfitura z czerwonej cebuli 26zł

ZUPY:

napar z bulionu drobiowego / jarzyny / zacierka 12zł

krem kukurydziany / kurczak / prażynka 12zł

płucka na kwaśno / wędzona papryka / ziemniak 12zł

SAŁATKI:

pieczony boczek w miodzie / konfitura cebulowa / frytki z selera / sałatka 26zł

łosoś wędzony na gorąco / emulsja orzech-pietruszka / sałatka 28 zł

smażony ser feta / jajko mollet / szpinak / ziemniak / sałatka 24zł

DANIA DLA NAJMŁODSZYCH:

burger drobiowy / świeże warzywa /swojski ketchup / swojskie frytki 18zł

gofr / coulis jagodowy / bita śmietana 12zł

pucharek lodowy 12zł

DANIA MĄCZNE:

linguinie / sos z pieczonej papryki / stek z tuńczyka / słonecznik 34zł

zapiekane muszle z twarogiem / emulsja bekon / duszone pomidorki koktajlowe 26zł

gnocchi / polędwiczka z kurczaka / sos grzybowy / czarny sezam 28zł

DANIA GŁÓWNE:

filet z kurczaka sous-vide/ gofr serowo-ziołowy / tłuczony groszek / sos BBQ na wędzonych śliwkach 34zł

golonko / ciaperkapusta / bulion chrzanowy 35zł

żeberka imbirowe / buchta / fasola czerwona / bulion mięsny 36zł

stek z polędwicy wołowej / ziemniak w bekonie / grillowane portobello / groszek zielony / demi glace 62zł

gulasz z dzika/jarzyny/pieczone ziemniaki 42zł

*filet z sandacza / puree selerowe / emulsja pomidorowo-truskawkowa / zielone jabłko / sos holenderski 44zł

DESERY:

tarta cytrynowa z koglem-moglem 12zł

parfait orzechowe z lodami bananowymi z aromatem kafiru 14zł

lody mango z aromatem sosny 12zł