Beksien

Beksien to autorski projekt małżeństwa zafascynowanego dobrą, zdrową i naturalną kuchnią. Skromny, kameralny lokal mieści się na skraju Bielskiej Starówki. Chcąc nawiązać do czasów świetności okolicznej kuchni na najwyższym poziomie oferuje produkty niespotykane w okolicznych restauracjach, jak animela i policzki wołowe czy lody z palonego siana i brusznicę.

Promując i wyznając ideę  „slow food”, menu restauracji tworzone jest sezonowo w większości z polskich i naturalnych produktów. Miody i sery owcze, dziczyznę, jagnięcinę i baraninę czy ryby z lokalnych stawów i jezior przywozimy od lokalnych hodowców i producentów osobiście. Posiadamy również naturalną i ekologiczną uprawę warzyw z których korzystamy w sezonie, podobnie jak z owoców z naszego sadu.  Hodujemy również swoje zioła i kwiaty jadalne, które w okresach kwitnienia nie tylko zdobią nasze talerze.

Nawiązując do bistr rodem z Francji czy Wielkiej Brytanii, bazując i inspirując się polskimi produktami sezonowymi tworzymy klimat i potrawy niespotykane w okolicy. Wnętrze Beksien Bistro jest przytulne, bez zbędnego przepychu. Dla nas najistotniejsze jest to co na talerzu. Menu jest często zmieniane, nie ma w nim miejsca na kompromisy. Sezonowość, świeżość i jakość, a zarazem prostota  jest dla nas bardzo ważna. Przywiązujemy również dużą uwagę do zdrowego odżywiania, starając się zachować jak najwięcej wartości odżywczych, wykorzystując między innymi znaną w świecie od lat metodę „sous vide” czy doświadczenie z zakresu dietetyki. 


Dane teleadresowe

Adres:
Piwowarska 4, Bielsko-Biała
GPS:
49.820729800000, 19.041478400000
Telefon:
+48 33 814 70 63
biuro@beksienbistro.pl
Internet:
beksienbistro.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 30
Ilość miejsc w ogródku: 12

Karta dań

Menu

Przystawki

Rostbef / Soliród / Jajko Przepiórcze - 24,-
Rostbef z naturalnie hodowanej wołowiny rasy Hereford, solony i wędzony, marynowany w słodkiej zalewie octowej soliród, gotowane jajko przepiórcze, prażony słonecznik i olej rzepakowy.

Pstrąg / Warzywa / Koperek - 22,-
Solony lokalny pstrąg, pikle z warzyw korzennych, olej koperkowy.

Baranina / Rozmaryn / Jarmuż - 19,-
Pieróg z baraniną, pochodzącą z naturalnej lokalnej hodowli, zblanszowany jarmuż, maślany sos rozmarynowy.

Żur / Ślimaki / Żółtko - 16,-
Żur na zakwasie od Piskorka, krokiet chlebowy ze ślimakami, konfitowane żółtko zielononóżki i olej rzepakowy.

Zupa dnia - 14,-
Przygotowana w zależności od dostępności świeżych i sezonowych produktów

Przystawki wegetariańskie

Kozi ser / Burak / Jabłko - 24,-
Ser kozi z Gospodarstwa Koza Kaszubska, marynowany burak, puree jabłkowe

Pierogi / Ser Owczy / Wino - 19,-
Pierogi z pieczonym selerem, ser owczy dojrzewający, syrop z wina

Warzywa Korzenne / Soliród / Endywia - 17,-
Marynowane warzywa korzenne, soliród w zalewie octowej, endywia

Dania Główne

Policzki Wołowe / Mus / Warzywa - 39,-
Powoli duszone w czerwonym winie policzki wołowe, mus ziemniaczany i sezonowe warzywa.

Wołowina / Ziemniak / Chrzan - 49,-
Naturalnie hodowana wołowina rasy Hereford przygotowana metodą sous vide, śmietanowa zapiekanka ziemniaczana, karmelizowane szalotki, sos chrzanowy.

Indyk / Kasza Jaglana / Czosnek - 37,-
Pierś i udko z indyka, przygotowane w niskiej temperaturze, kasza jaglana z ziołami, marchewka i
czosnek. oraz ciemny sos drobiowy.

Kaczka / Fasola / Burak - 40,-
Smażona pierś z kaczki, cassoulet z warzyw strączkowych i korzennych, pieczony burak, sos porto.

Ryba Dnia
Świeża ryba przyrządzona wedle fantazji szefa kuchni, w zależności od dostępnego gatunku, dnia i humoru. Daj się zaskoczyć eksplozją smaków!

Dania Główne wegetariańskie

Pierogi / Ser Owczy / Wino - 27,-
Pierogi z pieczonym selerem, ser owczy dojrzewający, syrop z wina

Makaron / Grzyby / Ser - 29,-
Nasz makaron z eko mąki, suszone grzyby, ser owczy

Pęczak / Dynia / Jajko - 27,-
Ekologiczny pęczak, pieczona dynia, jajko zielononóżki

Desery

Czekolada / Zsiadłe Mleko / Orzechy - 19,-
Gorąca lawa czekoladowa, granita z wiejskiego zsiadłego mleka, puder orzechowy.

Jabłko / Płatki Owsiane / Kogel Mogel - 19,-
Prażone z wanilią jabłka szarej renety, kruszonka z płatków owsianych i ekologicznej mąki, sos z żółtek i calvadosu.

Marchew / Topinambur / Ziemia - 19,-
Ciasto z naszych marchewek i orzechów włoskich, lody z topinamburu, czekoladowa ziemia, serek śmietanowy

Siano / Kruszonka / Migdały - 9,-
Lody z łąkowego siana, kruszonka owsiana i migdały.

Menu degustacyjne

(Skomponuj swoje menu*)

3 dania/przystawka/danie główne/deser 49,-/os

5 dań/dwie przystawki/dwa dania główne/deser 79,-/os

7 dań/trzy przystawki/dwa dania główne/dwa desery 99,-/os

*Menu degustacyjne to połowy porcji regularnych dań, zamawiane przez cały stolik.
Dopłata do czekolady w menu degustacyjnym 9,- za osobę, (cała porcja deseru).
** Pracujemy na świeżych i naturalnych produktach, w przypadku ich braku zastrzegamy sobie
możliwość ich zastąpienia, o czym poinformujemy Państwa niezwłocznie.

Naturalne i zdrowe produkty

Sól Falksalt naturalna - 22,-
Sól morska w płatkach jest bogatym źródłem mikroelementów, ceniona przez swoją unikalną strukturę i delikatny smak.

Sól Falksalt smakowa - 25,-
Sól morska barwiona naturalnie, pozwala na stworzenie nowych kompozycji smakowych i ozdobi każdą potrawę.

Chleb własnego wypieku 600g/900g - 10,-/15,-
Pszenny chleb z czarnuszką i siemieniem lnianym. (Dostępny jedynie po wcześniejszym zamówieniu).

Olej rzepakowy GreenSpoon 250ml - 25,-
Tradycyjnie tłoczony na zimno, doskonały dodatek do sałatek, sosów, mięs i chleba. Źródło kwasów Omega 3, 6 i 9 oraz witamin A, E, D3, K..

Olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca 500ml - 20,-
Naturalnie tłoczony na zimno olej rzepakowy, poza właściwościami prozdrowotnymi posiada również niezwykłe walory smakowe.