Restauracja Kuchnia Otwarta

Restauracja Kuchnia Otwarta specjalizuje się kuchni staropolskiej i śląskiej. Tworzona jest  z najszczerszych intencji, najlepszych produktów i prawdziwych umiejętności ludzi. Jest otwarta, aby pozbyć się anonimowości, by Kucharze widzieli dla kogo gotują. Jest niedzisiejsza, bowiem służący w niej Kelnerzy stosują zasady serwisu francuskiego i wiedzą, że gastronomia to misja i sztuka.

Restauracyjna kuchnia od siedmiu lat prowadzona jest przez Szefa Krzysztofa Peć.  Gotujemy w niej tak, jakby naszym gościem codziennie był Ktoś Najważniejszy. Prowadząca restaurację Aleksandra Nemś czuwa nad tym, aby w Kuchni Otwartej stosowane były staropolskie reguły służby w podejmowaniu gości. Naszą misją jest powrót do międzywojennej zasady, w myśl której najlepsze restauracje mieściły się w hotelach: Europejskim, Bristolu czy Polonii.

Zapraszamy Państwa w podróż kulinarną do międzywojennej Warszawy oraz na magnackie stoły Rzeczypospolitej Obojga Narodów.


Dane teleadresowe

Adres:
Bytkowska 1A, 40-147 Katowice
GPS:
50.290114400000, 19.005804300000
Telefon:
+48 32 721 11 11
kuchnia.otwarta@parkinn.com
Internet:
kuchniaotwarta.eu

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 70
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

ŚLĄSKIE SMAKI / Silesian Flavours

Wątróbka z królika

sos jabłkowy / racuchy z kaszy gryczanej niepalonej

Rabbit liver / apple sauce / buckwheat pancakes

20.00

Żur

Silesian style sour rye soup

16.00

Ajntopf warzywny z kaczym udkiem

Vegetable broth with duck leg

22.00

Rolada śląska

kluski / czerwona kapusta

Silesian beef roulade / potato dumplings / red cabbage

38.00

Pierś z kaczki

konfitura śliwkowa / czerwona kapusta z bakaliami / ziemniakami z kminkiem

Duck breast / plum jam / red cabbage with nuts and raisins / caraway seeds potatoes

55.00

ZAKĄSKI / Appetizers

Buraki Hrabiego Tyszkiewicza

Pickled beetroot Count Tyszkiewicz’s style

12.00

Śledź macerowany w oleju lnianym

Linseed oil marinated herring

19.00

Placki ziemniaczane z łososiem

Potato pancakes with salmon

25.00

Befsztyk tatarski

Steak tartare

39.00

ZUPY / SOUPS

Rosół z kołdunami

Chicken broth with dumplings

19.00

Krem z marchwii z imbirem         

Cream of carrot soup with ginger

16.00

Halaszle - węgierska zupa rybna

Halaszle – Hungarian fish soup

19.00

PIEROGI / Dumplings

Pierogi ruskie

ziemniaki / twaróg / cebula

Russian style dumplings

potatoes / curd / onion

26.00

Pierogi litewskie

ziemniaki / cebula / boczek / zioła

Lithuanian style dumplings

potatoes / onion / bacon / spices

26.00

Pierogi z mięsem

Meat dumplings

26.00

DANIA GŁÓWNE / Main courses

Wołowina / Beef

Pieczeń z młodych byków

surówka z kiszonych buraków / kluski

Young bull roast

pickled beets salad / noodles

50.00

Sztuka mięs z kwiatkiem

gotowane warzywa / sos chrzanowy

Braised marbled chunk of beef

steamed vegetables / horseradish sauce

42.00

Beef Stroganoff

60

Filety z polędwicy a`la Gessler

Fillet steaks a’la Gessler

67.00                        

Befsztyk z polędwicy

ziemniaki opiekane / warzywa grillowane / masło czosnkowe

Fillet steak / roast potatoes / grilled vegetables / garlic butter

75.00

Cielęcina / Veal

Cielęcina duszona Nowiny

Veal stew

55.00

Sznycel wiedeński

mix sałat / ziemniaki

Viennese schnitzel / mixed salad / potatoes

50.00

Wieprzowina / Pork

Kotlet schabowy

kapusta zasmażana / ziemniakami

Pork chop on the bone / pan fried cabbage / potatoes

35.00

Drób / Poultry

Kurczę pieczone w śmietanie

jarmuż / ziemniaki

Chicken baked in cream sauce / curly kale / potatoes

45.00

Kaczka Kucharskiego

Kucharski’s style duck

50.00

RYBA / Fish

Dorsz a`la Nelson

Cod a’la Nelson

55.00

DANIA BEZMIĘSNE

Bukiet gotowanych jarzyn z grillowanym serem

Boiled vegetables with grilled cheese

30.00

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Grilled vegetables with garlic sauce

20.00

Bliny ziemniaczane z ratatouille

Potato pancakes with ratatouille

29.00

Naleśniki z kozim serem

Goat cheese pancakes with spinach

35.00

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Cabbage rolls with buckwheat groats and mushrooms

35.00

SAŁATY / Salads

Sałata z kozim serem          

Goat cheese salad

35.00

Sałata z grillowanym kurczakiem

Grilled chicken salad

28.00

Sałata z warzywami

Veggie lover’s salad

22.00

Sałata z wątróbką z kurczaka i sosem malinowym

Chicken liver salad with raspberry sauce

25.00

DESERY / Desserts

Beza z owocami

Fresh fruit Pavlova

15.00

Fondant czekoladowy z sorbetem truskawkowym

Chocolate fondant with strawberry sorbet

17.00

Parfait z chałwy z wiśniami

Parfait with cherries

15.00

Crepes Suzette

20.00