Wodna Wieża Restauracja Steampunk

Niecodzienne wnętrza

Na najwyższym poziomie 40-metrowej Wodnej Wieży znajduje się Steampunk Restaurant. Restauracja wystrojem i aurą przenosi do świata fantastyki naukowej. Jej wnętrza nawiązują do epoki wiktoriańskiej widzianej oczami Juliusza Verne i Herberta George'a Wells’a.

Nowoczesna kuchnia

Steampunk Restaurant oferuje przede wszystkim dania kuchni europejskiej, przygotowane w oparciu o nowe trendy kulinarne jak np. technika sous vide(próżniowe gotowanie w niskiej temperaturze mające na celu zachowanie wartości odżywczych, soczystości oraz naturalnego koloru produktu) i akcenty gastronomii molekularnej.

Szef kuchni wraz z zespołem proponuje sezonowe menu a’la carte, atrakcyjną ofertę lunchową oraz trzy rodzaje menu degustacyjnego.

Steampunk Restaurant posiada również bogatą ofertę win. Kolekcja ta obejmuje głównie wina z Francji, Włoch, Hiszpanii jak również ciekawe wina z różnych zakątków świata.

Grzyby nasza pasja

Steampunk Restaurant to jedyne miejsce, gdzie posmakować można unikalnych gatunków grzybów. Wiele oferowanych potraw uszlachetnianych jest świeżo zebranymi, najrzadszymi gatunkami grzybów własnej hodowli, której tradycja sięga lat 60-tych ubiegłego wieku.

Wystrój

Wodna Wieża jest jak wehikuł czasu, który przenosi w XIX wiek. Świat fantastyki naukowej wypełnia tam całą przestrzeń, a każdy, nawet najdrobniejszy element lokalu skrywa w sobie ducha epoki wiktoriańskiej. Wszystko zostało zaprojektowane i ręcznie wykonane zgodnie z autorską koncepcją właściciela. Fotel przypominający krzesło dentystyczne z XIX wieku, lampy ze świecącymi spiralami, ruchome trybiki zabudowane pod szklaną taflą stołowych blatów - to efekt pasji i fascynacji steampunkiem wiernie odwzorowanym we wnętrzach Wodnej Wieży.

 

 


Dane teleadresowe

Adres:
Jana Kilińskiego 5, Pszczyna
GPS:
49.974620732856, 18.943696738564
Telefon:
+48 781 040 000
biuro@wodnawieza.pl
Internet:
wodnawieza.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 40
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

MENU A LA CARTE

PRZYSTAWKI

Szparagi / crème fraîche / szczaw 28,- / 14,-

Ceviche z miecznika / marakuja 32,-

Przegrzebki / kalafior / jabłko 48,- / 24,-

Grasica cielęca / policzek wołowy / rukiew wodna 39,- / 20,-

Foie gras / brioszka / rabarbar 49,-

ZUPY

Krem ze szparagów / żółtko 20,-

Bulion wołowy / ogon wołowy / polówka wiązkowa 20,-

Dashi / krewetka / twardziak jadalny 21,-

DANIA GŁÓWNE

Halibut / bób / pak choi 45,-

Okoń morski / soczewica / groszek cukrowy 52,-

Ośmiornica / risotto / szparagi 59,-

Tarta / szpinak / gorgonzola 32,-

Kaczka / pietruszka / czereśnia 52,-

Cielęcina / cebula / burak 69,-

Jagnięcina / ziemniak / cukinia 72,-

STEKI

Polędwica wołowa sous-vide (Polska) 250g 59,-

Rump stek (USA) 250g 55,-

New York (Australia) 300g 70,-

DODATKI DO STEKÓW

Sosy: madera / truflowy Szpinak 10,-

Fasolka szparagowa z czosnkiem 10,-

Smażone grzyby 10,-

Mieszane sałaty 10,-

Frytki ręcznie robione 10,-

Foie gras 14,-

DESERY

Domowe lody i sorbety / makarons 21,-

Czekolada / brownie / wiśnia 23,-

Tarta cytrynowa / mięta 21,-

Parfait z białej czekolady / truskawka 23,-

Selekcja serów / domowa konfitura 36,-

MENU DEGUSTACYJNE

Grzyby / ślimaki

Kawior

Szparagi / crème fraîche / szczaw

Ośmiornica / risotto / szparagi

Lemoniada

Jagnięcina / ziemniak / cukinia

Czekolada / brownie / wiśnia

Petit four

Menu degustacyjne 8 daniowe - 175,-/os
Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich gości przy stole (cały stolik)

Grzyby / ślimaki

Kawior

Przegrzebki / kalafior / jabłko

Krem ze szparagów / żółtko

Ośmiornica / risotto / szparagi

Lemoniada

Jagnięcina / ziemniak / cukinia

Selekcja serów / domowa konfitura

Czekolada / brownie / wiśnia

Petit four

Menu degustacyjne 10 daniowe - 205,-/os
Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich gości przy stole (cały stolik)