Restauracja Wodna Wieża

Niecodzienne wnętrza

Na najwyższym poziomie 40-metrowej Wodnej Wieży znajduje się Steampunk Restaurant. Restauracja wystrojem i aurą przenosi do świata fantastyki naukowej. Jej wnętrza nawiązują do epoki wiktoriańskiej widzianej oczami Juliusza Verne i Herberta George'a Wells’a.

Nowoczesna kuchnia

Steampunk Restaurant oferuje przede wszystkim dania kuchni europejskiej, przygotowane w oparciu o nowe trendy kulinarne jak np. technika sous vide(próżniowe gotowanie w niskiej temperaturze mające na celu zachowanie wartości odżywczych, soczystości oraz naturalnego koloru produktu) i akcenty gastronomii molekularnej.

Szef kuchni wraz z zespołem proponuje sezonowe menu a’la carte, atrakcyjną ofertę lunchową oraz trzy rodzaje menu degustacyjnego.

Steampunk Restaurant posiada również bogatą ofertę win. Kolekcja ta obejmuje głównie wina z Francji, Włoch, Hiszpanii jak również ciekawe wina z różnych zakątków świata.

Grzyby nasza pasja

Steampunk Restaurant to jedyne miejsce, gdzie posmakować można unikalnych gatunków grzybów. Wiele oferowanych potraw uszlachetnianych jest świeżo zebranymi, najrzadszymi gatunkami grzybów własnej hodowli, której tradycja sięga lat 60-tych ubiegłego wieku.

Wystrój

Wodna Wieża jest jak wehikuł czasu, który przenosi w XIX wiek. Świat fantastyki naukowej wypełnia tam całą przestrzeń, a każdy, nawet najdrobniejszy element lokalu skrywa w sobie ducha epoki wiktoriańskiej. Wszystko zostało zaprojektowane i ręcznie wykonane zgodnie z autorską koncepcją właściciela. Fotel przypominający krzesło dentystyczne z XIX wieku, lampy ze świecącymi spiralami, ruchome trybiki zabudowane pod szklaną taflą stołowych blatów - to efekt pasji i fascynacji steampunkiem wiernie odwzorowanym we wnętrzach Wodnej Wieży.

 

 


Dane teleadresowe

Adres:
Jana Kilińskiego 5, Pszczyna
GPS:
49.974620732856, 18.943696738564
Telefon:
+48 781 040 000
biuro@wodnawieza.pl
Internet:
wodnawieza.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 40
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

MENU A LA CARTE

PRZYSTAWKI

Sałata / kozi ser / czarna porzeczka

28,- / 14,-

Ceviche z miecznika / marakuja

32,-

Przegrzebki / kalafior / jabłko

48,- / 24,-

Grasica cielęca / policzek wołowy / rukiew wodna

39,- / 20,-

Foie gras / brioszka / rabarbar

49,-

 

ZUPY

Gazpacho / Jamon Gran Reserva

20,-

Bulion wołowy / ogon wołowy / polówka wiązkowa

20,-

Dashi / krewetka / twardziak jadalny

21,-

 

DANIA GŁÓWNE

Halibut / bób / pak choi

45,-

Sandacz / groszek cukrowy / sos holenderski

56,-

Ośmiornica / risotto / fasolka szparagowa

59,-

Tarta / szpinak / gorgonzola

32,-

Kaczka / pietruszka / czereśnia

52,-

Cielęcina / cebula / burak

69,-

Jagnięcina / ziemniak / cukinia

72,-

 

STEKI

Polędwica wołowa sous-vide (Polska) 250g

69,-

Rump stek (USA) 250g

65,-

New York (Australia) 300g / 500g

80,- / 135,-

DODATKI DO STEKÓW

Sosy: madera / truflowy

Szpinak

10,-

Fasolka szparagowa z czosnkiem

10,-

Smażone grzyby

10,-

Mieszane sałaty

10,-

Frytki ręcznie robione

10,-

Foie gras

14,-

 

DESERY

Domowe lody i sorbety / makarons

21,-

Czekolada / brownie / wiśnia

23,-

Tarta cytrynowa / mięta

21,-

Parfait z białej czekolady / truskawka

23,-

Selekcja serów / domowa konfitura

36,-

 

MENU DEGUSTACYJNE

Grzyby / ślimaki

Kawior

Sałata / kozi ser / czarna porzeczka

Ośmiornica / risotto / fasolka szparagowa

Sorbet

Jagnięcina / ziemniak / cukinia

Czekolada / brownie / wiśnia

Petit four

Menu degustacyjne 8 daniowe - 175,-/os     

Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich gości przy stole (cały stolik)    

  

Grzyby / ślimaki

Kawior

Sałata / kozi ser / czarna porzeczka

Gazpacho / Jamon Gran Reserva

Ośmiornica / risotto / fasolka szparagowa

Sorbet

Jagnięcina / ziemniak / cukinia

Selekcja serów / domowa konfitura

Czekolada / brownie / wiśnia

Petit four

Menu degustacyjne 10 daniowe - 205,-/os     

Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich gości przy stole (cały stolik)