Lwia Brama²

Lwia Brama² to jedyna restauracja znajdująca się w najstarszej części Wrocławia, Ostrowie Tumskim. O jej wyjątkowym charakterze świadczy nie tylko bajkowa lokalizacja, lecz także niesamowita kuchnia w wydaniu utytułowanego Damiana Bildźia, który swoją pasję doskonale wyraża na talerzu łącząc regionalne składniki z wyrobami własnej produkcji. W jej urokliwej średniowiecznej piwnicy oraz pięknym zielonym ogrodzie znajdującym się pod samą archikatedrą Jana Chrzciciela, turyści jak i wrocławianie znajdą schronienie od miejskiego zgiełku.

KUCHNIA, SERCE RESTAURACJI!

Naszym sercem zarządza Szef Kuchni Damian Bildź. Swoje doświadczenie zdobywa nieprzerwalnie od 17 lat pracując w europejskich i polskich cenionych restauracjach. W 2016 roku z ręki przewodnika 100 Poland Best Restaurant otrzymał tytuł najlepszego szefa kuchni polski południowo-zachodniej czyniąc go jednym z siedmiu najlepszych szefów kuchni w kraju.

"Wraz z staranie dobranym zespołem pragniemy rozpowszechnić nowoczesną kuchnię polską. Korzystamy z regionalnych produktów, suszymy mięso, kisimy przeróżne specyfiki, od kapusty po buraczki, poprzez gruszki czy truskawki. Jeździmy na łąki i do lasów, gdzie zbieramy zioła. Powrót do korzeni smakowych opieramy o najnowsze zdobycze wiedzy kulinarnej. W ten oto sposób tworzymy dania niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju!"

 


Dane teleadresowe

Adres:
Katedralna 9, Wrocław
GPS:
51.113993700000, 17.043599900000
Telefon:
+48 793 893 909
rezerwacje@lwiabrama2.com
Internet:
restauracjalwiabrama.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 46
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI 

TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ* | 34 ZŁ

bio ojej z ostropestu | czarnuszka | żel z żółtka | pikle | emulsja z lubczyku.

OZÓR CIELĘCY* | 34 ZŁ

sorbet z kiszonego ogórka | ketchup z gruszki, gorczycą i cynamonem | burak | czerwona kapusta | sos chrzanowy | chrupki z ziemniaka truflowego.

KOZI SER / GOAT CHEESE* | 29 ZŁ

burak | mus z dyni i mango | pikle | świeża figa | płatki migdałów.

ŚLEDŹ / HERRING* | 26 ZŁ

marmolada z czerwonej cebuli i pomarańczy | zielony ogórek | masło rydzowe | puder ze śmietany.

WĄTRÓBKA DROBIOWA / CHICKEN LIVERS | 26 ZŁ

boczek wieprzowy | kaszanka | ketchup z gruszki, gorczycą i cynamonem | coulis malinowy.

ZUPY 

OGÓRKOWA* | 17 ZŁ

żebro wieprzowe | koperek | wędzona śmietana.

CONSOMME Z BOROWIKÓW | 17 ZŁ

gołąbki z kaszy jęczmiennej z suszonymi borowikami | olej z pietruszki.

SAŁATY 

WĘDZONY PSTRĄG KŁODZKI / SMOKED TROUT FROM KŁODZKO* | 38 ZŁ

rukola | pikle z marchwii | suszona morela | chips z jarmużu.

GRILOWANY KURCZAK / GRILLED CHICKEN BREAST | 38 ZŁ

chipsy z boczku | pomidorki koktajlowe | grzanki | słonecznik | sos cezar.

DANIA GŁÓWNE 

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ / BEEF TENDERLOIN* | 72 ZŁ

ziołowa sałatka z ziemniaków | rukola | do wyboru sos pieprzowy lub z czerwonego wina.

POLICZKI Z DZIKA | 49 ZŁ

sos piernikowy | wędzona śmietana | zapiekanka ziemniaczana z boczkiem | mus ze słodkiego ziemniaka | coulis malinowy | pieczona figa | mus z pietruszki pieczonej w ziarnach kawy.

FILET Z KACZKI SOUS VIDE / DUCK BREAST SOUS VIDE* | 48 ZŁ

kluski ziemniaczane | buraki smażone w maśle orzechowym | mus z pietruszki pieczonej w ziarnach kawy | demi glace.

SUPREME Z PERLICZKI* | 54 ZŁ

mus z marchwi i pomarańczy | komosa ryżowa gotowana w soku z buraka | chipsy z boczku | lubczyk | demi glace.

BIODRÓWKA JAGNIĘCA* | 67 ZŁ

żel z pieprzu i czekolady | kwaśna śmietana smażona w maśle orzechowym | coulis jeżynowy zapiekanka ziemniaczana z boczkiem | rukola.

KULBIN | 59 ZŁ

muślinowe puree z ziemniaka, pieczonym porem i szczypiorkiem | olej z pietruszki | chips z jarmużu | rukola.

KUREK CZERWONY* | 46 ZŁ

emulsja z pietruszki | fasola duszona w pomidorach z wędzonym boczkiem i świeżym majerankiem | sos szafranowy.

DESERY 

MUS CZEKOLADOWY* | 17 ZŁ

marmolada wiśniowa | krem cytrynowy.

SERNIK ORZECHOWY | 16 ZŁ

lody waniliowe | beza | sos krówkowy.

RYŻ Z JABŁKAMI | 15 ZŁ

kwaśna śmietana | lody z palonego masła.

 

* - GLUTEN FREE