Regionalne Talerze w Platinum Mountain Hotel & SPA

Regionalne Talerze to połączenie aromatycznego smaku i kreatywnej wyobraźni popartej wieloletnim doświadczeniem kulinarnym.

Restauracja Regionalne Talerze to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Szklarskiej Poręby w luksusowym Platinum Mountain Hotel & Spa. Przestronne wnętrza z ogromnymi oknami zapraszają górską przyrodę do środka tuż na skraju lasu.

Natura i tradycja definiuje doskonałą kuchnię szefa Piotra Sabali. Od wielu lat doskonali sztukę łączenia polskiej kuchni z tradycją regionu. Przytulne miejsce i pyszne dania kuchni polskiej zachwycają Gości kolorowym smakiem zmieniających się pór roku. Regionalne Talerze oferuje również ciekawe sezonowe propozycje wychodzące z pod ręki mistrzów kuchni. Dopełnieniem kulinarnych doznań gości jest doświadczenie niesamowitej gościnności z profesjonalizmem.


Dane teleadresowe

Adres:
Kilińskiego 15 B, 58-580 Szklarska Poręba
GPS:
50.819720000000, 15.527792000000
Telefon:
+48 75 629 99 07
rezerwacja.online@platinum-mountain.pl
Internet:
platinum-mountain.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 60
Ilość miejsc w ogródku: 20

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI / STARTERS

Kaszanka własnego wyrobu, jabłko z Żubrówką, konfitura z cebuli, maślanka

Black pudding, an apple flavored with Żubrówka, red onion jam, buttermilk

26 PLN |

Ręcznie siekana polędwica wołowa, domowe pikle, jajko przepiórcze

Beef tenderloin, homemade pickles, quail egg

46 PLN |

Selekcja sałat, pieczony burak, sery z Gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka, dressing ziołowy

Selection of salads, baked beetroot, cheeses from Wańczykówka organic farm, dressing

38 PLN |

Liście szpinaku, karmelizowana gruszka, grillowane tofu, dressing

Spinach, carmelized pear, grilled tofu, dressing

28 PLN |

ZUPY / SOUPS

Żurek na domowym zakwasie, biała kiełbasa, boczek, jajko sadzone, puree ziemniaczane

Sour soup, white sausage, bacon, fried egg, potato puree

24 PLN |

Krem z pieczonej papryki, podwędzany twaróg, ratatouille, oliwa pietruszkowa

Roasted pepper cream soup, smoked cottage cheese, ratatouille, parsley oil olive

22 PLN |

Zupa dnia

Soup of the day

18 PLN |

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSE

Smażony filet z Pstrąga z Gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka, jarmuż, gołąbek z

kaszą pęczak, puree z pieczonego jabłka z chrzanem, marchew, brukselka

Fried trout fillet from Wańczykówka organic farm, kale, cabbage rolls with pearl barley,

baked apple puree with horseradish, carrots, brussels sprouts

48 PLN |

Wolno gotowany policzek wołowy, puree ziemniaczano – chrzanowe, warzywa korzeniowe, demi glace

Slow-cooked beef cheek, horseradish and potato puree, root vegetables, demi glace

55 PLN |

Konfitowane udo gęsie, karmelizowany burak, knedel z boczkiem, żurawina, demi glace

Confit goose leg, carmelized beetroot, bacon dumpling, demi glace

69 PLN |

Polędwica wołowa (180 g), domowe frytki, grillowane warzywa

Fillet steak (180g), homemade fries, grilled vegetables

85 PLN |

Grillowany schab z kością, baba ziemniaczana, zasmażana kapusta

Grilled pork loin on the bone, potato cake, fried cabbage

42 PLN |

Pierś z kurczaka z kostką 63oC, risotto, pesto z rukoli, warzywne tagliatelle

Chicken supreme 63oC, risotto, rocket pesto, vegetable tagliatelle

39 PLN |

Cepeliny z twarogiem, kwaśna śmietana, chrust z pora

“Cepeliny” dumplings with cottage cheese, sour cream, leek

28 PLN |

Gołąbki z kaszą kuskus i warzywami, puree z czerwonej kapusty, karmelizowana dynia, mleczna piana

Stuffed cabbage rolls with couscous and vegetables, red cabbage puree, carmelized pumpkin, milk foam

29 PLN |

DANIA DLA DZIECI / CHILDREN MENU

Domowy rosołek z makaronem

Chicken noodle soup

12 PLN |

Zupka pomidorowa

Tomato soup

12 PLN |

Fileciki z kurczaka lub polędwiczka z dorsza panierowane w panko, frytki, surówka z marchewki

Nuggets or cod loin, french fries, carrot salad

26 PLN |

Naleśniki z twarożkiem lub nutellą, bita śmietana

Pancakes with cottage cheese or nutella, whipped cream

28 PLN |

Lody z owockami

Ice cream, fresh fruits

18 PLN |

DESERY / DESSERTS

Tarta cytrynowa, mus z mango, świeże owoce

Lemon tart, mango mousse, fresh fruits

24 PLN |

Fondant z białą czekoladą, duszone na białym winie morele

White chocolate fondant, apricots stewed in white wine

24 PLN |

Ptyś craquelin nadziewany kremem z aromatem palonego siana, konfitura z cebuli, tapioka, chilli

Craquelin puff stuffed cream, onion jam, tapioca, chilli

22 PLN |

Selekcja serów z Gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka

Selection of cheeses from Wańczykówka organic farm

56 PLN |