Restauracja Alyki

Od lutego 2015 roku w najwyższym budynku w Polsce funkcjonuje restauracja o intrygującej nazwie Alyki. Założyło ją małżeństwo z zamiłowaniem do podróży i dobrego jedzenia, które realizując swoje marzenia postanowiło zaufać młodemu, dobrze zapowiadającemu się kucharzowi. Tak 26 letni wówczas Paweł Błaszczyk został Szefem Kuchni restauracji polsko-europejskiej. Paweł Błaszczyk jest absolwentem wrocławskiej szkoły gastronomicznej oraz uczestnikiem wielu staży i warsztatów kulinarnych (m.in. staż w restauracji Senses pod okiem Andrea Camastry). Szef Kuchni Alyki często sięga po produkty sezonowe, na których co miesiąc opiera swoje autorskie menu sezonowe. Postać Pawła Błaszczyka jest dobrze znana lokalnej społeczności, która regularnie może przyglądać się jak Szef Kuchni ALyki przyrządza dania w telewizji na żywo. Jego perfekcjonizm i dbałość o detale zaowocowały zdobyciem 1 miejsca w Polsce w ubiegłorocznej, wiosennej edycji Restaurant Week.


W ofercie Restauracji ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane potrawami z różnych regionów świata. Kuchnia ALYKI to codziennie inne lunche, menu sezonowe - zmieniane raz w miesiącu oraz bogate menu a’la carte. Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, gotujemy bez pośpiechu, starając się wydobyć z naszych dań jak najlepsze smaki. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na długotrwałym, próżniowym gotowaniu potraw w niższej temperaturze. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.


Dane teleadresowe

Adres:
Powstańców Śląskich 95, Wrocław
GPS:
51.094333100000, 17.020587900000
Telefon:
+48 607 458 558
alyki@alyki.pl
Internet:
alyki.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 36
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu - Główna karta

PRZYSTAWKI

Klasyczny tatar wołowy z polskiej polędwicy / pikle - 28.zł

Deska rozmaitości: wybór serów (3 rodzaje) / oliwki / suszone pomidory / chorizo / grillowany boczek / krakersy / dip wiosenny - 30.zł

ZUPY

Zupa dnia – serwowana w tygodniu od 12.00 do 17.00 - 9.zł

Krem z pieczonej papryki / grillowane chorizo - 14.zł

Żurek Staropolski z jajkiem sous-vide - 14.zł

SAŁATKI serwowane z chrupiącą bagietką

Grillowany kurczak / mango / czerwona cebula / avocado / pomidorki cherry / mix sałat / winegret limonkowy - 26.zł

PIEROGI

Pierogi ruskie ze złocistą cebulką i kwaśną śmietaną (8 szt.) - 17.zł

Pierogi z cielęciną i kurkami / masełko / natka (8 szt.) - 16.zł

MAKARONY

Penne po hiszpańsku: z chorizo, świeżym chilli i czerwoną cebulą / sos pomidorowy na bazie czerwonego wina - 24.zł

Tagliatelle z wołowiną marynowaną w tandori / mascarpone / prażony słonecznik - 30.zł

RYBY serwowane z sałatką i dodatkiem do wyboru

Polędwica z dorsza zapiekana z pomidorami / tapenada z czarnych oliwek - 34.zł

DANIA GŁÓWNE serwowane z dodatkiem do wyboru

Filet z kurczaka sous-vide / sos z szyjek rakowych i krewetek / pomidorki cherry - 29.zł

Pierś z kaczki sous-vide / puree z marchwi i pomarańczy / sos wiśniowy / cukinia blanszowana - 39.zł

Polędwiczka wieprzowa marynowana po staropolsku / sos borowikowy - 32.zł

Grillowany stek z polskiej polędwicy wołowej / grillowane warzywa / sos z zielonego pieprzu - 66.zł

MENU DLA DZIECI

Nugettsy z kurczaka w sezamkowej panierce / frytki lub ziemniaczki / marchewki baby - 13.zł

Naleśniki dla malucha z nutellą i bananami lub z serkiem waniliowym i owocami  (2 szt.) - 13.zł