I Love Pasta

I Love Pasta to połączenie restauracji i manufaktury. Nagradzana i wymieniana w rankingach jako jedna z najsmaczniejszych kuchni włoskich w Polsce. Menu składa się z pozycji stałych i sezonowych. Ale najważniejszy jest makaron wytwarzany na miejscu z włoskich mąk i ekologicznych jaj. Popisowym daniem jest pasta serwowana przez Szefa Kuchni z całego czterdziestokilogramowego krążka Parmigiano Reggino, który przyjeżdża do nas prosto z Włoch, tak jak większość składników. Są to między innymi świeże trufle, sycylijskie krewetki Gamberi Rossi, Mozarella di Buffala, ‘nduja czy Prosciutto di San Daniele. Wybieramy wyłącznie produkty sprowadzane z małych gospodarstw czy rodzinnych zakładów, gdzie receptura nie zmienia się od pokoleń. Gdzie najważniejsza pozostaje jakość a nie ilość. Owoce i warzywa dostarcza lokalny, ekologiczny stragan. Restauracja słynie z autentycznej, regionalnej kuchni włoskiej.

I LOVE PASTA to smaki włoskich domów. To połączenie zaledwie kilku najwyższej jakości składników w taki sposóbs, że chce się do tych smaków wracać i nie można przestać jeść. W LOVE PASTA GOTUJE SIĘ PO PROSTU PO WŁOSKU!

 


Dane teleadresowe

Adres:
Wiejska 15a, 58-506 Jelenia Góra
GPS:
50.908153300000, 15.750031100000
Telefon:
+48 578 707 101
pasta@idedoilove.pl
Internet:
idedoilove.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 36
Ilość miejsc w ogródku: 8

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI

BURRATA CON ANCHOIS   28zł      180g

Kremowy ser Burrata z Apulii, serwowany z Anchois, domowym pesto alla genovese oraz pesto z suszonych pomidorów.

BURRATA CON POMODORI E PESTO   26zł      250g

Kremowy ser Burrata z Apulii, podawany z pomidorkami koktajlowymi oraz pesto alla genovese.

CARPACCIO DI POLPO  39zł      70g

Carpaccio z ośmiornicy.

CARPACCIO DI MANZO  35zł      70g

Cienko krojone plastry polędwicy wołowej z dodatkami. Serwowane pod kloszem wypełnionym dymem z drzewa pomarańczowego. Carpaccio powstało w 1950 roku w Wenecji. Nazwa dania pochodzi od nazwiska znanego weneckiego malarza Vittore Carpaccio.

RAVIOLO CON UOVO 18zł      100g

Jedno ręcznie robione raviolo. Nadziewane szpinakiem, serem ricotta oraz żółtkiem. Serwowane z palonym masłem szałwiowym. Sekretem dania jest to, aby po ugotowaniu żółtko dalej pozostało płynne.

SAŁATKA SZEFA   36zł      200g

Różne rodzaje sałat serwowane w kilku sezonowych wariantach. O aktualnie dostępne proszę zapytać obsługę.

ZUPA

Zupy zmieniają się sezonowo. O aktualnie dostępną proszę zapytać obsługę.

PIECZYWO  3zł

SPECJAŁY I LOVE PASTA

SPAGHETTI ALLA CARBONARA (PREMIUM)   43zł        580g

Makaron spaghetti w sosie na bazie sera Pecorino Romano, Guanciale i żółtek. Danie serwowane przez Szefa Kuchni z krążka Parmezanu.

SPAGHETTI AL NERO DI SEPPIA   46zł        540g

Sycylijski przysmak! Czarny makaron spaghetti z kalmarami w czarnym sosie nero di seppia.

TAGLIATELLE AI FRUTTI DI MARE   59zł        550g

Czarny makaron tagliatelle w sosie ze świeżymi owocami morza, pomidorkami koktajlowymi, winem, natką pietruszki i peperoncino.

LASAGNE BOLOGNESE   36zł        560g

Tradycyjne danie z Bolonii, charakteryzujące się zielonymi płatami makaronu, przekładane sosem ragu i beszamelem.

ANOLINI DI CARNE   36zł        320g

Dwanaście ręcznie robionych anoliniz nadzieniem z policzków wołowych w sezonowych sosach (o aktualny proszę zapytać obsługę).

SPAGHETTI AL CARTOCCIO CON GAMBERI E PESTO   46zł        500g

Makaron spaghetti z krewetkami i pesto alla genovese zapiekany w szczelnie zamkniętej sakiewce z papieru.

BUCATINI ALL‘AMATRICANA   36zł        540g

Makaron bucatini z aromatycznym sosem z pomidorów i Guanciale. Nazwa pochodzi od miasteczka Amatrice, gdzie powstał przepis.

CARBONARA DI MARE   53zł        550g

Makaron spaghetti w sosie na bazie sera Pecorino Romano, żółtek z podsmażonym dzikim łososiem i krewetkami.

PENNE ALLA VODKA   30zł        520g

Wbrew pozorom makaron z wódką to danie typowo włoskie. Penne w kremowym sosie z pomidorów, śmietany, cebuli, czosnku z dodatkiem wódki.

MAKARONY

1. TAGLIATELLE „I LOVE PASTA”   44zł        750g

Makaron tagliatelle ze świeżym, dzikim łososiem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i śmietaną.

2. SPAGHETTI AL POMODORO   20zł        380g

Makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym.

3. TAGLIATELLE AL RAGU   36zł        500g

Makaron tagliatelle z mięsnym ragu. Tradycyjne danie pochodzące z Bolonii.

4. PENNE AI QUATRO FORMAGGI    36zł        450g

Makaron penne w sosie z czterech włoskich serów.

5. SPAGHETTI AGLIO E OLIO   23zł        380g

Klasyczne danie kuchni włoskiej. Składa sie jedynie z makaronu spaghetti, oliwy extra vergine, papryczki peperoncino, czosku oraz natki pietruszki.

6. SPAGHETTI ALLA CALABRESE  36zł        500g

Makaron spaghetti z pulpecikami z mięsa wołowego w sosie pomidorowym. Popularne danie z Kalabrii. Znane z bajki „Zakochany Kundel”

7. TAGLIATELLE CON LA’NDUJA   34zł        520g

Makaron tagliatelle w ostrym sosie z kalabryjskiej kiełbasy ‘Nduja z cebulą, pomidorami, oliwą i natką pietruszki.

8. SPAGHETTI ALLA CARBONARA   35zł        550g

Klasyczne danie kuchni rzymskiej. Makaron spaghetti w sosie na bazie sera Pecorino Romano, guanciale i żółtek

9. PICI CACIO E PEPE   28zł        500g

Klasyk kuchni Rzymskiej. W dosłownym tłumaczeniu ser i pieprz. Danie składa się jedynie z sera Pecorino Romano i czarnego pieprzu.

10. PASTA CON I BROCCOLI   37zł        560g

Makaron penne zapiekany z brokułami w sosie serowym.

11. SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA   39zł        520g

Makaron spaghetti w sosie z pomidorów, Anchois, oliwek, kaparów, cebuli, czosnku, chili i pietruszki. Serwowany z serem stracciatella. Danie pochodzi z Neapolu, a historia jego powstania jest… mocno skomplikowana ;)

12. PASTA CON GAMBERI E ZUCCHINIE   48zł        520g

Klasyczne danie kuchni włoskiej. Makaron strozzapreti z  krewetkami (świeże, obrane), cukinią, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i kaparami.

13. PASTA CON POLPETTE DI SALSICCIA    40zł        520g

Makaron tagliatelle z pulpecikami w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i śmietaną.

14. PAPARDELLE CON RAGU MAIALE E ‘NDUJA    41zł        520g

Makaron paperdelle z ragu z karczku wieprzowego z ostrą, kalabryjską kiełbasą ‘nduja i koperkiem.

GNOCCHI & RAVIOLI

15. GNOCCHI AL POMODORO   27zł         460g

Ręcznie robione gnocchi w klasycznym sosie pomidorowym.

16. GNOCCHI AL PESTO   30zł         420g

Ręcznie robione gnocchi z klasycznym sosem z Genui. Do wyboru pesto alla genovese lub z suszonych pomidorów.

17. GNOCCHI ALLA SORRENTINA   32zł         500g

Ręcznie robione gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią. Danie pochodzi z regionu Kampania.

16. RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI   32zł         280g

Dwanaście ręcznie robionych ravioli z nadzieniem ze szpinaku i sera Ricotta. Serwowane z palonym masłem szałwiowym. Danie popularne w całych Włoszech.

MENU DZIECIĘCE

SPAGHETTI AL POMODORO  13zł

Makaron spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym.

TAGLIATELLE AL RAGU  18zł

Makaron tagliatelle z mięsnym ragu. Tradycyjne danie pochodzące z Bolonii.

GNOCCHI AL POMODORO  16zł

Ręcznie robione gnocchi w klasycznym sosie pomidorowym.

RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI   18zł

Sześć ręcznie robionych ravioli z nadzieniem ze szpinaku i sera Ricotta. Serwowane z palonym masłem szałwiowym. Danie popularne w całych Włoszech.

PASTA BIANCA   10zł

Wybrany makaron z masłem lub oliwą.

DESERY DOMOWE

TIRAMISU  19zł

Klasyczny deser kuchni włoskiej. Według serwisu Restaurant Guru robimy najlepsze TIRAMISU w Jeleniej Górze.

LODY WŁASNEJ PRODUKCJI   6zł

Smaki zmieniają się sezonowo. O aktualnie dostępne proszę zapytać obsługę.