Jakubowa Izba

Karczma Jakubowa Izba to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Lubelszczyzny, w którym kultywujemy najlepsze tradycje polskiej kuchni. Oryginalna architektura oraz niepowtarzalny charakter wnętrz sprawiają, że wizyta w Jakubowej Izbie stanowić może nie tylko kulinarną, ale i turystyczną atrakcję. Zawsze uśmiechnięta i serdeczna obsługa w strojach z folkowymi akcentami i płynącą z głośników biesiadna, góralska muzyka pozwolinaszym Gościomchoć na chwilę przenieść sięw te magiczne, podhalańskie klimaty.

- Tradycyjne, staropolskie receptury w połączeniu ze świeżymi i naturalnymi składnikami są kluczem do sukcesu w naszej kuchni a profesjonalizm i dbałość o szczegóły to mój sposób na zwieńczenie każdego dania. Mam nadzieję, że zobaczymy się już wkrótce. Życzę Państwu, aby wizyta w Jakubowej Izbie była przygodą pełną doskonałych kulinarnych wrażeń. - szef kuchni, Agnieszka Grzesiuk - Mrozik.

W ciągu dziewięciu lat działalności pięciokrotnie znaleźliśmy się w prestiżowym gronie stu najlepszych restauracji w Polsce jako laureaci pięciu kolejnych edycji ogólnopolskiego konkursu „Poland 100 Best Restaurants”. Ponadto, pięciokrotnie trafiliśmy też do elitarnego grona najlepszych restauracji i hoteli w Polsce rekomendowanych przez miesięcznik Forbes. Jako miejsce przyjazne Rodzinie z Dziećmi otrzymaliśmy certyfikat „Okiemmamy.pl”, a w programie „Dobre Bo Polskie” przyznano nam Godło „Restauracji Roku 2018”.


Dane teleadresowe

Adres:
Niwa Babicka 91, Ryki
GPS:
51.675183873723, 21.863908888184
Telefon:
+ 48 81 8651919
info@jakubowaizba.pl
Internet:
jakubowaizba.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 400
Ilość miejsc w ogródku: 50

Karta dań

Menu

ŚNIADANIA

1. Śniadanie Hankowe (jajecznica na maśle, pomidor, ogórek, domowy twarożek, masło, pieczywo)

2. Śniadanie Bacowe (jajecznica na bekonie lub szynce, pomidor, ogórek, domowy twarożek, masło, pieczywo)

3. Śniadanie Jakuba (szynka, ser, pomidor, ogórek papryka, jaja gotowane, domowy twarożek, masło, pieczywo)

4. Śniadanie Drwala (jaja sadzone, boczek smażony, ogórek kiszony, papryka, domowy twarożek, masło, pieczywo)

ZAKĄSKI

1. Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym

2. Śledź z cebulą

3. Krążki cebulowe w cieście piwnym z sosem czosnkowym

SAŁATKI

1. Z pieczonym burakiem (bukiet sałat, pieczony burak, ser typu feta, prażone pestki słonecznika, oliwa z oliwek)

2. Z kurczakiem (bukiet sałat, kurczak, pomidor, ogórek, grzanki ziołowe, sos vinaigrette lub czosnkowy)

3. Cezara (bukiet sałat, grillowana pierś kurczaka, grzanki ziołowe, ser corregio, sos cezar)

ZUPY

1. Rosół

2. Żurek

3. Kwaśnica

4. Flaki

5. Borowikowa

DLA DZIECI

1. Rosół

2. Filet z kurczaka panierowany z frytkami i ketczupem

3. Mini pizza margherita

4. Racuchy z jabłkami

5. Deser lodowy z Michałkami i sosem czekoladowym

SZEF KUCHNI POLECA

1. Golonka na kapuście

2. Placki ziemniaczane na trzy smaki - z sosem kurkowym, śmietaną i cacykami

3. Placek ziemniaczany z gulaszem wołowym

4. Jakubowe korytko (golonka na kapuście, pieczone żeberko w powidłach śliwkowych, grillowana pierś z kurczaka w ziołach, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, racuchy z jabłkami, ziemniaki opiekane, ogórki kiszone, cacyki, chrzan)

Z WIEPRZA I Z WOŁU

1. Kotlet schabowy panierowany

2. Kotlet schabowy panierowany zapiekany z pieczarkami i serem

3. Pieczone żeberka w powidłach śliwkowych

4. Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym

5. Grillowany stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym

Z DROBIU

1. Filet z kurczaka panierowany

2. Grillowana pierś z kurczaka w ziołach z cacykami

3. Chrupiące polędwiczki z kurczaka z sosem czosnkowym

4. Pieczona kaczka z jabłkowymi racuchami i żurawiną

RYBY

1. Pstrąg z pieca z ziołami i masłem czosnkowym

2. Polędwiczka z dorsza z sosem cytrynowym na szpinaku

3. Grillowany stek z łososia z masłem czosnkowym

PIEROGI RĘCZNIE LEPIONE

1. Pierogi ruskie z okrasą lub smażone

2. Pierogi z mięsem z okrasą lub smażone

3. Pierogi z kapustą i grzybami z okrasą lub smażone

4. Pierogi ze szpinakiem i serem z kremowym sosem

 

DODATKI

1. Barek sałatkowy

2. Ziemniaki z wody

3. Ziemniaki opiekane

4. Frytki

5. Kasza gryczana

6. Kopytka

7. Pieczywo

8. Zsiadłe mleko

PIZZA

1. Margherita (sos pomidorowy, ser)

2. Włoska (sos pomidorowy, ser, pomidor, mozzarella, liście bazylii)

3. Grecka (sos pomidorowy, ser, suszony pomidor, ser typu feta, rukola)

4. Parma (sos pomidorowy, ser, szynka parmeńska, ser corregio, rukola)

5. Juhasa (sos pomidorowy, ser, szynka, salami, pieczarki, papryka, cebula)

6. Swojska (sos pomidorowy, ser, boczek, kiełbasa, pieczarki, cebula, ogórek kiszony)

Dodatkowy sos pomidorowy lub czosnkowy

DESERY

1. Deser lodowy z wiśniami i bitą śmietaną

2. Szarlotka na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną

3. Sernik na ciepło z wiśniami

4. Beza Pawłowej