Enoteka Pergamin

Enoteka Pergamin usytuowana jest w szczególnym miejscu, na Trakcie Królewskim, przy Rynku Głównym w Krakowie.

To tu, w zabytkowej kamienicy niegdyś żył i pracował Wit Stwosz. W tym pradawnym domu twórcy ołtarza Mariackiego łączymy kilka pasji – do wina, jedzenia, alkoholi z całego świata, ale przede wszystkim zrozumienia i szacunku do regionalnych polskich produktów.

Chcemy by to wyjątkowe miejsce kojarzyło się Państwu z regionalnymi dobrodziejstwami, które można znaleźć w naszej autorskiej kuchni. Mowa tu o lokalnych produktach: mięsiwach i serach, które produkowane są z należytą starannością od pokoleń, przez co mają swój niezwykły, wysublimowany smak.

W swojej ofercie posiadamy również produkty włoskie, greckie, a także francuskie, w które mogą Państwo zaopatrzyć się w naszych delikatesach. Odpowiednio dobrane wino zabierze Was w wykwintną przygodę kulinarną nie tylko po Polsce, ale i po świecie. Do Państwa dyspozycji oddajemy restauracje, bistro, delikatesy, winiarnię i sklep z winami, cigar room oraz cocktail bar.


Dane teleadresowe

Adres:
Grodzka 39, Kraków
GPS:
50.058116000000, 19.938026900000
Telefon:
+48 797 705 515
restauracja@enotekapergamin.pl
Internet:
enotekapergamin.pl

Karta dań

Menu

SERY I WĘDLINY

MAŁE DESKI

SERY POLSKIE NR 1

Ritta pieczona / Koryciński z czarnuszką / Gołka / Korboce

14,-

SERY POLSKIE NR 2

Kozia Rura / Wiżajn wędzony / Gołda kozia / Redykołka

17,-

SERY POLSKIE NR 3

Koryciński dojrzewający 12 miesięcy / Mr Wańczyk / Niebieski książę / Gremzelka

17,-

SERY FRANCUSKIE

Camembert Normand AOC / Roquefort / Brie de Meaux / St. Maure

20,-

KOMPOZYCJA WŁASNA - DO WYBORU DWIE POZYCJE Z KAŻDEJ KATEGORII

I - Koryciński z czarnuszką / Gołka / Brie de Meaux / Roquefort / St. Maure / Formaggio Basajo Erborinato / Dolomitico / Formaggio BLU 61

II - Gołda kozia / Koryciński dojrzewający 12 miesięcy / Korboce / Gremzelka / Redykołka / Ritta pieczona / Kozia Rura / Wiżajn wędzony / Mr Wańczyk / Niebieski Książę / Camembert

18,-

WĘDLINY POLSKIE

Kabanos wieprzowy / Szynka Podstolego / Boczek z ognia / Kiełbasa Wiejska /

Kiełbasa Krakowska sucha / Pasztet domowy

18,-

WĘDLINY WŁOSKIE

Pancetta Arrotolata / Mortadella / Spianata Piccante / Prosciutto Crudo di Parma DOP 24 mesi

19,-

KOMPOZYCJA WŁASNA - DO WYBORU CZTERY POZYCJE

Kabanos wieprzowy / Szynka Podstolego / Boczek z ognia / Kiełbasa Wiejska / Kiełbasa Krakowska sucha / Pasztet domowy / Karczek duszony w cebuli / Schab suszony w czosnku niedźwiedzim / Rostbef pieczony / Pancetta Arrotolata / Mortadella / Spianata Piccante / Prosciutto Crudo di Parma DOP 24 mesi

20,-

DUŻE DESKI

SERY POLSKIE

Koryciński z czarnuszką / Koryciński dojrzewający 12 miesięcy / Gremzelka / Gołka / Korboce / Redykołka / Niebieski książę / Mr Wańczyk / Ritta pieczona / Kozia Rura / Wiżajn wędzony

39,-

SERY WŁOSKIE

Formaggio Basajo Erborinato / Formaggio Ubriaco Classico / Dolomitico / Pecorino Nero Stagionato Toscano / Grana Padano / Formaggio BLU 61

KOMPOZYCJA WŁASNA - DO WYBORU CZTERY POZYCJE Z KAŻDEJ KATEGORII

I - Koryciński z czarnuszką / Gołka / Brie de Meaux / Roquefort / St. Maure / Formaggio Basajo Erborinato / Dolomitico / Formaggio BLU 61

II - Gołda kozia / Koryciński dojrzewający 12 miesięcy / Korboce / Gremzelka / Redykołka / Ritta pieczona / Kozia Rura / Wiżajn wędzony / Mr Wańczyk / Niebieski książę / Camembert Normand / Formaggio Ubriaco Classico / Peccorino Nero Stagionato Toscano / Grana Padano

44,-

WĘDLINY POLSKIE

Kabanos wieprzowy / Szynka Podstolego / Boczek z ognia / Kiełbasa Wiejska / Kiełbasa Krakowska sucha / Pasztet domowy / Karczek duszony w cebuli / Schab suszony w czosnku niedźwiedzim / Rostbef pieczony

39,-

KOMPOZYCJA WŁASNA - DO WYBORU OSIEM POZYCJI

42,-

Kabanos wieprzowy / Szynka Podstolego / Boczek z ognia / Kiełbasa Wiejska / Kiełbasa Krakowska sucha / Pasztet domowy / Karczek duszony w cebuli / Schab suszony w czosnku niedźwiedzim / Rostbef pieczony / Pancetta Arrotolata / Mortadella / Spianata Piccante / Prosciutto Crudo di Parma DOP 24 mesi

42,-

TAPASY

WSZYSTKIE W CENIE 6 ZŁ / SZT.

PASZTET DOMOWY / CHRZAN / BORÓWKA

ROSTBEF / BRYNDZA / PESTO PIETRUSZKOWE

SARDYNKA / MACA / CZARNY SEZAM

KISZKA Z PODSTOLIC / KONFITURA Z CEBULI / GRZANKA

SER KOZIA RURA / GRUSZKA W MIODZIE / ORZECHY WŁOSKIE

SUSZONY SCHAB / MUS ZE SŁONECZNIKA / GRZANKA

ŚLEDŹ / SAŁATKA JAJECZNA

PIECZONY KARCZEK / JARZĘBINA / PALONA GRZANKA

ŚLEDŹ / MARYNOWANE CEBULKI / POLSKA WÓDKA

MUS CZEKOLADOWY / OWOCE

​​​​PRZYSTAWKI

FOIE GRAS

ŚLIWKA SUSZONA / LODY CHRZANOWE / BURAK

80 g / 150 g

34,-

TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

RYDZ / PIKLOWANY OGÓREK / CEBULA / JAJKO PRZEPIÓRCZE / SARDYNKA / ORZECHY

80 g / 150 g  

32,-

ŚLEDŹ BAŁTYCKI

CONCASSE Z GRUSZKI / WĘDZONA ŚMIETANA / OLEJ RYDZOWY

80 g / 150 g

23,-

ZUPY

CONSOMMÉ Z OGONÓW WOŁOWYCH / DOMOWY MAKARON - 350 g

18,-

ZUPA GULASZOWA Z KACZKĄ / WARZYWA / SUSZONY PODGRZYBEK 350 g

20,-

KREM ZE SŁODKIEJ KAPUSTY / KOPER / OLEJ RZEPAKOWY 350 g

16,-

SAŁATKI

TRZY SERY - KOZIA RURA, KORYCIŃSKI Z CZARNUSZKĄ, GREMZELKA

BUKIET SAŁAT / GRUSZKA / MIÓD

200 g

27,-

KREWETKI

BUKIET SAŁAT / BÓB / POMIDOR MALINOWY / MARYNOWANE CEBULKI

200 g

29,-

KACZKA

BUKIET SAŁAT / BURAK / GRUSZKA / SOS MUSZTARDOWO-MALINOWY / ORZECHY

200 g

30,-

DANIA GŁÓWNE

PIERŚ Z KACZKI

MUS Z CZERWONEJ KAPUSTY/ MORELE / JAJKO

180 g / 350 g

49,-

KURCZAK

MUS Z SELERA NACIOWEGO I JABŁKA / KROKIET Z SERA BURSZTYN / CIEMNY SOS

200 g / 400 g

42,-

POLICZKI WOŁOWE

MAŚLANE PURÉE / JAŁOWIEC / POMARAŃCZA / MARCHEW / CIEMNY SOS Z PODGRZYBKIEM

160 g / 300 g

52,-

UDKO Z GĘSI

MUS Z FASOLI / KONFITURA Z CEBULI I MAKU / MALINA / CIEMNY SOS

200 g / 400 g

79,-

STEK Z SEZONOWANEJ POLĘDWICY

PIECZONE WARZYWA / RZEPA / ŻOŁĘDZIE

200 g / 400 g

94,-

FILET Z MAKRELI

DOJRZEWAJĄCA SZYNKA / SZPINAK / MUS Z PIETRUSZKI / ŻURAWINA

180 g / 350 g

48,-

PIEROGI Z CIELĘCINĄ

CIEMNY SOS Z ESTRAGONEM / CZARNY SEZAM

350 g

31,-

BIGOS Z KAPUSTY CHARSZNICKIEJ

DZIK / SUSZONA ŚLIWKA

400 g

34,-

MAKARONY I RISOTTO

RISOTTO / SUSZONY PODGRZYBEK / FOIE GRAS

350 G

38,-

RISOTTO / SZAFRAN / PARMEZAN

350 G

29,-

TAGLIATELLE / KURCZAK / SERCA KARCZOCHÓW / SUSZONY POMIDOR / CZOSNEK

400 G

32,-

SPAGHETTI / BOCZEK Z OGNIA / CEBULA / CZOSNEK / RITTA PIECZONA

400 G

28,-

TAGLIATELLE / POLĘDWICA WOŁOWA / PODGRZYBEK / CZOSNEK / GROSZEK CUKROWY

400 G

32,-

SPAGHETTI / POMIDOR KOKTAJLOWY / OLEJ RZEPAKOWY / CZOSNEK / SZPINAK

400 G

26,-

PIZZA

MARGHERITA - 350 g

Sos pomidorowy / Mozzarella

22,-

MORTADELLA E PISTACCHI - 450 g

Sos pomidorowy / Mozzarella / Mortadella / suszony pomidor / pistacje / Grana Padano

31,-

CON SALAME PICCANTE - 450 g

Sos pomidorowy / Mozzarella / Spianata Piccante

29,-

PROSCIUTTO E CARCIOFI - 450 g

Sos pomidorowy / Mozzarella / Szynka Podstolego / karczochy / Ricotta

30,-

MASCARPONE / BOCZEK - 450 g

Mascarpone / Mozzarella / boczek / por / szczypior

32,-

FORMAGGIO E CAPRINO - 450 g

Sos serowy / Mozzarella / ser kozi / gruszka / rukola / orzech włoski

29,-

PARMA - 470 g

Sos pomidorowy / Mozzarella / Prosciutto Crudo di Parma 24 mesi / rukola / Grana Padano

32,-

SWOJSKA - 520 g

Sos serowy / Mozzarella / kiszka / kurki / dymka

30,-

RICOTTA E SPINACHI - 450 g

Sos pomidorowy / Mozzarella / Ricotta / pomidorki koktajlowe / szpinak / czosnek

28,-

SZARPANA GĘŚ - 450 g

Sos pomidorowy / gęś / czerwona cebula / żurawina suszona / szczypior

34,-

SEROWA POLSKA - POLISH QAUTTRO FORMAGGI - 460 g

Sos serowy / Mozzarella / Gołda kozia / Ritta pieczona / Gołka / Korboce

30,-

SEROWA WŁOSKA - ITALIAN QAUTTRO FORMAGGI - 460 g

Sos serowy / Mozzarella / Dolomitico / Ubriaco Classico / Pecorino Nero / Grana Padano

32,-

SEROWA FRANCUSKA - FRENCH QAUTTRO FORMAGGI - 460 g

Sos serowy / Mozzarella / Brie de Meaux / Camembert Normand / Roquefort / St. Maure

34,-

FOCACCIA - 180 g

Czosnkowa lub rozmarynowa

12,-

DESERY

MILLE FEUILLE / KREM Z PORZECZKĄ / LODY Z CZARNEGO BZU - 150 g

21,-

CIASTKO CZEKOLADOWE / ROKITNIK / TYMIANEK / MANGO - 150 g

22,-

SERNIK / SOLONY KARMEL / SORBET MALINOWY - 200 g

22,-

CRÈME BRÛLÉE / SEZAM / MIGDAŁY / LODY BORÓWKOWE - 200 g

24,-