Karczma Łemkowska Kłynec

Karczma Łemkowska Kłynec pierwszych gości przyjęła 24 grudnia 2003 roku.  W niezwykle klimatycznym wnętrzu karczmy łemkowskiej, stworzonym ze 150-letnich bali, pochodzących z rozbiórki łemkowskich domów znajduje się wiele oryginalnych rekwizytów kojarzących się z tradycyjną łemkowską wsią, a także galeria rzeźb i ikon.

„Kłynec” posiada dwa poziomy, podzielone na kilka izb, które mogą być udostępnione niezależnie (dla max. 70 osób na górze i 50 osób na dole).

Najlepsi kucharze zapewniają znakomite, łemkowskie i polskie potrawy. Wszystkie produkty są od regionalnych dostawców. Wybieramy tylko te najwyższej jakości. Przetwory owocowe i warzywne są przez nas wytwarzane. Pierogi podawane w karczmie są lepione ręcznie według tradycyjnych receptur.

Karczma jest powrotem do przeszłości, by ją poznać i zasmakować trzeba zajrzeć i dać się uwieść.


Dane teleadresowe

Adres:
Henryka Świdzińskiego 20, 33-380 Krynica-Zdrój
GPS:
49.424202200000, 20.964512500000
Telefon:
+48 18 473 67 17
email: karczma@nikifor.pl
Internet:
karczmalemkowska.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 120
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Przykładowe potrawy

Zupa rydzowa z łazankami

Warianka z perohami ( łemkowska zupa z soku kiszonej kapusty i domowymi pierogami z mięsem )

Opalanok   ( duży placek ziemniaczany z boczkiem, szynką, żółtym serem, oscypkiem )

Szaszłyk  jagnięcy

Kiszone pomidory

Łemkowskie kiszenici ( gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem zawijane w liście kiszonej kapusty)

Pierogi łemkowskie 

Tatar prawdziwie tatarski z koniny (z ogórkiem kiszonym, jajkiem, rydzami, cebulką i chlebem wiejskim)

Łemkowski delikates (sałatka z długo dojrzewającej koniny otulona mieszanką aromatycznych ziół z posmakiem trufli na mixie sałat)

Sarmalki - wegetariańskie pierogi (łemkowskie pierogi w cieście sodowym z ziemniaczanym farszem i sosem warzywnym - łagodnym lub ostrym)