Karczma Litworowy Staw

Karczma Restauracja Litworowy Staw zaprasza wszystkich do wstąpienia na małe lub duże "co nie co"!

Oferujemy potrawy kuchni góralskiej i polskiej. Posiadamy dobrych kucharzy i obsługę która, mamy nadzieję wszystkim Państwu dobrze będzie służyć. Zaplecze restauracji spełnia wszystkie rygorystyczne normy europejskie. Nasze menu jest dostosowane do różnych podniebień. W karcie możecie Państwo znaleźć potrawy specjalnie przygotowane dla smakoszy naszej kuchni, pyszne potrawki i sałatki dla jaroszy oraz oczywiście nie zapominamy o dzieciach dla których mamy przygotowane zestawy.


Dane teleadresowe

Adres:
Środkowa 63, Białka Tatrzańska
GPS:
49.379516706558, 20.111417890869
Telefon:
+ 48 601 630 025
karczma@litworowystaw.pl
Internet:
litworowystaw.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 180
Ilość miejsc w ogródku: 40

Karta dań

Menu

Zakąski

Rydze z patelni smażone na maśle                

Oscypek grillowany z sosem żurawinowym 

Camembert panierowany podany z grzankami czosnkowymi i żurawiną 

Tatar z polędwicy wołowej 

Tatar z wędzonego pstrąga z jajem przepiórczym 

Tatar  ze śledzia 

Chleb wiejski ze smalcem i ogórkami kiszonymi  

Deska serów regionalnych                

Moskole z masłem czosnkowym i bryndzą 

Hałuski z bryndzą i skwarkami 

Zupy

Żur "Białcański" z jajkiem

Tatrzańska kwaśnica z wędzonym żebrem i grulami 

Rosół drobiowy z makaronem regionalnym               

Barczcz czysty 

Barszcz z uszkami 

Barszcz z krokietem 

Pomidorowa z makaronem 

Chrzanowa z plackiem ziemniaczanym                                                                                          

Myśliwka z dzika w chlebku podana                                                                           

Dania mięsne

Półmisek dla 2-3 osób: golonko, żeberko, kaszanka, boczek z grilla, pierogi opiekane,ziemniaki pieczone, kapusta zasmażana

Półmisek "Barani" dla 2-3 osób 

Schabowy "Krzesany" panierowany 

Schab po "Bacowsku" z pieczarkami, cebulką, pomidorami pelatti zapieczony serem 

Schab z grilla po "Cygańsku" z boczkiem i cebulką 

Karczek wędzony z kapustą zasmażaną i ziemniakami 

Żeberko wieprzowe pieczone 

Golonko gotowane w ziołach a potem dobrze pieczone 

Grillowany filet z indyka w pikantnym sosie paprykowym 

Filet z kurczaka z pieczarkami, zapieczony oscypkiem 

Grillowany filet z kurczaka z brzoskwinią 

Filet z kurczaka z pomidorami zapieczony serem

Kotleciki cielęce z kostką w sosie kurkowym 

Polędwica wołowa z sosem gorgonzola 

Polędwica wołowa z grilla z sosem pieprzowym 

Placek po "Zbójnicku" z gulaszem wolowym i kwaśmą śmietaną 

Dania rybne

Pstrąg wędzony podany na ciepło z sałatką ziemniaczaną 

Pstrąg grillowany nadziewany suszonymi pomidorami

Pstrąg grillowany z masełkiem koperkowym 

Stek z łososia królewskiego w sosie teryiaki 

Filet z dorsza ze szpinakiem podany na grzankach 

Pasty

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym z parmezanem 

Spaghetti z sosem bolońskim i parmezanem               

Spaghetti a'la carbonara z boczkiem, pieczarkami i parmezanem 

Włoskie Gniocchi - kopytka ziemniaczane podane z polędwicą wołową w sosie borowikowym z parmezanem     

Lasagne 

Zapiekanki

"Harnasia" z ziemniakami, boczkiem, cebulką, pomidorami, papryką, zapieczona serem            

Pierogi z patelni

Z ziemniakami i bryndzą, opiekane             

Z kapustą i grzybami, opiekane i kraszone boczkiem              

Z mięsem, opiekane i kraszone boczkiem 

Mix pierogów opiekanych (z bryndzą, mięsem, kapustą i grzybami) 

Z owocami ( z jagodami, truskawkami lub jablkami)