Restauracja Cafe Oranżeria

Z miłości do piękna... z pasji do sztuki… z szacunku do życia…

Restauracja Cafe Oranżeria znajduję się na najwyższym piętrze Hotelu Kossak. Wnętrze w większości przeszklone pozwala na rozkoszowanie się najpiękniejszym widokiem w Krakowie – Na Wawel, Stare Miasto i Bulwary Wiślane. Dodatkowo od wiosny do jesieni otwierany jest Taras.

Wizyta w Restauracji Cafe Oranżeria to gwarancja prawdziwej kulinarnej podróży po arkanach kuchni europejskiej z nutą fusion.

Żeby gotować w stylu fusion, trzeba mieć wyobraźnię i być ciekawym. A także umieć odrzucić utarte schematy. Ten rodzaj kuchni ma najbardziej nieograniczone możliwości ze wszystkich. Naczelną zasadą jest smak. A jedynym ograniczeniem wyobraźnia, której z pewnością nie brakuje kucharzom z Restauracji Cafe Oranżeria.

Tutaj odkryjecie bogactwo smaków i aromatów kuchni z różnych stron świata. Gotowi? Zaczynamy!

Na przystawkę warto wybrać jedną z potraw: jagody goji w rukoli, podane z pieczonym serem kozim, musem z mango i świeżą truskawką lub parfait z kaczego foie gras, podane z pikantną konfiturą z mango, czekoladą z chili i orzechowym pudrem.

Zupa?  Specjalność Szefa Kuchni to: zupa w tajskim stylu z kurczakiem, krewetkami i warzywami, podana z mlekiem kokosowym.

Z dań głównych proponujemy: schab jagnięcy podany z sosem czekoladowo-miętowym, ziemniaczaną babką z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim, modrą kapustą na dwa sposoby i młodą marchwią oraz polędwicę z dzika z jagodowym sosem, podaną z zapiekaną białą kaszą

gryczaną z kaszanką i gruszką, pikantnym puree z dyni i zieloną fasolką.

A z ryb: filet z okonia morskiego z pieca z krewetkami marynowanymi w trawie cytrynowej, curry i liściach kafiru, podany na warzywach w tajskim stylu, ze smażonym makaronem sojowym i jaśminowym ryżem.

Na deser zamówcie specjalność Szefa Kuchni: orzechowe Tiramisu.  Nie zapomnijcie spróbować  sufletu czekoladowego z chili z lodami Bourbon Vanilla w otoczeniu pistacjii i jeżynowego sosu oraz wyśmienitych polskich serów.

W Restauracji Cafe Oranżeria - w przepychu smaków i elitarności doznań poczujesz się naprawdę wyjątkowo.

Pozwólcie zaprosić się do wspólnego stołu w Restauracji Cafe Oranżeria, gdzie Szef Kuchni spełniać się będzie w artystycznym „amoku” a Wy odpoczywać po trudach dnia. Delektując się tą twórczością, sami stwierdzicie że jedzenie jak mało innych rzeczy pobudza wszystkie zmysły.

Mając na uwadze sugestie oraz oczekiwania naszych Gości w Oranżerii organizujemy przyjęcie okolicznościowe nawet do 120 osób - wesele, bankiet, obiad rodzinny po komunii lub chrzcinach oraz spotkanie biznesowe.


Dane teleadresowe

Adres:
Plac Kossaka 1, Kraków
GPS:
50.055985671166, 19.928448320709
Telefon:
+48 12 3795950
restauracja@cafeoranzeria.pl
Internet:
www.cafeoranzeria.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 120
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu degustacyjne

7 daniowe - TASTING MENU dla poszukiwaczy ciekawych smaków
Menu I
Polskie smaki

Tatar z polskiego pstrąga z marynowanym ogórkiem na sałatce z jabłka, podany z chrupiącym chipsem rybnym

Polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem żytnim i obsmażonymi ziemniakami

Kasza pęczak z kiełbaską z dzika, boczkiem, cebulą z dodatkiem serka góralskiego, przykryta jajkiem przepiórczym

Pierś gęsi polskiej z dodatkiem gruszki na sałatce z kurek i bakłażana w aromacie Żubrówki i świeżego tymianku

Sandacz na puree z kopru włoskiego, otoczony sosem z kwaszonego ogórka i sałatką z grzybów leśnych, z dodatkiem podsuszonych śliwek i szpinaku

Polędwiczka z dzika podana z karmelizowaną kalarepą i burakami na sosie z czerwonego wina i wątróbki

Karmelizowane cynamonem jabłka z polskiego sadu, przekładane ciastem francuskim z łezką delikatnego waniliowego serka na sosie Calvados

Z uwagi na długi czas potrzebny do przygotowania dań, wymagana wcześniejsza 48 godzinna rezerwacja.

Cena: 200 zł od osoby 

Menu II
Polska w Europie 

Tatar z wędzonego halibuta z kaparami, suszonymi pomidorami i szalotką, podany na plastrach gruszki infuzowanej szafranowym Armagnac

Pikantna zupa kokosowa w aromacie krewetek i trawy cytrynowej, podana z łezką dyniowej oliwy i kiełkami buraka

Marynowana w Żubrówce pierś kaczki, podana w miodowo-porzeczkowej glazurze z borowikiem otulonym szpinakiem i włosami chili

Sorbet „Bloody Mary” podany na sałatce z selera, fenkuł, jabłka i owczego sera

Filet sandacza w ziołowo-parmezanowej gremolacie, podany na orzotto z kiełbasą z dzika,
boczkiem i cebulą w otoczeniu sosu winno-balsamicznego

Polędwiczka wieprzowa sous vide, otoczona w pikantnych pistacjach, podana na glazurowanym ziemniaku i melonie w towarzystwie paprykowego kompotu

Śliwka marynowana w dojrzałym rumie z nutą kwiatów bergamotki, podana z lodami waniliowymi i orientalną kruszonką

Z uwagi na długi czas potrzebny do przygotowania dań, wymagana wcześniejsza 48 godzinna rezerwacja.

Cena: 200 zł od osoby