Restauracja Halka

Restauracja Halka w Zakopanem to miejsce, w którym podhalańska tradycja w niezwykle harmonijny sposób splotła się z nowoczesnością, pozwalając na zasmakowanie w lokalnych potrawach, poznanie specyfiki regionu, przy jednoczesnym doświadczaniu nowego i nieznanego.

MENU
Menu restauracji stanowią autorskie dania Szefa Kuchni Michała Lelka, charakteryzujące się ciekawymi połączeniami smakowymi i nowoczesnym wykorzystaniem świeżych, lokalnych produktów. Kreatywna zabawa smakiem i formą widoczna jest w każdym serwowanym daniu. Wyróżniającym elementem są również niezwykle delikatne, soczyste i aromatyczne mięsa przygotowywane w najlepszej klasy wołowiny, serwowane na gorącym łupku skalnym.

WYSTRÓJ
Niewątpliwym atutem Restauracji Halka jest jej oryginalny wystrój z wyraźnymi wpływami kultury zakopiańskiej. Styl Zakopiański, który tak mocno inspirował młodopolskich artystów, sto lat później wciąż zachwyca, a jednocześnie nawiązuje tu do światowych trendów współczesnego designu.

LOKALNIE I NOWOCZEŚNIE
Restauracja łączy lokalny koloryt z nowoczesnością, zarówno w wystroju jak i w menu. W odróżnieniu od lokalnej konkurencji, stawia na nowoczesny design i wykwintną kuchnię. Idą za tym również rozwiązania technologiczne. W kuchni obok tradycyjnych metod przygotowania posiłków pojawiają się również elementy kuchni molekularnej i sous-vide.

WINA
Goście Halki mogą liczyć na pomoc Sommeliera w wyborze odpowiedniego wina z szerokiej oferty win z całego świata oraz z najlepszych polskich winnic. Dzięki coravinowi mają także możliwość degustacji win z najwyższej półki.


Dane teleadresowe

Adres:
M. Zaruskiego 5, Zakopane
GPS:
49.294345200000, 19.949602800000
Telefon:
+48 185 44 44 66
halka@hotelaries.pl
Internet:
halkazakopane.com

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 150
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI ZIMNE

Polędwica"stary giewont" | smażone kapary | mikro rucola

55 PLN

Śledż żubrówka | ogórek | puder z oliwek

22 PLN

Ośmiornica chutney z marchewki | soliród | majonez z palonego siana

44 PLN

Gęś mascaprone | żółtko z mango | wędzona śmietana

42 PLN

PRZYSTAWKI CIEPŁE

Królik raki | polenta | pistacje

37 PLN

Oscypek żurawina | puder z boczku

22 PLN

Grasica puree z selera | jabłko | puder z musztardy | calvados

48 PLN

ZUPY

Topinambur borowik stepowy | oliwa

23 PLN

Krewetki kurczak | galangal | pędy bambusa | liscie kafiru

32 PLN

Ogony Wołowe makaron z oscypka | warzywa

19 PLN

SAŁATY

Burrata pesto | szynka dojrzewająca | radichio

42 PLN

Szkorzonera topinambur | półgęsek | stary giewont

31 PLN

Figa kozi ser | orzechy nerkowca | szpinak

35 PLN

VEGE

Pęczak borowik | żółtko 65° C | smażona maślanka

31 PLN

RYBY

Jesiotr palone masło | mus z portobello | pak choi

73 PLN

Tuńczyk nantua | chutney | puree z fenkuła

82 PLN

Ryba Maślana rzepa | velouté | szpinak | shimell

67 PLN

MAKARON

Tagliatelle krewetki | tahini

41 PLN

MIĘSA

Polędwica sos colbert | foie gras | kapusta confit

96 PLN

Sarna kasztany | brownie gryczane

100 PLN

Kaczka cykoria | śliwki macerowane | teriyaki

51 PLN

Schab ziemniaki | kapusta

40 PLN

Kurczak pęczak | soczewica | karmelizowane pestki | brukiew

44 PLN

Pierogi ogon wołowy | kapusta | demi glace | oscypek

34 PLN

STEKI NA GORĄCYM KAMIENIU

Polędwica Wołowa frytki | grillowane warzywa | sos anchois | sos z pikli | majonez truflowy

108 PLN

Top Sirloin frytki | grillowane warzywa | sos anchois | sos z pikli | majonez truflowy

99 PLN

Jagnięcina sezonowana frytki | grillowane warzywa | sos anchois | sos z pikli | majonez truflowy

104 PLN

PASTRAMI

Kanapka R U B E N wołowina | chleb żytni | kapusta kiszona | sos rosyjski | ser | ogórek kiszony

40 PLN

Kanapka C H U T N E Y cebulowy wołowina | bułka maślana | musztarda | ketchup | chutney | ser | ogórek kiszony

43 PLN

DESERY

Jabłko biała czekolada | cynamon | kruszonka

18 PLN

Malina oscypek | bryndza matcha

19 PLN

Czekolada rubinowa ananas | mango | kokos

22 PLN