Restauracja Halka

Restauracja Halka w Zakopanem to miejsce, w którym podhalańska tradycja w niezwykle harmonijny sposób splotła się z nowoczesnością, pozwalając na zasmakowanie w lokalnych potrawach, poznanie specyfiki regionu, przy jednoczesnym doświadczaniu nowego i nieznanego.

MENU
Menu restauracji stanowią autorskie dania Szefa Kuchni Sławomira Mazura, charakteryzujące się ciekawymi połączeniami smakowymi i nowoczesnym wykorzystaniem świeżych, lokalnych produktów. Kreatywna zabawa smakiem i formą widoczna jest w każdym serwowanym daniu. Wyróżniającym elementem są również niezwykle delikatne, soczyste i aromatyczne mięsa przygotowywane w najlepszej klasy wołowiny, serwowane na gorącym łupku skalnym.

WYSTRÓJ
Niewątpliwym atutem Restauracji Halka jest jej oryginalny wystrój z wyraźnymi wpływami kultury zakopiańskiej. Styl Zakopiański, który tak mocno inspirował młodopolskich artystów, sto lat później wciąż zachwyca, a jednocześnie nawiązuje tu do światowych trendów współczesnego designu.

LOKALNIE I NOWOCZEŚNIE
Restauracja łączy lokalny koloryt z nowoczesnością, zarówno w wystroju jak i w menu. W odróżnieniu od lokalnej konkurencji, stawia na nowoczesny design i wykwintną kuchnię. Idą za tym również rozwiązania technologiczne. W kuchni obok tradycyjnych metod przygotowania posiłków pojawiają się również elementy kuchni molekularnej i sous-vide.

WINA
Goście Halki mogą liczyć na pomoc Sommeliera w wyborze odpowiedniego wina z szerokiej oferty win z całego świata oraz z najlepszych polskich winnic. Dzięki coravinowi mają także możliwość degustacji win z najwyższej półki.


Dane teleadresowe

Adres:
M. Zaruskiego 5, Zakopane
GPS:
49.294345200000, 19.949602800000
Telefon:
+48 185 44 44 66
halka@hotelaries.pl
Internet:
halkazakopane.com

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 100
Ilość miejsc w ogródku: 30

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI / STARTERS

PIEROŻKI Z BURAKA | BEETROOT DUMPLINGS 28 pln

KOZI SER | ORZESZKI PINI | MAŚLANKA | OLIWA KOPERKOWA

GOAT’S CHEESE | PINE NUTS | BUTTERMILK | DILL FLAVOURED OIL

TATAR WOŁOWY | BEEF TARTARE 56 pln

POLĘDWICA | ŻÓŁTKO | DRESSING TRUFLOWY

TENDERLOIN | EGG YOLK | TRUFFLE DRESSING

OGON LANGUSTY | LANGUSTINE TAIL 69 pln

PUREE Z KALAFIORA | PIANA Z LANGUSTY | SOLIRÓD W TEMPURZE

CAULIFLOWER PUREE | LANGUSTINE FOAM | SAMPHIRE TEMPURA

SAŁATA Z FIGĄ | FIG SALAD 38 pln

FIGA | KOZI SER | LIŚCIE SZPINAKU

FIG | GOAT’S CHEESE | SPINACH LEAVES

CEVICHE Z TUŃCZYKA | TUNA CEVICHE 44 pln

TUŃCZYK | AIOLI Z OSTRYG | LIŚCIE SHISO

TUNA | OYSTER AIOLI | SHISO LEAVES

OSCYPEK | „OSCYPEK” CHEESE 24 pln

PUDER Z BOCZKU | ŻURAWINA | OLIWA SMAKOWA

BACON POWDER | CRANBERRY | FLAVOURED OLIVE

ZUPY / SOUPS

SAŁACIORA 23 pln

SAŁATY | KEFIR | OZÓR WOŁOWY

LETTUCE | BONNY CLABBER | OXTONGUE

ZUPA SZCZAWIOWA | SORREL SOUP 31 pln

SZCZAW | PRZEGRZEBKI | JAJKO

SORREL | SCALLOPS | EGG

KREM Z PIETRUSZKI | PARSLEY CREAM 21 pln

GRUSZKA | SER ASSEGIO | ORZESZKI PINI

PEAR | ASSEGIO CHEESE | PINE NUTS

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSE

POLĘDWICA WOŁOWA | BEEF TENDERLOIN 89 pln

FOIE GRAS | SZPINAK | AIOLI ZE SZPIKU KOSTNEGO | FONDANT

FOIE GRAS | SPINACH | BONE MARROW AIOLI | FONDANT

PIERŚ Z KACZKI | DUCK BREAST 57 pln

PUREE Z DAKTYLI | PIKLOWANE GRZYBY | GRANOLA

DATES PUREE | PICKLED MUSHROOMS | GRANOLA

ŻEBRO WOŁOWE | BEEF RIB 55 pln

KAPUSTA | PUREE Z PORTOBELLO | PIETRUSZKA

CABBAGE | PORTOBELLO PUREE | PARSLEY

PIERŚ Z KURCZAKA | CHICKEN BREST 46 pln

ASSIETTE Z KALAFIORA | BULION Z KARMELIZOWANEJ SZALOTKI | ZIOŁA

CAULIFLOWER ASSIETTE | CARAMELIZED SHALLOT STOCK | HERBS

KOTLET WIEPRZOWY | PORK CHOP 44 pln

KIMCHI Z KAPUSTY | ZIEMNIAKI | MUS JABŁKOWY

CABBAGE KIMCHI | POTATOES | APPLE MOUSSE

DORSZ | COD 80 pln

VELOUTE | CANNELLONI Z PORA | KAWIOR

VELOUTE | LEEK CANNELLONI | CAVIAR

ŁOSOŚ | SALMON 63 pln

TOPINAMBUR | VINEGRETTE Z ZIELONEGO OGÓRKA | CHIPSY Z ZIEMNIAKA

JERUSALEM ARTICHOKE | CUCUMBER VINEGRETTE | POTATO CRISPS

VEGE

RISOTTO GRZYBOWE | MUSHROOM RISOTTO 49 pln

SHITAKE | BOROWIK STEPOWY | SHIMEJI | TRUFLA

SHITAKE | BOLETUS | SHIMEJI | TRUFFLE

SPAGHETTI 33 pln

LIŚCIE SZPINAKU | POMIDOR SUSZONY | ORZESZKI PINI | PECORINO

SPINACH LEAVES | SUN DRIED TOMATO | PINE NUTS | PECORINO

STEKI / STEAKS

serwowane na gorącym kamieniu | served on a hot stone

POLĘDWICA WOŁOWA | FILLET OF BEEF 119 pln

FRYTKI | GRILLOWANE WARZYWA | SOS ANCHOIS | SOS Z PIKLI | MAJONEZ TRUFLOWY

CHIPS | GRILLED VEGETABLES | ACHOVY SAUCE | PICKLES SAUCE | TRUFFLE MAYONNAISE

TOP SIRLOIN 109 pln

FRYTKI | GRILLOWANE WARZYWA | SOS ANCHOIS | SOS Z PIKLI | MAJONEZ TRUFLOWY

CHIPS | GRILLED VEGETABLES | ACHOVY SAUCE | PICKLES SAUCE | TRUFFLE MAYONNAISE

JAGNIĘCINA SEZONOWANA | DRY-AGED LAMB 114 pln

FRYTKI | GRILLOWANE WARZYWA | SOS ANCHOIS | SOS Z PIKLI | MAJONEZ TRUFLOWY

CHIPS | GRILLED VEGETABLES | ACHOVY SAUCE | PICKLES SAUCE | TRUFFLE MAYONNAISE

PASTRAMI

KANAPKA RUBEN | RUBEN SANDWICH 40 pln

WOŁOWINA | CHLEB ŻYTNI | KAPUSTA KISZONA | SOS ROSYJSKI | SER | OGÓREK KISZONY

BEEF | RYE BREAD | SAUERKRAUT | RUSSIAN DRESSING | CHEESE | PICKLED CUCUMBER

KANAPKA CHUTNEY CEBULOWY | ONION CHUTNEY SANDWICH 43 pln

WOŁOWINA | BUŁKA MAŚLANA | MUSZTARDA | KETCHUP | CHUTNEY | SER | OGÓREK KISZONY

BEEF | SHORTBREAD | MUSTARD | KETCHUP | CHUTNEY | CHEESE | PICKLED CUCUMBER

DESERY / DESERTS

GRUSZKA | PEAR 28 pln

PRALINA | KARDAMON | SORBET GRUSZKOWY

PRALINE | CARDAMON | PEAR SORBET

CRÈME BRULLE 21 pln

SŁONY KARMEL | BAZYLIA | MALINA

SALTY CARAMEL | BASIL | RASPBERRY

PARFAIT 25 pln

MORELA | CZEKOLADA | SORBET Z CZARNEJ PORZECZKI

APRICOT | CHOCOLATE | BLACKCURRANT SORBET

MENU DZIECIĘCE / KIDS MENU

zupy | soups

ROSÓŁ | CHICKEN SOUP 10 pln

MAKARON | NOODLES

POMIDOROWA | TOMATO SOUP 10 pln

RYŻ | RICE

dania na ciepło | hot dishes

KURCZAK | CHICKEN 17 pln

MARCHEWKA | FRYTKI | CARROT | CHIPS

PIEROGI | DUMPLINGS 15 pln

TRUSKAWKI | ŚMIETANA | STRAWBERRIES | CREAM

SPAGHETTI 16 pln

SOS POMIDOROWY | TOMATO SAUCE

desery | desserts

NALEŚNIKI | PANCAKES 14 pln

SER | RODZYNKI | QUARK | RAISINS

LODY | ICE CREAM 13 pln

BITA ŚMIETANA | WHIPPED CREAM