Zielonym Do Góry

Zielonym do góry -  polska kuchnia ze świeżym twistem

Koncept

Zielonym do góry to restauracja, która odwróciła koncept tradycyjnej, polskiej kuchni, stawiając na pierwszym miejscu warzywa. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w każdym daniu.

Nie jest to jednak miejsce wyłącznie dla wegetarian - przeciwnie, kompozycje dań podkreślają smak pysznych mięs, ryb i owoców morza. Sezonowa karta komponowana jest przez szefa kuchni Adriana Feliksa - kucharza z 14-letnim doświadczeniem, właściciela Studia Kulinarnego SPOON i jedynego uczestnika II edycji programu Top Chef, który został wyróżniony stażem w Atelier Amaro.

Wczesne śniadania, późne wieczory

Zielonym Do Góry dba o ranne ptaszki - pyszne śniadania serwowane są tu już od 7. Znaleźć można w nich klasyki takie jak jajecznica, omlet czy zestawy, ale również rajmę czy jaglankę. Wieczorami natomiast w restauracji raczyć można się pysznym cocktailem lub winem z selekcji autorstwa Mikołaja Makłowicza.

Wnętrza

Wystrój restauracji jest świeży i przytulny. Świeże zioła, donice z roślinami i żywa ściana, która dzięki regularnemu zraszaniu pyszni się soczystą zielenią - to wszystko sprawia, że Zielonym Do Góry jest doskonałym miejscem nie tylko na lekki lunch, ale również na spotkanie biznesowe czy romantyczną kolację.


Dane teleadresowe

Adres:
Lwowska 1, Kraków
GPS:
50.046003100000, 19.955662200000
Telefon:
+48 572 503 421
info@lwowska1.pl
Internet:
facebook.com/zielonymdogorykrk/

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 75
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

Spróbuj jednej z naszych sezonowych propozycji, w których warzywa zawsze grają pierwsze skrzypce.

Spróbuj win wyselekcjonowanych przez Mikołaja Makłowicza, dobranych tak, aby podkreślić i uzupełnić smak naszych dań.

 

ZAKĄSKI

Kiszonki z pieczywem, konfiturą z żurawiny i rillettes z gęsiny - 26 PLN

2017 Chardonnay Musso, Casa Rojo, Tierra de la Tierra de Castilla, Hiszpania - 16 75 PLN

Pasztet z fasoli z musem cebulowym i chutney jabłkowym – 19 PLN

2016 Signature Chardonnay, Malatinszky, Villany, Węgry - 17 85 PLN

Babka ziemniaczana z karmelizowanym śledziem w miodzie wielokwiatowym - 25 PLN

2017 Soave DOC, Villa Canestrari, Veneto, Włochy - 19 90 PLN

Deska serów polskich - 29 / 45 PLN

2017 Pinot Noir Musso, Casa Rojo, Tierra de la Tierra de Castilla, Hiszpania - 17 80 PLN

ZUPY

Cebulowa z plastrami gęsich żołądków – 19 PLN

2017 Riesling, Weingut Frank, Weinviertel, Austria - 20 105 PLN

Krem z pieczonej pietruszki z kasztanami - 15 PLN

2016 Sauvignon Blanc, Domaine Guy Allion, Dolina Loary, Francja - 16 75 PLN

Chowder z łososia z kimchi - 21 PLN

2017 Soave DOC, Villa Canestrari, Veneto, Włochy - 19 90 PLN

SAŁATKI

Rzymska sałata z winegret z marakui, orzechami w sosie sojowym, awokado i grillowanym łososiem - 39 PLN

2016 Signature Chardonnay, Malatinszky, Villany, Węgry - 17 85 PLN

Klasyczna sałata cesarska z kawałkami grillowanego kurczaka - 29 PLN

2017 Riesling, Weingut Frank, Weinviertel, Austria - 20 105 PLN

DANIA GŁÓWNE

Burger z plastrami marynowanego buraka, coleslawem i kaszanką, podawany z frytkami z ciecierzycy - 29 PLN

2016 Chianti DOCG, Tenuta Canto alla Moraia, Chianti, Włochy - 19 90 PLN

Gołąbki z mięsem kaczym w sosie estragonowym - 37 PLN

2016 Primitivo, Cantine Massimo Leone, Puglia, Włochy - 22 105 PLN

Mus z dyni i duszony jarmuż w śmietanie z jesiotrem i zimową salsą - 37 PLN

2017 Riesling, Weingut Frank, Weinviertel, Austria - 20 105 PLN

Czarna soczewica z kiszonkami z skorzonerą i wołowiną marynowaną w rokitniku - 36 PLN

2016 Chianti DOCG, Tenuta Canto alla Moraia, Chianti, Włochy - 19 90 PLN

Cassoulet z fasolą jaś, pomidorami, pieczonymi ziemniakami i jagnięciną - 36 PLN

2013 Noblesse Merlot, Malatinszky, Villany, Węgry – 190 PLN

Kopytka z buraka i mus z selera z piersią kaczą w miodowej marynacie - 49 PLN

2016 Primitivo, Cantine Massimo Leone, Puglia, Włochy - 22 105 PLN

Grillowany ser halloumi z bulgurem buraczanym, chutneyem z dyni i jarmużem - 36 PLN

2017 Riesling, Weingut Frank, Weinviertel, Austria - 20 105 PLN

Polenta z ciecierzycy i korzeniowe warzywa z warzywnym demi-glace - 25 PLN

2017 Soave DOC, Villa Canestrari, Veneto, Włochy - 19 90 PLN

Dynia z kremowym pęczakiem, musem z pieczonego jabłka z kardamonem i schabem w pieprzowym sosie - 33 PLN

2017 Pinot Noir Musso, Casa Rojo, Tierra de la Tierra de Castilla, Hiszpania - 17 80 PLN

Curry z zimowych warzyw z małżami i łososiem – 48 PLN

2017 Soave DOC, Villa Canestrari, Veneto, Włochy - 19 90 PLN

DESERY

Ciasto z kiszoną marchewką i sosem z kiszonych owoców – 14 PLN

NV Prosecco Extra Dry DOC, Azienda Agricola La Jara, Veneto, Włochy - 15 75 PLN

Brownie z konfiturą z żurawiny i lodami jałowca – 18 PLN

2017 Pinot Noir Musso, Casa Rojo, Tierra de la Tierra de Castilla, Hiszpania - 17 80 PLN

Tarta dyniowa z wanilią i korzennym sosem śliwkowym – 15 PLN

2017 Soave DOC, Villa Canestrari, Veneto, Włochy - 19 90 PLN

Obsługa nie jest wliczona w cenę. Przy grupach powyżej 12 osób doliczamy serwis 10%