Amber Room

Restauracja Amber Room mieści się w Pałacu Sobańskich. Ta zabytkowa rezydencja położona w pięknym ogrodzie, posiada tarasy, z których roztacza się widok na Park Ujazdowski. Restauracja została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin 2019, otrzymała nagrodę Gault&Millau 2019 oraz znalazła się w prestiżowym zestawieniu najlepszych restauracji świata La Liste. Karta win Amber Room otrzymała także ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Award of Excellence 2019.

Restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej i francuskiej. Oferujemy wykwintne menu à la carte zmieniające się sezonowo, menu degustacyjne, urozmaicone lunch menu czy znakomite grillowane dania mięsne i wegetariańskie. Wszystkie nasze potrawy tworzone są z wysokiej jakości składników. Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier.

Restauracja Amber Room i Pałac Sobańskich to idealne miejsce na organizację eleganckich przyjęć okolicznościowych, spotkań firmowych, prezentacji czy seminariów. Oferujemy także profesjonalną obsługę cateringową każdego typu przyjęć zapewniając unikalną atmosferę, serwis na wysokim poziomie oraz indywidualne podejście do każdego gościa.


Dane teleadresowe

Adres:
Al. Ujazdowskie 13, Warszawa
GPS:
52.221425091260, 21.024704696022
Telefon:
+48 22 5236664
recepcja.palac@twe.com.pl
Internet:
amber-room.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 130
Ilość miejsc w ogródku: 36

Karta dań

Menu A la Carte

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Assiette z buraków, kozi ser, orzech włoski, liście sałat, redukcja balsamiczna

Beetroots assiette, goat cheese, walnut, lettuce leaves, balsamic reduction

39 PLN

Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy

 Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing

39 PLN

Marynowana troć wędrowna, ogórek, jogurt, burak, chrzan

 Marinated sea trout, cucumber, yoghurt, beetroot, horseradish

59 PLN

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka

Tuna tartare, avocado, ginger, lime

72 PLN

Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla, ziemniak truflowy

Beef fillet tartare, egg yolk, marinated mushrooms, black truffle, truffle potato

65 PLN

Terrine z foie gras, grzyby shitake, syrop sojowo-imbirowy, chutney z kumkwatu, brioche cytrynowo-tymiankowy

Foie gras terrine, shitake mushrooms, soy and ginger syrup, kumquat chutney, lemon and thyme brioche

72 PLN

Przegrzebki, purée z kalafiora i brokułu, seler, rzodkiewka, zioła, jus z kurczaka

Scallops, cauliflower and broccoli purée, celery, radish, herbs, chicken jus

85 PLN

Pierogi z kaczką, dymka, nasiona sezamu, emulsja maślana

Dumplings with duck, spring onions, sesame seeds, butter emulsion

39 PLN

Ozór wołowy, purée z fasoli borlotti, marynowane warzywa, orzech laskowy

Ox tongue, borlotti bean purée, pickled vegetables, hazelnut

39 PLN

Kawior z jesiotra, białko, żółtko, cebula, crème fraîche, grzanki

Sturgeon caviar, egg white, egg yolk, crème fraiche, toasts

Syberian 5* 30 g 299 PLN 

Oscietra 5* 30 g 399 PLN

ZUPY / SOUP

Consommé grzybowe, warzywa, prażona kasza gryczana

Mushroom consommé, vegetables, roasted buckwheat

30 PLN

Krem z palonego selera, chips orzechowy, palone masło

Cream of charred celery soup, nut chips, beurre noisette

28 PLN

Bulion z bażanta, lane kluski, warzywa brunoise

Pheasant broth, poured noodles, brunoise vegetables

30 PLN

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Kopytka z dyni, pigwa, salsefia, jarmuż, wędzony twaróg, emulsja z szałwii

Pumpkin gnocchi, quince, salsify, kale, smoked cottage cheese, sage emulsion

55 PLN

Risotto grzybowe, topinambur, kasztan, gruszka, ser Bursztyn, olej z dyni

Mushroom risotto, Jerusalem artichoke, chestnut, pear, Bursztyn cheese, pumpkin oil

59 PLN

Filet i policzek z sandacza, zielona soczewica, salsefia, por, boczek, sos lie de vin

Zander fillet and cheek, green lentils, salsify, leek, bacon, lie de vin sauce

87 PLN

Filet z jesiotra, ziemniaki La Ratte, assiette z kalafiora, burak, trufla, kawiorowe beurre blanc

Sturgeon fillet, La Ratte potatoes, cauliflower assiette, beetroot, truffle, caviar beurre blanc

109 PLN

Sola Dover, ziemniaki szafranowe, macerowany szpinak, sos holenderski

Dover Sole, saffron potatoes, macerated spinach, hollandaise sauce

155 PLN

Pierś gęsi, tarte tatin z cykorii i pomarańczy, żurawina, kapusta włoska, jus kawowy

Goose breast, chicory and orange tarte tatin, cranberry, savoy cabbage, coffee jus

79 PLN

Polędwica z jelenia, topinambur, kasztan, naleśnik orkiszowy, owoce leśne, jus z madery

Saddle of venison, Jerusalem artichoke, chestnut, spelt pancake, forest fruits, madeira jus

99 PLN

Comber jagnięcy, grasica, ziemniaki Anna, purée z brokułów, marchew, brukiew, jus tymiankowy

Saddle of lamb, sweet bread, Anna potatoes, broccoli purée, carrot, rutabaga, thyme jus

95 PLN

Polędwica wołowa à la Rossini, fondant ziemniaczany, szpinak, karmelizowana szalotka, jus z porto

Filet of beef à la Rossini, potato fondant, spinach, caramelized shallot, port jus

127 PLN

DESERY / DESSERTS

Kula z gorzkiej czekolady, mus rumowy, sorbet z czarnej porzeczki, sos waniliowy

Dark chocolate sphere, rum mousse, blackcurrant sorbet, vanilla sauce

35 PLN

Suflet pomarańczowy, lody waniliowe, sos czekoladowo-imbirowy

Orange soufflé, vanilla ice cream, chocolate ginger sauce

37 PLN

Mus pistacjowy, czekolada, marakuja

Pistachio mousse, chocolate, passion fruit

39 PLN

Parfait z topinamburu, sorbet z pigwy, karmelizowane pestki słonecznika, biszkopt kawowy

Jerusalem artichoke parfait, quince sorbet, caramelized sunflower seeds, coffee sponge cake

35 PLN

W-Z z gorzkiej czekolady, biszkopt czekoladowy, lody z wędzonej śliwki

Dark chocolate W-Z, chocolate sponge cake, smoked plum ice cream

39 PLN

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe

Polish farm cheese

49 PLN