Amber Room

Restauracja Amber Room mieści się w Pałacu Sobańskich. Ta zabytkowa rezydencja położona w pięknym ogrodzie, posiada tarasy, z których roztacza się widok na Park Ujazdowski. Restauracja została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin 2019, otrzymała nagrodę Gault&Millau 2019 oraz znalazła się w prestiżowym zestawieniu najlepszych restauracji świata La Liste. Karta win Amber Room otrzymała także ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Award of Excellence 2019.

Restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej i francuskiej. Oferujemy wykwintne menu à la carte zmieniające się sezonowo, menu degustacyjne, urozmaicone lunch menu czy znakomite grillowane dania mięsne i wegetariańskie. Wszystkie nasze potrawy tworzone są z wysokiej jakości składników. Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier.

Restauracja Amber Room i Pałac Sobańskich to idealne miejsce na organizację eleganckich przyjęć okolicznościowych, spotkań firmowych, prezentacji czy seminariów. Oferujemy także profesjonalną obsługę cateringową każdego typu przyjęć zapewniając unikalną atmosferę, serwis na wysokim poziomie oraz indywidualne podejście do każdego gościa.


Dane teleadresowe

Adres:
Al. Ujazdowskie 13, Warszawa
GPS:
52.221425091260, 21.024704696022
Telefon:
+48 22 5236664
recepcja.palac@twe.com.pl
Internet:
amber-room.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 130
Ilość miejsc w ogródku: 36

Karta dań

MENU A LA CARTE

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka

Tuna tartare, avocado, ginger, lime

69

Grillowana ośmiornica, młody szpinak, cytryna, ziemniaki, chorizo 

Grilled octopus, baby spinach, lemon, potatoes, chorizo

69

Sałatka z wędzonym łososiem, młode buraki, jabłko, chrzan, chrupiąca pancetta 

Salad of warm smoked salmon, baby beets, apple, horseradish, crispy pancetta

49

Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla

Beef fillet tartare, egg yolk, pickled mushrooms, black truffle

65

Pierogi z kaczką, miso, liście limonki

Dumplings with duck, miso, lime leaves

39

Sałatka z kolorowych pomidorów, galaretka pomidorowa, sorbet pomidorowy, ser feta 

Salad of heritage tomatoes, tomato jelly, tomato sorbet, feta cheese

39

Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy 

Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing

36

Smażone kurki na maśle, grillowana ciabatta, czosnek, pietruszka, sok z cytryny 

Pan fried chanterelles in butter, char grilled ciabatta, garlic, parsley, lemon juice

49

Kawior z jesiotra, białko, żółtko cebula, crème fraîche, grzanki

Sturgeon caviar, egg white, egg yolk, crème fraiche, toasts

Syberian 5* 30 g 299
Oscietra 5* 30 g 399

ZUPY / SOUP

Klasyczne gazpacho 

Classic gazpacho

28

Krem z brokułów, ser cheddar 

Cream of broccoli soup, cheddar cheese

28

Rosół z kury, wiosenne warzywa, domowy makaron

Chicken broth, spring vegetables, homemade noodles

28

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Sola Dover, ziemniaki szafranowe, macerowany szpinak, sos holenderski

Dover Sole, saffron potatoes, macerated spinach, hollandaise sauce

155

Filet z sandacza, risotto na czerwonym winie, liście botwiny, pomarańcze, grillowany ogórek

Pike perch fillet, red wine risotto, ruby chard, oranges, char grilled cucumber

85

Filet z żabnicy, małże, curry z kokosem i słodkim ziemniakiem, smoothie z limonki i kolendryMonkfish fillet, mussels, curry with coconut and sweet potato, lime and coriander smoothie

95

Polędwica wołowa, ziemniaki Au Gratin, kapusta włoska, boczek, jus z czerwonego wina

Beef fillet, Au Gratin potatoes, savoy cabbage, bacon, red wine jus

119

Walijski comber jagnięcy, zioła, morela, cebula, ser buratta, sos tymiankowy

Saddle of Welsh lamb, soft herbs, apricot, onion, burrata cheese, thyme sauce

109

Pierś z kaczki w glazurze miodowej, rabarbar, dynia piżmowa, kuskus z brokułów

Duck breast in honey glaze, rhubarb, butternut squash, broccoli couscous

69

Pierś z kurczaka kukurydzianego, zielony groszek, pancetta, mini sałata rzymska, fondant ziemniaczany, velouté estragonowe

Corn-fed chicken breast, green peas, pancetta, baby gem, potato fondant, tarragon velouté

65

Gnocchi truflowe, purée grzybowe, szpinak, por 

Truffle gnocchi, mushroom purée, spinach, leek

55

Bób, tortellini z ricottą i orzeszkami piniowymi, purée z brokułów, kiełki groszku 

Broad bean, ricotta and pine nut tortellini, broccoli purée, pea shoot

55

DODATKI / SIDE ORDERS

Domowe frytki

Homemade fries

16

Macerowany szpinak

Macerated spinach

16

Jarmuż z chili

Kale with chili

16

Rukola z pomidorkami Cherry

Arugula with Cherry tomatoes

16

DESERY / DESSERTS

Suflet czekoladowy, lody z zielonej herbaty 

Chocolate soufflé, green tea ice cream

39

Tatar z truskawek, krem jogurtowy, lody waniliowe 

Strawberry tartare, yoghurt cream, vanilla ice cream

36

Rabarbar, krem cynamonowy, migdały, sorbet ze szczawiu, cukier imbirowy 

Rhubarb, cinnamon cream, almonds, sorrel sorbet, ginger sugar

36

Kula z białej czekolady, krem cytrynowy, poziomka, sorbet malinowy, gorący sos z marakui 

White chocolate sphere, lemon cream, wild strawberry, raspberry sorbet, hot passion fruit sauce

36

Sernik New York, solony karmel 

New York cheesecake, salted caramel

35

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe

Polish farm cheese

49