Restauracja AleGloria

W samym sercu stolicy zakwitły drzewa truskawkowe i przyleciały białe gęsi. W piwnicach Domu Dochodowego przy Placy Trzech Krzyży w Warszawie, Magda Gessler - znana kreatorka smaków i wnętrz - prowadzi restaurację "AleGloria". Stylowe wnętrze ukazuje polską kuchnię w zupełnie nowej odsłonie. Tutaj połączone przepisy kuchni dworskiej z mniej lub bardziej znanymi tradycyjnymi potrawami, ukazują nowy wizerunek sztuki kulinarnej.

Restauracja jest symbolem tego, co najlepsze w sztuce ludowej i kulinarnej. Suto zastawione stoły, zdobione koronkami i bukietami świeżych kwiatów oraz nakryte wykrochmalonymi obrusami. Atrakcją samą w sobie jest możliwość zobaczenia na własne oczy jak lepione są pierogi, gotowane zupy, czy pieczone ryby, które później pojawią się na talerzach Gości.

Artystka, tworząc wnętrze, odważnie sięgnęła do malarstwa Jacka Malczewskiego. To właśnie w jego symbolistycznych alegoriach znalazła źródło inspiracji zarówno dla nazwy restauracji jak i dla niektórych elementów wystroju. Nie jest to jednak ten mroczny Malczewski, którego znamy, dedykujący swe obrazy przemijającemu wiekowi. To Malczewski łagodny i delikatny, pełen miłości do ludzi, chwalący życie, przywołujący w swych obrazach nadzieję i ukazujący piękno krajobrazu oraz człowieka jako cząstkę natury. Malczewski ukazany w „AleGlorii” to przede wszystkim twórca własnego świata, pełnego fantastycznych postaci i symbolicznych krajobrazów. Jego oryginalność, przejawiająca się w zaskakujących pomysłach kompozycyjnych i śmiałej kolorystyce, świetnie prezentuje się w obszernych wnętrzach restauracji.


Dane teleadresowe

Adres:
Plac Trzech Krzyży 3, Warszawa
GPS:
52.227633700000, 21.022772800000
Telefon:
+48 22 584 70 80
alegloria@alegloria.pl
Internet:
alegloria.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 120
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI
NA ZIMNO

Carpaccio z nóżek wieprzowych na filetach kiszonego ogórka podane na musie z gorczycy i chrzanu - 24 zł

Śledzie w zalewie korzennej z przetartym mleczem podane z ziemniakiem - 28 zł


Tatar ze śledzi z orzechami i imbirem na miodowym pumperniklu - 32 zł


Vitello Tonnato z orzechami laskowymi prażonymi na maśle - 44 zł


Plastry polskiego łososia wędzonego dymem z drzewa wiśniowego - 40 zł


Carpaccio z kaczej piersi wśród młodych sałat skropione sosem balsamiczno-poziomkowym - 44 zł


Tatar niemodny jak dawniej; z sardelą - 48 zł


Carpaccio z jelenia z płatkami prawdziwków - 54 zł


NA GORĄCO

Kluseczki kładzione z łososia na delikatnej śmietance z wasabi - 34 zł


Pięć razy na temat pierogów: z kaszanką i cynamonem, z cielęciną i grzybami, z gorgonzolą i szpinakiem, ruskie oraz kołduny z jagnięciną - 38 zł


Kołduny utopione w bulionie z lubczykiem i octem dębowym - 32 zł


Małże Świętego Jakuba podane na musie z brukwi z płatkami białej rzodkwi - 40 zł


Krewetki z rusztu na wielobarwnym wianku warzyw z patelni - 44 zł


Glazurowane foie gras z ostrą sałatą z truskawek na opłatku z chałki - 90 zł


ZUPY

Bursztynowy rosół uperfumowany z kołdunami jagnięcymi - 24 zł


Barszcz rubinowy na occie malinowym z koszyczkiem malin i ziemniaczanymi pierożkami w środku - 22 zł


Biały barszcz na kwasie chlebowym z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku - 24 zł


Węgierskie Zamieszanie. Krem z pomidorów i czerwonej papryki z pieca z dodatkiem koziego sera - 28 zł


Consome z gęsiny ze szpinakowym makaronem i jabłkiem faszerowanym foie gras - 36 zł

DANIA GŁÓWNE

Łosoś w papilocie na pieczonych jabłkach z kremową śmietanką z Calvadosem z korzennymi warzywami i porem blanszowanym w mleku - 58 zł


Pierś z perliczki marynowana sokiem z winogron z chrupiącą skórką glazurowaną nalewką z pigwy podana na puree z selera i białej pietruszki - 60 zł


Chrupiący filet z troci wędrownej na kremowo-aksamitnym risotto z morskimi algami - 64 zł


Piersi kacze na różowo na musie z duszonych śliwek i cynamonu z kluskami śląskimi i sałatką z truskawek na ostro - 68 zł


Połówka kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą - 68 zł


Dorsz w kolendrze z karczochami - 70 zł


Konfitowane udo gęsi podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami - 72 zł


Sznycel wiedeński od brzega do brzega z cytryną - 78 zł


Świeży halibut podany na sosie maślanym i pomidorach - 82 zł


Kotleciki jagnięce z kostką marynowane w rozmarynie, w towarzystwie puree z pieczonego czosnku podane na sosie szalotkowym - 84 zł


Comber z sarny śmietanką zroszony, trzy noce marynowany w burgundzie, ułożony na kapeluszach prawdziwków podany z pieczonymi burakami - 92 zł


Stek z polskiej polędwicy w towarzystwie foie gras ze złocistym pierożkiem w sosie demi-glace - 98 zł


Stek z polędwicy argentyńskiej (200 g) podany na gorącym kamieniu - 118 zł


GĘSINA W ALEGLORII

Flan z gęsiny z pajdą bananowo - czekoladowego ciasta i wędzonymi śliwkami w Armagnac - 46 zł


Pierogi wypełnione po brzegi pieczoną gęsiną 42 zł


Poza Granicami, sałata z dressingiem z maracui z wędzoną piersią gęsią - 48 zł


Czulent z gęsiny - 44 zł


Krem z Ziemi z topinamburem, ziemniakami, batatami, gąskami i prażonymi rydzami z orzechówka - 28 zł

Foie Gras w towarzystwie Carpaccio z buraków z Campari i makaronu z biszkoptu pomarańczowego - 90 zł


Konfitowane udo gęsi podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami - 72 zł


Udo z Gęsi z kasza z grzybami i skwarkami z dzika - 76 zł


DESERY

Domowe lody waniliowo-malinowe - 18 zł


Sernik aromatyzowany pomarańczą na tradycyjnym polskim kruchym cieście - 24 zł


Kisiel wiśniowy z amaretto, owocami granatu i kleksem kwaśnej śmietany - 26 zł


Pomarańczowy crème brŭlèe z orzechami - 28 zł


Suflet z czarną duszą - 36 zł


Truskawki zapiekane w zabaglione - 38 zł


Królewski Tort Beza Pavlova z truskawkami, kremem amaretto i bezą włoską - 38 zł


Tort Trufla Czekoladowa - 38 zł


Wybór polskich serów zagrodowych - 44 zł


MENU DLA DZIECI

Panierowane polędwiczki z kurczaka z frytkami i surówką z marchwi i jabłka - 18 zł


Klopsiki w sosie pomidorowym z ziemniakami i buraczkami - 18 zł


Filet z soli z ziemniakami i marchewką z groszkiem - 16 zł