Biesiada Opolska

Biesiada Opolska – czyli historia opolskiej gastronomii pisana na nowo.
Miejsce, w którym stworzyliśmy Biesiadę Opolską od zawsze kojarzyło się mieszkańcom miasta z wykwintną kuchnią. To tu, w narożu Rynku u zbiegu ulic Książąt Opolskich i Osmańczyka powojenna sława kamienicy związana była z najbardziej znaną restauracją z dancingiem „Pod Pająkiem”. To właśnie w Pająku biesiadowali uczestnicy i jurorzy pierwszych Festiwali Polskiej Piosenki i jak powiedział Andrzej Poniedzielski „Czasem bywały to noce, które trwały od piątku do niedzieli”….
Kolejne lata sławnego Pająka zastąpiła Karczma Słupska, by w 1991r. przemienić się
w Restaurację Skorpion. Historię kolejnych lat uzupełnia Pub Piwny Warka, jaki przez ostatnie 10 lat podbijał serca Opolan.
Od 9 grudnia 2016r. w Biesiadzie Opolskiej historię kamienicy piszemy na nowo. Oddajemy do dyspozycji Gości restaurację, w której pasja, smak i miłość do regionu przeplatają się, tworząc wyjątkowy charakter lokalu.

Parter Restauracji

Wejście Restauracji zachęca w swych podwojach bogato zaopatrzonym barem, Wiejskim Bufetem suto zastawionym specjałami regionalnych wyrobów wędliniarskich, swojskim chlebem ze smalcem z gęsi i zieleniną. Stoły z hokerami, dla tych, którzy wolą styl nowoczesny, ale i kanapa dla wygodnych biesiadników.
Parter oferuje 20 miejsc siedzących i 5 przy samym barze.

Antresola

Lokal uatrakcyjniony jest piękną antresolą, wyposażoną w cztery loże z kanapami, stworzone z myślą o wygodnym biesiadowaniu, a także trzy stoliki dwuosobowe.
Mieści w sumie 36 osób i połączona jest z kącikiem dla dzieci.

Kącik dziecięcy

Kącik zabaw dla dzieci to kolejne magiczne miejsce w naszej restauracji. Wydzielona z części lokalu bezpieczna przestrzeń z myślą o naszych Milusińskich spełnia tu ważną rolę. Przekonali się już niejednokrotnie o tym rodzice naszych Małych Gości. By zamienić często jakże nudny dla maluchów czas oczekiwania na dania - w zabawę i interaktywną rozrywkę, mamy tu do dyspozycji wiele możliwości. Ogromną ścianę - tablicę, po której bez ryzyka można pisać i rysować i wyżywać się artystycznie. Są też kredki, bloki, kolorowanki i gry planszowe. Nie brak miękkich poduch, pluszaków, drewnianych klocków, oraz bezpiecznych
rzutek. Kącik przeszklony jest ścianami z hartowanego, klejonego, grubego szkła, co powoduje że niemal z każdego miejsca restauracji można zerkać na swoje dzieci. Tuż przy miejscu zabaw jest obszerna loża, rezerwowana często przez rodziców by mieć swoje pociechy blisko siebie.
Specjalnie przygotowane menu dla dzieci w odpowiednich proporcjach to kolejne udogodnienie dla naszych Milusińskich.
Kącik Zabaw Biesiady Opolskiej to jedyne takie miejsce w Opolu, gdzie chętnie biesiadują i duzi i mali.

Sala bankietowa

Sala Bankietowa znajdująca się w naszej restauracji powstała z myślą o stworzeniu komfortowego miejsca, wydzielonego z reszty restauracji, by zachować odrębność i intymność dla indywidualnych spotkań.
Jeśli myślisz o spędzeniu czasu w większym gronie przyjaciół, bądź o imprezie okolicznościowej dla Twojej rodziny lub firmy, nasza Sala Bankietowa, to idealne miejsce.
Przestronna, klimatyzowana, utrzymana w jasnych kolorach z pięknymi elementami folklorystycznych opolskich kwiatów, dużymi ozdobnymi żyrandolami, doskonale podkreśli indywidualny charakter każdego spotkania. Kolejnym istotnym atutem tego miejsca jest wyposażenie we własny system nagłaśniający, efekty świetlne, sieć WiFi oraz niezależną od reszty lokalu toaletę. Sala pomieści maksymalnie 33 osoby.
Wydzielony kącik w Sali Bankietowej wyposażyliśmy w jakże niezbędny przewijak dla dzieci, aby zapewnić maksymalny komfort rodzicom w trosce o ich pociechy.
Oprócz pięknej i wyjątkowej sali oferujemy również znakomitą strawę i dbamy aby nasi goście mogli skosztować wyśmienitych dań, przygotowanych według indywidualnych preferencji.
Zapewnimy Państwu profesjonalną obsługę, wyśmienitą kuchnię oraz niezapomnianą atmosferę podczas każdej imprezy.


Dane teleadresowe

Adres:
Książąt Opolskich 2, Opole
GPS:
50.669111600000, 17.922356800000
Telefon:
+48 882 482 057
marta.bak@biesiadaopolska.com.pl
Internet:
biesiadaopolska.com.pl

Karta dań

Menu

PRZE! KĄSEK na zimno

TATAR BIESIADY OPOLSKIEJ

Siekany ręcznie tatar z polędwicy wołowej klasy QS, serwowany wg wyboru
z lodami musztardowymi lub żółtkiem w kieliszku, przekładany warstwowo
podgrzybkiem marynowanym, podwędzany dymem jałowcowym, podany z pieczywem i masłem

26.00 PLN

ŚLEDŹ NIE Z TEJ ZIEMI

Śledź w sosie musztardowym podany na ziemi jadalnej z pumpernikla

17.00 PLN

NA JĘZYKACH

Świńskie Języki - ozorki w swojskiej galarecie
podane z kaparami i sosem chrzanowym, serwowane z pajdą chleba

16,00 PLN

BURAKOWE CACKO

Cienko krojone marynowane buraczki, serwowane w formie carpaccio podane z sałatą rucollą, kozim serem, okraszone sosem na bazie octu balsamicznego i aromatycznego miodu, podane z bułeczką

17.00 PLN

ZIELENINA

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Sałata mieszana z kawałkami grillowanej piersi kurczaka kukurydzianego, cząstkami pomidora, piórkami cebuli z sosem miodowo musztardowym oraz otartym serem dojrzewającym, podana z grzankami ziołowymi

25.00 PLN

SAŁATKA Z DORSZEM BAŁTYCKIM

Wybór sałat mieszanych z filetowanym duszonym dorszem bałtyckim, piórkami z czerwonej cebuli, czarnymi oliwkami, czerwoną papryką, okraszone sosem cytrynowym, podane z pszennym tostem

28.00 PLN

SAŁATKA BIESIADNA

Wybór sałat mieszanych z grillowanym kozim serem, marynowanymi buraczkami, owocami leśnymi, kandyzowaną rodzynką oraz aromatyzowaną oliwą i sosem miodowo balsamicznym podane z pszennym tostem

28,00  PLN

WIEJSKI BUFET

Wybór naszych sezonowych specjałów z Kredensu Biesiady:
pikle, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, marynowana papryka, chleb ze smalcem z gęsi, lokalne wędliny, sałaty, warzywa, itp.

8,00  PLN - jako przystawka do dań, 15,00 PLN - jako danie główne

NA MAŁY GŁÓD coś ciepłego

ŚLIWKI Z BOCZKIEM

Pieczone jesienne śliwki zawinięte w chrupiący boczek, serwowane z sosem przygotowanym na bazie słodko-słonego karmelu

15.00 PLN

PIPKI

Duszone w cydrze jabłkowym drobiowe pipki, doprawione natką pietruszki
podane ze słodką chałką Babci Marysi

26.00 PLN

WĄTRÓBKA INDYCZA

Smażona na maśle wątróbka indycza
podana z jabłkiem i cebulą prażoną oraz bułeczką

15.00 PLN

PLACKI SZEFUNIA

Dwa placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, okraszone śmietaną oraz kawiorem

18.00 PLN

ZUPY - ZUPECZKI

JAK U BABCI

Niedzielny rosół babci Marysi, przygotowany z kapłona oraz szkieletów z ptactwa domowego, aromatyzowany lubczykiem i słodką marchwią
oraz z podrobami i ręcznie wygniatanym makaronem rosołowym

8.00 PLN

OPOLSKI KAPUŚNIAK

Prawdziwy, długo duszony kapuśniak, przygotowany na żebrach oraz kiełbasie, doprawionym kminkiem, podany z chlebem i masłem

12.00 PLN

BIESIADNY ŻUREK NA MAŚLANCE

Kiszony żur biesiadny wg przepisu Marka sprawiony na maślance, swojskiej kiełbasie, podany z jajkiem oraz ziemniaczkami z masłem

12.00 PLN

KRUPNIK NA DRÓBKACH

Tradycyjny zabielany śląski krupnik z kurzęcymi sercami, z kaszą jęczmienną i z natką pietruszki

10.00 PLN

FLACZKI

Domowe flaczki wołowe z pieczonymi warzywami z aromatem imbiru, majeranku i czosnku

15.00 PLN

KLASYKI ŚLĄSKIE

ŚLĄSKIE DUO

Klasyczne duo z rolad: wieprzowej oraz wołowej, faszerowane boczkiem
i ogórkiem, podlane własnym sosem, podane w towarzystwie modrej kapusty i ręcznie wyrabianych klusek śląskich

31.00 PLN

ŻEBRO NA KAPUŚCIE

Pieczone żebro wieprzowe podane na kapuście
z ziemniakami tłuczonymi w sosie własnym

29.00 PLN

SCHAB Z KOŚCIĄ

Marynowany schab z kością, sprawiony metodą sous vide a następnie obsmażany w panierce, podany na puree ziemniaczano-
chrzanowym wraz z duszoną kapustą miodową

30.00 PLN

BIGOS

Staropolski bigos przygotowany z kawałkami mięsa, kiełbasą, leśnymi grzybami, duszony z winem, miodem pitnym oraz wędzonymi śliwkami
podany z chlebem i masłem.

16.00 PLN

KACZY DUET

Luzowane udko i pierś upieczone z farszem jabłkowo pomarańczowym oraz
żurawiną, podane na czerwonej kapuście wraz szarymi kluskami kładzionymi z sosem na bazie redukowanego wina i owoców z farszu

43.00 PLN

KRÓL Z GRUSZKĄ

Marynowany w rozmarynie i gorczycy comber z królika podany z kompresowaną gruszką, sosem na redukowanej nalewce pigwowej z miodem, imbirem, ostrą papryką oraz oliwą rzepakową
serwowany z pieczonymi ziemniakami

36.00 PLN

GOLONECZKA PALCE LIZAĆ

Luzowane golonko z indyka, duszone w warzywach i piwie podane na kapuście z chrzanem i musztardą oraz pieczonymi w folii ziemniakami z masłem czosnkowym

29.00 PLN

GOŁĄBKI GRYCZANE

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, lub z pieczarkami (VEGE) w kapuście włoskiej z sosem pomidorowym lub grzybowym do wyboru
28,00 PLN / (VEGE) 25,00 PLN

PIEROGI BABCI MARYSI

Świeżo lepione domowe pierogi wg przepisu Babci Marysi z farszem i okrasą do wyboru:

- klasyczne ruskie ze śmietaną

12,00 PLN

- z kapustą, grzybami i okrasą ze smażonej cebulki
- z mięsem, polane topioną słoniną
- micha mieszanych pierogów z okrasą z cebuli

15,00 PLN

MENU DLA DZIATECZEK

Rosołek - 5,00 PLN
Kurczaczki panierowane, ziemniaczki puree, surówka - 12,00 PLN
Podpłomyk z serem i sosem pomidorowym - 6,00 PLN
Krem z pomidorów z naleśnikiem - 6,00 PLN
Dwa naleśniczki z białym serkiem i sosem
(do wyboru czekoladowy, truskawkowy, karmelowy) - 8,00 PLN

KUCHNIA REGIONALNA

ŚWIŃSKIE POLIKI
Specjalnie sprawione policzki wieprzowe duszone próżniowo, podane na sosie podgrzybkowym z kaszą jęczmienną aromatyzowaną szampanem serwowane z sałatką z grillowanej skorzonery

28.00 PLN

INDYK Z MALAGI
Plastry piersi indyczej pieczonej w papryce, podane na sosie z suszonych
owoców i redukcji z wina „Malaga" z kaszą kuskus
oraz surówką z selera, jabłek i rodzynek

28.00 PLN

DZIKI GULASZ

Gulasz z dzika podany z placuszkami z nieprażonej kaszy gryczanej
oraz ogórkami kiszonymi

31.00 PLN

WIEPRZ W ORZECHU

Długo duszone polędwiczki wieprzowe przygotowane metodą sous vide w sosie z orzecha włoskiego z aromatem koziego sera
podane na puree z topinamburu i z surówką z białej kapusty

31.00 PLN

DORSZ NIE GORSZ

Duszona polędwica z dorsza w sosie porowym podana z babką ziemniaczano-cytrynową oraz różyczkami z pieczonego jarmużu

32.00 PLN

KURCZAK Z ESCOBAR

Filet z piersi kurczaka zapiekany ze skórką, podany z puree z topinamburu, kremem dyniowym oraz z chipsami selerowymi

28.00 PLN

VEGE BECOK

Becok na sypko biała fasola jaś z kapustą kiszoną i bułką tartą (danie wegetariańskie)

25.00 PLN

DESERY

SZPAJZA

Oryginalna Śląska Szpajza przygotowana na wiejskich jajach z cytrynowym aromatem i gorzką czekoladą

12.00 PLN

WINNA GRUSZKA

Jesienna gruszka topiona w gorącym korzennym grzańcu z gorzką czekoladą i konfiturą wiśniową

15.00 PLN

UNIKATOWA BEZA

Beza Biesiadna z kremem migdałowym, wiśniami w syropie oraz zieloną czekoladą

16.00 PLN

LODOWATA PYCHOTA

Puchar z 3 gałkami naszych firmowych lodów (czekoladowe, truskawkowe, waniliowe) polewą z gorącej czekolady oraz owocami leśnymi

12.00 PLN

PUCHAR BIESIADY

Puchar z lodów waniliowych z gorącymi wiśniami duszonymi w słodkim winie oraz bitą śmietana i kruszonka z ciastek

15.00 PLN

BAJADERKA BIESIADNA

Cukierniczy specjał Aleksandra z kruchymi ciasteczkami, makiem, białą czekoladą, orzechami, oraz posypką z pistacji

18.00 PLN