Biały Królik Restaurant

Biały Królik poszerza horyzonty smaków; to miejsce stworzone z fantazją, gdzie rzeczywistość styka się z magią - zwłaszcza na talerzu.

Niepowtarzalny wystrój każdej z trzech sal wprowadza w magiczny świat baśni i nawiązuje do charakteru dań. Tradycyjne smaki, ubrane w dodatki odpowiadające współczesnym trendom, zachwycają niepowtarzalnymi połączeniami. Kreatywność szefów kuchni: Marcina Popielarza (Chef Patron, finalista S.Pellegrino Young Chef 2018) i Rafała Koziorzemskiego (Head Chef, The Best Chef Raising Star 2017), pozwala przenieść się w krainę smaków dzieciństwa.

Specjalnością Białego Królika są receptury opierające się na regionalnych produktach. Restauracja z dumą wspiera lokalne gospodarstwa, kupując naturalne, świeże i pełnowartościowe składniki od wyselekcjonowanych producentów. Podążaj za Białym Królikiem !


Dane teleadresowe

Adres:
Folwarczna 2, 81-547 Gdynia
GPS:
54.481193200000, 18.539984000000
Telefon:
+48 58 351 03 30
restauracja@bialy-krolik.pl
Internet:
bialy-krolik.pl

Dodatkowe wymagania

Ilość miejsc: 48
Ilość miejsc w ogródku: 0

Karta dań

Menu

Przetwory Morskiego Zająca

śledzie marynowane lub smażone w occie 300 ml

paprykarz z dorsza 300 ml

gruszka z jałowcem 300 ml

jabłko z pomarańczą 300 ml

syrop z jabłek z cynamonem 300 ml

Przystawki

Carpaccio z polędwicy wołowej

marynowana wołowina | pieczony burak Chioggia | piklowana pieczarka | majonez truflowy | chips z topinamburu | grana padano | rukola | chleb własnego wypieku

Tatar z łososia jurajskiego

łosoś jurajski | piklowana czerwona cebula | glony wakame | grzybki shimeji | sezam | ogórek | puree z wędzonego jabłka | oliwa koperkowa | chleb własnego wypieku

Bagietka z matjasem

matjas holenderski | sos majonezowy z musztardą francuską i szczypiorkiem | szalotka | cebula piklowana | rukola | bagietka pszenna

Sałaty

Koza w sezamie

zapiekany ser kozi | pieczony burak | marynowany burak chioggia | orzech laskowy | sałaty | warzywa| vinaigrette | chleb własnego wypieku

Sałatka włoska z ośmiornicą

ośmiornica | ziemniaki | gremolata | kapary

Zupy

Rosół wolno gotowany

esencjonalny bulion z drobiu i wołowiny | warzywne julienne | makaron | lubczyk

Lekko pikantna zupa morska

małże | kalmary | krewetki | baby ośmiorniczki | pomidory pelatti | liście limetki kaffir | trawa cytrynowa | chleb własnego wypieku

Owoce morza

Paella z owocami morza

baby ośmiorniczki | mule | vongole | krewetki | kalmary | chorizo | ryż valencia | habanero | cukinia | czosnek | szalotka | natka pietruszki - dla dwóch osób - 98 zł

Homar z grilla (dobierz dodatki)

Gremolata

Dania rybne

Polędwica z dorsza

polędwica z dorsza | ratatouille z warzyw korzeniowych | sos veloute z jarmużu

Fish & chips

filet z dorsza w cieście | frytki ze skórką | sos aioli

Okoń morski

ziemniaki opiekane | bukiet sałat z warzywami i vinaigrette

Turbot (dobierz dodatki)

pieczony z masłem i tymiankiem

Dania mięsne

Wołowina konfitowana

mostek wołowy | ziemniaczane gratin | puree z dyni hokaido | pieczony topinambur | sos demi-glace | chipsy z jarmużu

Schab z kością

podwędzany schab z kością | włoska kapusta zasmażana z boczkiem | kremowe puree ziemniaczane z cebulą i szczypiorkiem

Pastrami z własnej wędzarni

wołowina | pieczywo pszenno-żytnie | kapusta kiszona | ser emmentaler | marynowany ogórek konserwowy | sos rosyjski

A teraz... wybierz dodatki!

surówka z kapusty kiszonej | zasmażana kapusta włoska z boczkiem | sałaty z warzywami i vinagraitte | frytki ze skórką | frytki z batatów | ziemniaki opiekane z ziołami | bagietka czosnkowa | granola | majonez z aioli z anchois

Po włosku

Carbonara

spaghetti chittara | boczek pancetta | granna padano | żółtka | śmietana | szalotka | czosnek | natka

Risotto grzybowe z pastą truflową

ryż arborio | podgrzybek | cukinia | dynia piżmowa | granna padano | czosnek | szalotka | chrust pietruszkowy | natka pietruszki - wersja z łososiem - 59 zł

Spaghetti Bolognese

pomidory san marzano | bazylia | czosnek | szalotka | natka pietruszki | parmezan

Desery

Sernik z koziego sera

ser kozi | spód ciasteczkowo - czekoladowy | gruszka gotowana w czerwonym winie | beziki żurawinowe | coulis żurawinowy

Brownie czekoladowe

pasta tahini | chałwa | sos malinowy

Dla dzieci

Zupa pomidorowa z makaronem

Dorsz w cieście z frytkami i ketchupem

Kluski włoskie z masłem i parmezanem