Bocian Morski

„Bocian Morski ”to restauracja gdzie regionalna tradycja miesza się z autorskimi receptami szefa kuchni. Wysoka jakość świeżych produktów sprawia, że przygotowane dania gwarantują nie zapomniana ucztę dla podniebienia. Zaadaptowany na restaurację zabytkowy dom rybacki z niemieckiej cegły, tworzy ciepły klimat, pozwalający każdemu poczuć się jak w domu. Oryginalna nazwa miejsca nawiązuje do rybackiego żargonu, który charakterystyczną dla Bałtyku rybę Belonę nazywa Bocianem Morskim. To podobizna tej ryby znajduję się na logo restauracji, stając się przy okazji jednym z jej popisowych dań. Poza aspektem czysto kulinarnym warto odwiedzić Bociana Morskiego, by rozsmakować się w dużym wyborze win i ze spokojem cieszyć się widokiem na fontannę Jasia Rybka, będącego jednym z symboli Sopotu.

Restauracja „Bocian Morski” powstała z pasji doświadczonych w gastronomii przyjaciół,  postanowili wypełnić gastronomiczną lukę, by móc smacznie i zdrowo zjeść.

Przekształcenie zabytkowego budynku w restaurację trwało niemal rok. Nad wystrojem właściciele pracowali samodzielnie. Oprócz odkrytej cegły, jedynymi ozdobami są świece i świeże zioła. - Postawili na prostotę i minimalizm. 


Dane teleadresowe

Adres:
Pułaskiego 19/1, Sopot
GPS:
54.443590800000, 18.568234300000
Telefon:
+48 58 354 40 40
biuro@bocianmorski.pl
Internet:
bocianmorski.pl

Karta dań

Menu

PRZYSTAWKI

Matjas holenderski na marynowanej w czosnku cukinii i świeżej rukoli
28 zł

Tatar z tuńczyka, krewetki  i przegrzebki
49 zł

Polędwiczka wieprzowa na paście z pikantnej marchwi z kwaszoną kukurydzą
32 zł

ZUPY

Zupa rybna
22 zł

Krem ze szpinaku z gorgonzolą i chipsem z boczku
19 zł

SAŁATY

Sałata z wędzonym Bocianem Morskim, pomarańczą, grejpfrutem i kremem balsamicznym
24 zł

Sałata z dwoma rodzajami sera, orzechem włoskim, winogronem i truskawką z pesto bazyliowo-miętowym
29zł

Sałata z szynką parmeńską, melonem, i owocem granatu
26zł

RYBY

Polędwiczka z dorsza na czarnym ryżu z konfiturą z pomidora i szalotki
45 zł

Fileciki z okonia morskiego w sosie maślano-winnym na purée z ziemniaka truflowego
51 zł

Łosoś pieczony z porem na buraczanym risotto
47 zł

Krewetki w białym winie z czosnkiem i chili
49 zł

MIĘSA

Polędwica wołowa z fasolką szparagową na gryczanej kaszy
81 zł

Pierś z kaczki na purée z batatów w sosie z czerwonego wina i porzeczki
49 zł

Comber z królika na grzybach enoki tagliatelle z cukinii w sosie orzechowym
58 zł

Menu dla dzieci
11zł – 26zł

A na koniec nasz słodki specjał