Chapeau Bas

Otwarta w październiku 2014r. W kuchni wykorzystywane są smaki świeżych produktów regionalnych. Najmłodsi znajdą tu dla siebie specjalne dania. W menu mistrzowskie połączenie nowoczesności i tradycji. W tym duchu utrzymany jest także wystrój wnętrza. Hotel wraz z restauracją usytuowany jest bardzo malowniczo, kilkaset metrów od szerokiej plaży. Miłośnicy aktywnego wypoczynku z pewnością docenią bogactwo pobliskich lasów i morza.

Jak na ekskluzywną restaurację przystało, posiłek rozpoczyna się od amuse-bouche. Dobrym otwarciem jest tatar z jelenia. To bodaj najpyszniejsze tatarowe mięso zestawiono z anchois, dużym kaparem, żółtkiem i grzybkami. Idąc tropem rzadziej spotykanych mięs, trzeba zahaczyć o perliczkę. Podają tutaj pierś z perliczki z endemiczną odmianą pszenicy. Delikatnemu
mięsu towarzyszą chrupiące młode warzywa oraz piana z młodego jęczmienia. Olśnieniem jest prosty, ale znakomicie wyważony smakowo deser z białej czekolady i karmelu jałowcowego.


Dane teleadresowe

Adres:
Wczasowa 4, Ustka
GPS:
54.584372100000, 16.868289300000
Telefon:
+48 59 841 82 00
recepcja@grandlubicz.pl
Internet:
grandlubicz.pl

Karta dań

Menu

Przystawki

Kacze języki / jus z k aczki / suszona śliwka / nasturcja / orzeszki pini - 38zł

Tatar z jelenia / żółtko / ogórek kompresowany / cebula czerwona / grzyby marynowane / czarnuszka / zioła - 39zł

Śledź w occie / piklowane warzywa / majonez schiso / cream fresh - 26zł

Foie gras / węgorz wędzony / awokado - 42zł

Sałatki

Kozi ser / burak / dynia / seler / roszponka / redukcja z kiszonych buraków i śliwek / popcorn z prosa / słonecznik - 31zł

Sałata rzymska / jesiotr wędzony / pomidory suszone w piecu / burak / sezam / dressing parmezanowy / czarnuszka - 28zł

Grillowana polędwica wołowa / grillowana gruszka / rukola / orzeszki pini / dressing balsamiczny - 34zł

Zupy

Bulion drobiowo-wołowy / pierożki z wołowiną i chrzanem - 18zł

Botwinka - 18zł

Rybna z owocami morza - 28zł

Chrzanowa ze świeżego chrzanu / purée ziemniaczane / żel z żółtka / ozorek cielęcy - 22zł

Dania główne

Boczek gotowany 14h w 7 80C / soczewica / boczniak / chips orkiszowy / żółtko - 42zł

Perliczka / mus z pigw y / pszenica płaskurka / warzywa / piana z zielonego jęczmienia - 43zł

Policzki wołowe / warzywa / ziemniaki au gr atin / mus z czosnku / ciemny sos / zioła - 46zł

Filet mignon / młode warzywa / chips z bek onu / ziemniaczane purée z szalotką / ciemny sos - 68zł

Comber z sarny / mus z zielonej pietruszki / chips z ba tata / purée z seler a / płatek kalarepy / kurki / marchewka maślana / sos żołędziowy - 68zł

Ryby

Dorsz sous vide / tost francuski / pomidory suszone w piecu / burak / majonez z rukoli / salsa pomidorowa - 42zł

Turbot z patelni / pęczak z zielonym groszkiem / purée z k alafiora / suszona kiszona kapusta / sos cytrusowy - 43zł

Dorsz Bałtycki / surówka z kiszonej kapusty / frytki lub ziemniaki - 42zł

Desery

Sernik cynamonowy / cygaretka / żel cytrynowy z jagodami goji - 22zł

Creme Baileys / czekolada / ciastko macarons - 22zł

Biała czekolada / toffi z jałowcem / herbatnik czekoladowy / beza - 26zł

Cytrusowe ptasie mleczko / lody rabarbarowe / chips maślany - 24zł

Menu degustacyjne / 6 smaków

Kacze języki
Tatar z jelenia
Zupa botwinka
Comber z sarny
Turbot z patelni
Deser z białej cz ekolady

120zł

Foie grass
Śledź
Zupa chrzanowa
Perliczka
Dorsz sous vide
Sernik cynamonowy

120zł